Wat ‘weet’ Facebook van mij? | Inzicht in mijn gegevens op Facebook

Wat ‘weet’ Facebook van mij? | Inzicht in mijn gegevens op Facebook

Onlangs schreef ik een artikel over de privacyverklaring op mijn blog. Privacy is een groot goed. We hechten allemaal veel waarde aan onze privacy en zijn ons er steeds meer van bewust wat ‘men’ op het web allemaal over ons te weten komt en over ons weet. Facebook weet bijvoorbeeld heel veel over ons. Voor een deel komt dit natuurlijk doordat je zelf informatie deelt op Facebook. Wist je dat je inzicht kunt krijgen in welke gegevens Facebook over jou heeft opgeslagen? Facebook geeft je de mogelijkheid inzicht te krijgen in deze gegevens en daarnaast kun je er voor kiezen je gegevens te downloaden zodat je er een kopie van hebt. Dat laatste besloot ik eens te doen. Nieuwsgierig naar wat Facebook over mij heeft opgeslagen?

Informatie

De gegevens zijn verdeeld in twee categorieën: ‘je informatie’ en ‘informatie over jou’. De eerste is eigenlijk niet zo interessant. Dit betreft namelijk informatie die je zelf hebt ingevoerd, geüpload en gedeeld op Facebook; zoals je profielinformatie, je berichten, je vind-ik-leuks en opmerkingen. Daarnaast betreft deze informatie natuurlijk ook de connecties die je hebt op Facebook en de groepen die je volgt. Niet hele verrassende gegevens dus. De tweede categorie, ‘informatie over jou’ is veel interessanter. Deze categorie bevat namelijk informatie die is gekoppeld aan je Facebook-account. Er zijn meerdere subcategorieën en op een paar ga ik wat uitgebreider in.

Zoekgeschiedenis

Dit betreft een lijst met de woorden, zinnen en namen waar je naar gezocht hebt. Deze lijst kun je trouwens zelf handmatig regelmatig verwijderen. Dit kun je doen door op het zoekveld te klikken. Dan krijg je een lijst met je recente zoekwoorden en rechts daarvan staat ‘bewerken’. Als je op ‘bewerken’ klikt kies je vervolgens voor de optie ‘zoekgeschiedenis verwijderen’. En klaar ben je. Ook deze lijst vind ik verder niet heel bijzonder. In mijn geval staan er wat namen in van mensen die ik heb opgezocht en groepen over tuinieren en fotograferen.

Advertenties

Dan komt er een lijst met advertenties waar je op hebt geklikt. Ik dacht dat ik nooit op advertenties klikte maar niets is minder waar. Ik laat mij wel eens verleiden om artikelen te lezen die dus eigenlijk stiekem advertenties zijn, zoals:

’10 things you’ve always done wrong and you didn’t know’

’32 coincidences that couldn’t possibly have happened’

’24 people who only did what they had to do’

’10 incredible shadows that will make you look twice’

‘7 epic weddingdresses of celebrities’

Ik weet het, het zijn geen hoogstaande artikelen. Toch gebeurt het dus dat ik af en toe nieuwsgierig ben naar dat soort informatie. Maar, het is wel goed dat ik nu dus weet dat Facebook deze artikelen ziet als advertenties. Gek eigenlijk, ik weet namelijk dat die artikelen altijd bomvol staan met reclame, maar toch zag ik die artikelen an sich niet als advertenties. Stom. In het vervolg toch minder dat soort zinloze artikelen lezen!

Mijn interesses volgens Facebook

Er is ook een bestand met een lijst van mijn interesses. Facebook heeft deze lijst opgesteld aan de hand van mijn activiteiten op Facebook. Deze lijst wordt gebruikt om relevante advertenties aan mij te laten zien. Dit is een lijst die ik heb opgeslagen omdat het mij leuk lijkt om te kijken of mijn interesses over een tijdje veranderd zijn. Mijn interesses in een lijst met 250 woorden, dan kan het natuurlijk niet anders dan dat er woorden bij staan die inderdaad bij mijn interesses horen maar ook dat er woorden bij staan die totaal níet bij mij passen. Van beide categorieën heb ik er een aantal uitgepikt.

Woorden die wel bij mij passen: reizen, fotografie, tuin, schrijven, weblog en lego.

Het ligt voor de hand om nu te denken dat het wel heel treffend is dat deze woorden in die lijst staan. Misschien denk je ‘wat eng dat Facebook dat van je weet!’ Persoonlijk beangstigt het mij totaal niet. Ik weet namelijk dat ik Facebookpagina’s over tuinieren, fotograferen en bloggen leuk vind. Dus zo toevallig zijn die woorden in de lijst niet. En bovendien volg ik ook de pagina van lego. Met twee jongens in huis moet je immers op de hoogte zijn van alles rondom lego wil je een beetje mee kunnen praten. Bovendien zijn er nog heel veel andere woorden die bij mij passen maar die niet in de lijst staan. Facebook weet dus heus niet alles.

Woorden die niet bij mij passen

Daarnaast staan er dus ook heel, héél veel woorden in de lijst waarvan Facebook denkt dat ze bij mijn interesses horen maar wat totaal niet het geval is. Waarschijnlijk deels gebaseerd op die stomme artikelen die ik hierboven noemde. Of op pagina’s die ik leuk vind omdat dat nodig is om aan een winactie mee te doen. Uit die 250 woorden heb ik een aantal woorden gehaald die ik wel grappig vond om te lezen;

Onroerend goed – Nu ik er over nadenk, ik klik wel eens op Funda-advertenties. Niet dat wij verhuisplannen hebben, maar om even ‘binnen te kijken’.

Trouwjurk – Deze staat waarschijnlijk in de lijst vanwege het artikel ‘7 epic weddingdresses of celebrities’ dat ik gelezen heb. Geen aanrader trouwens.

Taylor Swift – Zou mijn muzieksmaak zonder dat ik het weet stiekem aan het veranderen zijn?

Minnesota wild – Ik moest even opzoeken wat dit is, maar het is een ijshockey team uit Minnesota. Leuk.

Olifanten – Geen idee waarom dit in mijn lijst staat. Het zijn prachtige dieren.

IJshockey – Schijnbaar houd ik van ijshockey

Vloerbedekking – Geen idee!

Goochelen – Ik vind goochelen zelfs stom.

OMG – Deze lettercombinatie gebruik ik echt nooit.

Ik kan dus niets anders concluderen dan dat het een bijzondere interesselijst is! Nu ben ik ook wel een bijzonder mens, dus wat dat betreft klopt het ook wel weer!

Adverteerders

Tot zover doe ik redelijk luchtig over de verkregen informatie, maar bij deze lijst heb ik wel mijn vraagtekens. Het is namelijk een lijst van adverteerders die een contactenlijst hebben geüpload met mijn informatie. Er staat letterlijk boven: ‘Adverteerders die advertenties uitvoeren aan de hand van een contactenlijst die ze hebben geüpload met contactgegevens die jij met hen of met één van hun gegevenspartners hebt gedeeld.’

In mijn geval is de lijst niet zo lang; AD.nl, Netflix, Omoda, Zalando, Marktplaats, Intertoys, Kruidvat NL en Greetz staan er onder andere op. Het was mij dus niet helemaal duidelijk hoe deze lijst tot stand is gekomen en hoe ik gegevens gedeeld heb met hen of hun partners. Maar, als je naar de privacyinstellingen van Facebook gaat en vervolgens naar de advertentievoorkeuren kun je dezelfde lijst inzien. Hier staat echter wel een wat duidelijkere omschrijving bij. Het gaat namelijk om contactgegevens die je zelf actief hebt gedeeld met de adverteerders door je bijvoorbeeld in te schrijven voor een nieuwsbrief. En dan is de lijst ook wel weer logisch. Bij de privacyinstellingen kun je je voorkeuren doorgeven over advertenties. Ik raad je aan hier sowieso even naar te kijken.

Wat heeft mij dit gebracht?

Het heeft mij een soort van bewustwording gebracht. Alles waar je op Facebook op klikt wordt eigenlijk vastgelegd en vertaald in passende advertenties. Het is goed om je daar van bewust te zijn. En zo’n lijst helpt daar zeker bij! Sinds ik mijn informatie heb bekeken heb ik niet meer op zo’n advertentie-artikel geklikt. Bijkomend voordeel daarvan is dat het ook weer tijd scheelt.

Ben je ook benieuwd naar welke informatie Facebook over jou heeft opgeslagen? Ga dan naar ‘instellingen en privacy’. Vervolgens klik je op ‘instellingen’ en daarna kies je voor ‘je gegevens bekijken’ of ‘je gegevens downloaden’. Succes!

Hoe ga jij om met je privacy op het web?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge