Zaai eens een appel!

Zaai eens een appel!

Ja, het staat er echt hoor. Zaai eens een appel! Vooral leuk om eens samen met de kinderen te doen, zodat ze kunnen zien dat er uit een zaadje echt een appelboom kan groeien. Het duurt wel even voordat je een appelboom hebt waar appels aan groeien, maar het zaaien op zich is hartstikke leuk én makkelijk. Mijn ervaring is, is dat zo’n tachtig procent van de zaadjes kiemen. En iedereen heeft toch wel appels in huis. Dus gewoon eens proberen!

Een kanttekening

Voordat ik met het stappenplan begin plaats ik toch nog een kleine kanttekening. Ik schreef al dat je een grote kans hebt dat het zaadje zal kiemen en zal uitgroeien tot een klein plantje. Waarschijnlijk groeit het plantje ook uit tot een echte appelboom. Maar de vruchten die deze appelboom zal hebben zullen waarschijnlijk niet zo lekker zijn als de appel waar je de zaadjes uit gehaald hebt.

Om een appelboom te krijgen waar de lekkere appeltjes aan groeien moet je de kleine plantjes namelijk enten met een ent van een volwassen appelboom. Dit is een ingewikkeld klusje dat in principe goed uitvoerbaar is. Maar in deze blog besteed ik daar nog even geen aandacht aan. Ook omdat mijn kleine appelboompjes simpelweg nog veel te klein zijn om te enten. Misschien komt daar later nog een keer een blog over. Dat gezegd hebbende, volgt hier mijn stappenplan:

Stappenplan

1. Verzamel zaadjes uit een appel. Ik heb zaadjes van een Pink Lady en van een Golden Delicious verzameld. De zaadjes van de Pink Lady kiemden iets sneller dan die van de Golden Delicious.
2. Leg de zaadjes op een vochtig keukenpapiertje in een afgedekt bakje in de koelkast. Ik heb hiervoor de witte bakjes van de afhaalchinees gebruikt.
3. Houd de zaadjes goed in de gaten. Bij de Pink Lady zag ik na een week al een aantal zaadjes kiemen, deze zaadjes heb ik in een potje met potgrond gedaan en op een vensterbank in de zon gezet. Het zaadje moet je met het worteltje in de grond steken en verder niet te veel afdekken.

Verzorging

4. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft. Eenmaal op de vensterbank zal je zien dat het plantje snel gaat groeien en blaadjes gaat vormen.
5. Zet het plantje buiten als het een aantal centimeter groot is en een aantal blaadjes heeft gevormd.

6. Verzorg de plantjes door ze water te geven. Laat ze niet uitdrogen.
7. Plant de plantjes in de tuin als ze groot genoeg zijn, of als het potje te klein voor ze wordt.

En zo makkelijk is het eigenlijk! Heel veel succes!

Laat je het mij weten als je ook een appel gaat zaaien?

Update: inmiddels heb ik een nieuw artikel geschreven met daarin nieuws over hoe het met de plantjes gaat!

16 gedachten over “Zaai eens een appel!

 1. Ik vind het alleen al leuk om te zeggen! Dat iemand me vraagt: ‘En wat deed jij dit weekend?’ En dat ik dan nonchalant antwoord: ‘Oh, ik zaaide een appel!’

  Bedankt voor deze leuke post.

  N.B. ik vind je header geweldig!

 2. Wij hebben een tijdje terug een appelboompje geplant (met nog meer fruitboompjes). Maar wel jammer dat ze niet heel lekker schijnen te zijn, kwamen we daarna achter. Ach ja, mijn zoontje leert ieder geval waar ze vandaan konen, is ook een hoop waard 😉
  Michelle onlangs geplaatst…Niet zo happy #1My Profile

  1. Precies, dat vind ik ook. Wij hebben al een grotere appelboom in de tuin en ga over een poosje proberen te enten. Misschien heeft iemand in je omgeving wel een appelboom waarvan je een ent kunt krijgen..

 3. Ik heb er nu eentje staan van ongeveer één jaar oud en hij is nu al 1 meter hoog hoor. Hier in zuid Frankrijk groeit alles goed hoor. Maar wat met het enten?????
  Eddy

  1. Dat geloof ik best! Dat alles in Zuid Frankrijk lekker goed groeit. Ik merk het hier in Nederland ook al. Ik woon in het Noorden en mijn ouders wonen zo’n 200 km zuidelijker en daar staat alles altijd veel eerder in bloei. Leuk dat jouw appelboom al een meter is! Ja, dat enten zou je in theorie zelf kunnen doen. Ik heb er zelf nog geen ervaring mee dus ik kan je alleen maar aanraden je van te voren goed in te lezen. En wellicht kun je zoeken naar goede afbeeldingen waarom duidelijk te zien is hoe je te werk moet gaan. Succes! Groetjes, Maaike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge