Zaai eens een appel! Update #2

Zaai eens een appel! Update #2

In februari 2017 zaaide ik een aantal appelboompjes met pitjes uit appels die wij in de winkel hadden gekocht. Op 31 maart 2017 schreef ik een artikel over hoe je zelf appelbomen kunt zaaien. En, vooral ook hoe leuk het is om dat te doen. En gemakkelijk ook. Op 26 september 2017 vertelde ik in een artikel hoe het met mijn appelbomen ging op dat moment. Ze hadden de zomer goed doorstaan en het waren al flinke plantjes geworden.

Vandaag vertel ik wederom hoe het met de appelboompjes gaat. Ik vond het namelijk nogal spannend of ze de winter goed zouden doorkomen!

Ruim een jaar oud

De appelbomen zijn de winter gelukkig goed doorgekomen. In het najaar hebben alle appelboompjes, ik heb er zo’n twintig, hun blaadjes verloren. Ik was dan ook opgelucht toen ik in het voorjaar knopjes zag verschijnen waar nieuwe blaadjes uit zouden gaan komen. Gelukkig hebben alle appelboompjes de winter overleefd.

De boompjes zijn nu ruim een jaar oud en ze zijn allemaal alweer wat gegroeid ten opzichte van de meting in september. Eerlijk gezegd weet ik niet meer precies welke boom ik in september heb opgemeten. Volgens mij heb ik toen het boompje die het grootste was opgemeten en dat heb ik onlangs wederom gedaan. De boompjes hebben gelukkig nog geen hele grote wortelkluit gevormd waardoor ik er makkelijk één kon opgraven zonder hem te beschadigen.

Ze zijn gegroeid

Zoals gezegd zijn de boompjes alweer wat gegroeid. Hieronder kun je dat ook op de foto’s zien. Al is het natuurlijk moeilijk om zo’n boompje precies op te meten. Het gaat om het idee.

Enten

Op mijn ‘appelproject’ krijg ik veel leuke en positieve reacties. Ook reageren veel mensen met de opmerking dat er nooit lekkere eetbare appeltjes aan deze appelbomen zullen komen. Dat schreef ik ook in het artikel over hoe je zelf een appelboom kunt zaaien. Appelbomen waar lekkere appeltjes aan komen zijn namelijk altijd geënt. Dit betekent dat een deel van een plant (de ent) wordt vastgemaakt (‘geplakt’) op een deel van een andere plant (de onderstam). Dit wordt gedaan om de sterke eigenschappen van beide planten te versterken. De gezaaide appelboompjes hebben helaas de eigenschap kleine appeltjes te zullen gaan dragen. Om mooie eetbare appels te krijgen zullen de appelboompjes geënt moeten worden. Ik weet niet of ik dat in de toekomst ook daadwerkelijk ga doen, maar ter volledigheid wil ik het hier wel nog even melden.

De zomer

Het is bijna zomer. Vorig jaar zijn de boompjes de zomer prima doorgekomen. En op dit moment staan ze er ook, ondanks de warmte, nog prima bij. Ik zal ze de komende maanden goed verzorgen om dat zo te houden!

Wordt vervolgd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge