Zelf een eikenboom zaaien – Ja, dat kan echt!

Zelf een eikenboom zaaien – Ja, dat kan echt!

Eén van mijn eerste artikelen ging over het zaaien van een appelboompje. Dat kun je namelijk heel gemakkelijk zelf doen met pitjes uit een appel. Inmiddels heb ik onlangs ook een update geschreven over hoe het met mijn appelboompjes die ik zelf gezaaid heb gaat. En vandaag schrijf ik een artikel over het zelf zaaien van een eikenboom! Ja, want ook een eikenboom kun je zelf zaaien. Als je denkt dat je geen plek hebt voor een grote eikenboom in je tuin, stop vooral niet met lezen. Want, een jonge eikenboom-plant kun je prima snoeien en zo kun je hem kweken als heester of struik.

Het zaaien van een eikenboompje of een eikenstruikje, het is maar net hoe je hem straks gaat snoeien, is eigenlijk heel gemakkelijk. En het is nu de ideale periode om er mee te beginnen. In het bos of in het park of zelfs langs de weg zijn namelijk in de herfst heel veel eikeltjes te vinden. En die heb je natuurlijk nodig om een eikenboompje te zaaien. Ik ga proberen zo duidelijk mogelijk te omschrijven wat je moet doen.

Zelf een eikenboom zaaien. Ja dat kan! En het is eigenlijk ook nog heel gemakkelijk. Lees je mee?

Werkwijze

Stap 1: Verzamel waar je ze ook maar kunt vinden een zakje met eikeltjes. Let er hierbij wel op dat je eikeltjes raapt die nog mooi intact zijn. Aan een vertrapt eikeltje hebben we niks. De herfst is hier ideaal voor. Maar ook in januari of februari zou je dit nog kunnen doen. Ik vond in januari zelfs een paar eikeltjes waar al een worteltje uit groeide.

Zelf een eikenboom zaaien. Ja dat kan! En het is eigenlijk ook nog heel gemakkelijk. Lees je mee?

Stap 2: Vul een potje of potjes met tuinaarde of met potgrond. Steek hier de eikeltjes in met het puntje naar beneden en het kontje naar boven. Dek de eikeltjes af met wat aarde of grond. Eventueel kun je de eikeltjes ook meteen zaaien in de volle grond. Ik geef zelf altijd de voorkeur aan zaaien in potjes omdat ik dan beter in de gaten kan houden of de zaden al kiemen.

Zelf een eikenboom zaaien. Ja dat kan! En het is eigenlijk ook nog heel gemakkelijk. Lees je mee?

Stap 3: In het voorjaar zal je zien dat er kleine plantjes te voorschijn komen. De eikeltjes kunnen onregelmatig kiemen. Dit betekent dat niet uit alle eikeltjes tegelijkertijd een plantje zal groeien. Er kan eventueel wat tijd tussen zitten. Als je een potje hebt waar nog niks op komt, gooi dit dan niet meteen weg en geef het nog een paar weken de kans om te groeien.

Stap 4: Als de plantjes groot genoeg zijn kun je ze uitzetten in de volle grond. Als je graag wilt dat de plantjes uitgroeien tot een boom hoef je ze in principe voorlopig niet te snoeien. Als je de voorkeur geeft aan een heester dan moet je af en toe de toppen van de takjes afknippen of wegsnoeien. Zodoende gaat de plant niet te veel in de hoogte groeien en zal het zich steeds meer gaan vertakken.

Stap 5: Verzorg de plant zoals je andere planten en struiken in de tuin verzorgd. Als de struik al aardig groot is geworden kun je het snoeien beperken tot één keer in het jaar in juli.

Succes! Heb jij veel bomen en struiken in de tuin?

Zelf een eikenboom zaaien. Ja dat kan! En het is eigenlijk ook nog heel gemakkelijk. Lees je mee?

4 gedachten over “Zelf een eikenboom zaaien – Ja, dat kan echt!

    1. Ja, de natuur is echt heel mooi. En tuinieren hoeft niet eens zo ingewikkeld te zijn. Wij zijn een paar jaar geleden verhuisd naar een nieuwbouwhuis. Je moet inderdaad de tuin van begin af aan helemaal zelf aanleggen. Persoonlijk vond ik het een sport om de kosten voor planten zo laag mogelijk te houden. We hebben wel een paar mooie boompjes gekocht maar de verdere beplanting heb ik grotendeels verkregen uit stekken, zaaien en scheuren. Het duurt misschien iets langer voordat je tuin helemaal vol staat, maar het scheelt enorm veel geld vergeleken met wanneer je alles bij de intratuin zou halen bijvoorbeeld.

    1. Zeker doen! En bij die eikeltjes kun je ook erg mooi zien waar de worteltjes uitgroeien en hoe het eikeltje zich in tweeën gaat splitsen. Heel interessant voor kinderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge