Zaai eens een appel! | Update #1: hoe gaat het met de appelbomen?

Zaai eens een appel! | Update #1: hoe gaat het met de appelbomen?

Op 31 maart schreef ik in een blog dat je heel gemakkelijk een appelboompje zelf kunt zaaien. De appels zullen waarschijnlijk niet zo lekker zijn als de appel waar je de zaadjes uit hebt gehaald maar er zal wel daadwerkelijk een appelboompje uit een zaadje kunnen groeien. Ik kreeg veel leuke en enthousiaste reacties op dat artikel. Het artikel staat zelfs in mijn huidige top vijf van best gelezen artikelen sinds de start van mijn blog. Redenen genoeg dus om eens een update te geven over hoe het met mijn gezaaide appelboompjes gaat!

Het begon met de appelpitjes

Zoals hierboven te zien is op de foto’s en zoals ik ook beschreef in het artikel over het zaaien van een appelboom begint alles natuurlijk met de appelpitjes, oftewel de zaadjes. Ik had een best hoog slagingspercentage, er kiemden veel zaadjes en de meeste gekiemde zaadjes begonnen ook daadwerkelijk te groeien tot een klein plantje in de potgrond. Ik eindigde mijn artikel met de tip dat je de kleine plantjes op een gegeven moment best buiten in de tuin uit kunt planten. Dat heb ik toen de kans op vorst heel klein was zelf ook gedaan met mijn kleine appelboompjes.

Hoe gaat het nu met de appelboompjes?

We zijn inmiddels een paar maanden verder en ik heb zo’n twintig kleine appelboompjes in de tuin staan. De grootste moest ik even een ander en beter plekje geven en zodoende greep ik de kans aan om dat plantje even in een potje te zetten, op te meten en te fotograferen. Vervolgens heb ik dat plantje weer netjes in de tuin gezet op een plekje waar het wat meer plek heeft en niet verdrongen wordt door een andere plant.

In maart schreef ik een artikel over hoe je zelf een appelboom kunt zaaien. Dat heb ik natuurlijk ook zelf gedaan en vandaag geef ik een update over hoe het met mijn gezaaide appelboompjes gaat!

Op de foto kun je zien dat de kleine plantjes al best groot zijn geworden! Het plantje op de foto is wel echt met afstand de grootste van het stel. De rest is allemaal zo’n tien centimeter kleiner. Zoals gezegd heb ik dit boompje even voor de foto in een potje gezet. Het staat nu weer lekker in de volle grond en ter bescherming heb ik er een stokje naast gezet en het boompje daar met twee draadjes aan vast gemaakt om het wat bescherming te geven tegen harde wind of veel regenval.

In maart schreef ik een artikel over hoe je zelf een appelboom kunt zaaien. Dat heb ik natuurlijk ook zelf gedaan en vandaag geef ik een update over hoe het met mijn gezaaide appelboompjes gaat!

Op de foto hierboven is nog even te zien hoe groot het boompje feitelijk is. Het is inclusief het bovenste blad 40 centimeter. Dat is nog best veel he! Ik ben er eerlijk gezegd best wel door verrast dat zo’n plantje in ruim een half jaar zich van zaadje tot een heus appelboompje van 40 centimeter heeft ontwikkeld.

De winter doorkomen

Tot nog toe kan ik dus zeggen dat het hartstikke goed gaat met de appelboompjes. Ik heb er zo’n twintig stuks en de grootste is 40 centimeter. En nu gaat bijna de herfst beginnen en zullen ze hun blaadjes met een paar weken wel gaan verliezen. Maar ik ben vooral benieuwd hoe en of ze de winter gaan doorkomen. Vorst kan nog wel eens funest zijn voor jonge plantjes.

Binnenkort ga ik de tuin een beetje winterklaar maken en ik wil voor de eerste vorst een mulchlaagje en wat fijn geknipt snoeiafval aanbrengen rondom de kleine appelboompjes. Mulch is een organisch materiaal waar je de bodem mee kan bedekken. Je kunt het zien als een soort grove compost. Samen met wat fijn geknipt snoeisel en wat bladafval werkt het als een soort isolatielaagje voor de jonge plantjes. De worteltjes zijn nog jong en iel en door het isolatielaagje hoop ik dat de vorst de worteltjes niet zal beschadigen.

Ik ben ook wel benieuwd of er nog meer mensen zijn die appelpitjes hebben gezaaid en zo ja of er successen zijn behaald? In het voorjaar hoop ik weer met een up-date te komen over mijn appelboompjes. Hopelijk komen ze de winter door!

11 gedachten over “Zaai eens een appel! | Update #1: hoe gaat het met de appelbomen?

  1. oh wat leuk! Een olijf en een dadel! Ook leuk om eens te gaan proberen. Ik ben het helemaal met je eens dat het zelf opkweken van planten veel voldoening geeft. Zeker als je plantjes kunt opkweken waar je nooit aan had gedacht, zoals de appelboompjes. Ik hoop heel erg dat ze de winter gaan overleven. Er volgt sowieso een update in het voorjaar!

 1. Oh wat leuk! Hier hebben we ook wat appelpitjes in een potje gedaan, en die groeien ook goed uit! Herkenbare boompjes, haha, alleen bij ons zijn ze nog geen 40 cm. Lize was helemaal verbaasd dat je zelf een appelboom kunt laten groeien, haha, dus voor haar zijn we het experiment gestart. Ze vraag wel steeds wanneer de appels nou eigenlijk aan de boom groeien… :’)
  Loes | Gewoon iets met Loes onlangs geplaatst…Knipsels van week 38: Dory gevonden, Neeltje Jans en oma jarigMy Profile

  1. Ook appelboompjes gezaaid, goed zeg! Ik moet eerlijk zeggen dat het mij ook wel verbaasde dat er al behoorlijke boompjes uit de zaadjes zijn gegroeid. Vroeger heb ik als kind zo vaak de pitjes gezaaid maar nooit kwam er wat op. Maar nu is het dus toch nog gelukt! En nu nog hopen dat ze de winter goed doorkomen! To be continued!

  1. Eerlijk gezegd zijn die AH moestuintjes hier ook grotendeels mislukt hoor! Bijna allemaal verschimmeld of opgevreten door slakken. Dus er is nog hoop voor groene vingers! Maar je moet tuinieren vooral ook een beetje leuk vinden om er een succes van te kunnen maken.

  1. Ja, leuk zijn ze he! Ik hoop inderdaad dat de luizen van mijn appelboompjes afblijven. We hebben in de tuin ook een wat grotere appelboom staan. Destijds gekregen voor ons trouwen. Daar komen ieder jaar een aantal nesten met kleine rupsen in. De eerste jaren probeerden we met alle macht die rupsen te verdrijven omdat ze toch wel wat blaadjes opaten. Maar daar werd de boom ook niet veel beter van. Nu laten we de rupsen maar hun gang gaan en zien we dat de rupsen na een tijdje verdwijnen en dat de boom zichzelf weer hersteld. Maar ik weet natuurlijk niet of dat ook geldt voor bladluis. Ik heb vorig jaar trouwens een enorme plaag luizen op lupines gehad. Daar was ook niks aan te doen. Vreselijk vond ik dat. De lupines verpieterden helemaal. Ik was er zo zat van dat ik alle lupines verwijderd heb. Ik was er echter eentje vergeten en die knapte ook helemaal op toen de luizen op een gegeven verdwenen. Dus soms is niks doen een goede keuze. Alleen is het wel een lastige keuze omdat je natuurlijk niet wilt dat luizen of wat voor insecten dan ook opeens in je hele tuin zitten en álles gaan opvreten.

  1. Ja tof he! En het is ook heel gemakkelijk eigenlijk. Er komt sowieso een update in het voorjaar en ik hoop dat ze dat dan gered hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge