Wat nam ik 16 jaar geleden mee in mijn backpack?

Wat nam ik 16 jaar geleden mee in mijn backpack?

Morgen is het alweer zestien jaar geleden dat ik voor een jaar naar de andere kant van de wereld vertrok. Ik schreef al een keer eerder een blog over hoe ik destijds op dat idee kwam. Morgen is het dus alweer zestien jaar geleden dat ik met mijn backpack vertrok naar Australië. Enerzijds voelt het helemaal niet zo lang geleden maar anderzijds wel. Als ik foto’s van mijn reis bekijk dan zie ik namelijk een jonge en vlotte meid van 18. Nu ben ik nog steeds een jonge vlotte meid, maar 18 is inmiddels veranderd in 34.

Het is alweer zestien jaar geleden dat ik voor een jaar naar Australie vertrok. Destijds had ik goed uitgezocht welke spullen ik écht mee moest nemen. Maar de must-haves van ten zullen nu wel veranderd zijn. Lees je mee?

Persoonlijk houd ik altijd wel van een beetje opruimen. Maar sommige gebruiksvoorwerpen die mij doen herinneren aan dat mooie jaar in Australië wil ik toch graag bewaren. Inmiddels zijn dat er niet meer zoveel hoor. Onlangs kwam ik namelijk mijn lakenzak tegen. Die heeft altijd netjes gewassen en opgevouwen in de kast gelegen. Maar nu ik hem weer een keer uit wapperde en zag dat de stof toch wel wat vergeeld was, besloot ik hem in de kliko te gooien.

En dat deed mij denken aan verschillende items die destijds echt op ieder lijstje stonden met aanraders van wat je mee moest nemen in je backpack. Veel van die dingen worden tegenwoordig denk ik niet meer mee genomen door de hippe wereldreizigers van nu. Maar misschien zit ik er wel naast hoor, en neemt men nog steeds een lakenzak mee. Daarom leek het mij wel leuk om een lijstje te maken van dingen die ik mee nam naar Australië, anno 2001.

Lakenzak

Ik begin maar meteen met die lakenzak. Wellicht weet niemand wat een lakenzak is. Het woord doet vermoeden dat het een soort zak is waarin je lakens kunt vervoeren. Maar dat is het niet. Een lakenzak is eigenlijk een soort slaapzak, gemaakt van een hele lichte stof en zonder rits. De bedoeling van een lakenzak is dat je in die zak slaapt in je slaapzak. Hierdoor hoef je waarschijnlijk je slaapzak veel minder te wassen. En doordat die lakenzak gemaakt is van een fijne lichte stof, is deze in een mum van tijd droog als je het gewassen hebt. Ik heb er veel in geslapen, veelal alleen in die lakenzak omdat een slaapzak al snel te warm was. Maar ik merkte ook dat veel hostels gewoon beddengoed hadden op de kamers waardoor de lakenzak ook regelmatig in de tas bleef.

Of ik een lakenzak anno 2017 zou aanraden voor een backpackreis naar Australië? Als je gewoon in hostels blijft niet. Dan zou ik ook geen slaapzak mee nemen. Ik heb in Australië echter ook een aantal trips gemaakt door de outback en dat was exclusief beddengoed. Dus toen kwam mijn lakenzak én slaapzak goed van pas. We sliepen toen in swags gewoon buiten en ‘s nachts koelde het behoorlijk af. Een swag is trouwens een soort matrasje met een canvas slaapzak er aan vast. Een lakenzak gebruik je dus in je slaapzak, en met je slaapzak slaap je dan weer in een swag.

Het is alweer zestien jaar geleden dat ik voor een jaar naar Australie vertrok. Destijds had ik goed uitgezocht welke spullen ik écht mee moest nemen. Maar de must-haves van ten zullen nu wel veranderd zijn. Lees je mee?
Dit is een foto waarop je de swags kunt zien liggen. De foto is gemaakt op Kangaroo Island, dat is een prachtig eiland voor de kust van Adelaide.

Teva sandalen

Dit stond ook echt op iedere lijst die ik kon vinden destijds. En ik kocht ze dan ook braaf. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ondanks dat het lelijke dingen waren, ik ze wel helemaal stuk heb gelopen. Teva sandalen kunnen nou eenmaal overal tegen en ze lopen gewoon lekker. Ze liepen zelfs zo lekker dat ik nu ook weer Teva sandalen heb gekocht. Wel een mooi paar zonder een druk design.

Het is alweer zestien jaar geleden dat ik voor een jaar naar Australie vertrok. Destijds had ik goed uitgezocht welke spullen ik écht mee moest nemen. Maar de must-haves van ten zullen nu wel veranderd zijn. Lees je mee?
Op deze foto zie je mij denken ‘even goed poseren dan kan ik deze foto over zestien jaar gebruiken voor mijn blog’. De foto is gemaakt in het Nambung National Park, West Australië.
Het is alweer zestien jaar geleden dat ik voor een jaar naar Australie vertrok. Destijds had ik goed uitgezocht welke spullen ik écht mee moest nemen. Maar de must-haves van ten zullen nu wel veranderd zijn. Lees je mee?
Op deze foto zie je het mooie design van de Teva sandalen ‘wat’ beter.

Bergschoenen

Dit werd ook door iedereen aangeraden. Het is immers belangrijk om goede schoenen mee te nemen. Volgens mij zou ik nu niet meer zo’n hoog model mee nemen. Toch heb ik er in Australië veel op gelopen. Ik heb er veel lange wandelingen gedaan en dan zijn goede schoenen gewoon wel echt belangrijk. Daarnaast heb ik in Australië ook verschillende baantjes gehad waarbij ze dienst deden als erg fijne werkschoenen. Zo heb ik er mee over de velden met watermeloenen, pompoenen en chilipepers gelopen. Maar ook langs de eindeloze rijen met tomatenplanten, sinaasappelbomen en druivenstruiken.

Het is alweer zestien jaar geleden dat ik voor een jaar naar Australie vertrok. Destijds had ik goed uitgezocht welke spullen ik écht mee moest nemen. Maar de must-haves van ten zullen nu wel veranderd zijn. Lees je mee?
Ik ben de tweede persoon van rechts. Hier werkte ik op een enorm bedrijf waarvoor wij tomaten plukten.

Discman

Dit is wel een inkoppertje natuurlijk. Want niemand neemt meer een discman mee op reis. Het blijft bijzonder hoe de tijd toch snel kan veranderen. Destijds had ik natuurlijk ook geen mobieltje mee. Ik had zelfs ook geen waarbenjij.nu website. Ik belde af en toe met een telefoonkaart in een telefooncel. En, ik mailde veel. Want zestien jaar is lang geleden, e-mail bestond toen gelukkig al wel!

Fototoestel

Naar mijn idee het belangrijkste ding wat je mee moet nemen op reis. Naast je paspoort natuurlijk. Ik had toen nog geen digitaal toestel. Voor zover ik mij kan herinneren had toen haast nog geen enkele backpacker een digitale camera mee. Maar dat betekende dat ik ook een lading rolletjes mee nam. En wat eigenlijk best grappig is, is dat hier allerlei adviezen over gegeven werden. Want wat te doen met een vol rolletje? Je gaat namelijk niet een jaar rondlopen met volgeschoten rolletjes. Als je ze naar huis opstuurt, zouden ze wel eens kwijt kunnen raken en dan ben je je mooie foto’s kwijt. Dus het advies luidde dat je in Australië je rolletje moest laten ontwikkelen en afdrukken. Vervolgens stuurde je de afdrukken naar huis. Hopelijk kreeg je dan na een week of twee een bericht van thuis dat het goed was aangekomen zodat je de negatieven kon opsturen. Zo voorkwam je het verlies van waardevolle foto’s. En zo heb ik dat toen ook gedaan.

Het is alweer zestien jaar geleden dat ik voor een jaar naar Australie vertrok. Destijds had ik goed uitgezocht welke spullen ik écht mee moest nemen. Maar de must-haves van ten zullen nu wel veranderd zijn. Lees je mee?
Door die goede methode van het apart van elkaar versturen van de afdrukken en negatieven heb ik al mijn foto’s thuis gekregen. Ik had er niet aan moeten denken dat dit prachtige plaatje kwijt was geweest. Dit is een foto van de Cockburn Range. Dat is in de Kimberley Region in West Australië. Wat mij betreft één van de prachtigste gebieden van Australië.

Lonely Planet

Dit werd destijds aangeraden als dé reisbijbel voor backpackers. Ik heb er een jaar mee rondgelopen. Of mee rondgesjouwd, want het was een dikke pil. Maar in die dikke pil stond wel zo goed als alle informatie die je als backpacker nodig had. Ik zocht er vaak hostels in op of informatie en mooie plekken van de regio waar ik op dat moment was. Tegenwoordig hoef je met het toegankelijke internet daar natuurlijk geen boek meer voor mee te nemen. En als je dat wel zou willen dan zou je waarschijnlijk een E-book mee nemen.

Het is alweer zestien jaar geleden dat ik voor een jaar naar Australie vertrok. Destijds had ik goed uitgezocht welke spullen ik écht mee moest nemen. Maar de must-haves van ten zullen nu wel veranderd zijn. Lees je mee?

Dit zijn toch wel de dingen die ik toen mee nam en die waarschijnlijk tegenwoordig niet meer mee op reis genomen worden. Of in ieder geval wellicht in een andere vorm.

Regenjas

Eigenlijk hoort deze niet in dit rijtje, vandaar dat ik het nog even apart benoem. Want, in de inleiding van dit stuk benoemde ik hoe je aan bepaalde gebruiksvoorwerpen fijne herinneringen kunt hebben. En nu de lakenzak in de kliko ligt blijven er steeds minder dingen over die ik destijds voor mijn reis kocht. Een item dat ik nu nog koester is mijn regenjas. Deze kocht ik in Nieuw Zeeland. Vanuit Australië ban ik namelijk ook nog een maand in Nieuw Zeeland geweest. Dat was toen in de periode maart en april en in die periode is het herfst in Nieuw Zeeland waardoor je kans hebt op regen.

Eén van de mooiste dagwandelingen van Nieuw Zeeland is de Tongariro Crossing en men raadde aan om die wandeling goed voorbereid te starten. Dus daarvoor kocht ik een regenjas. Die regenjas is toen dus mee geweest op de Mount Tongariro en gaat nu nog regelmatig mee naar school als ik de kinderen met de fiets moet wegbrengen of ophalen als het regent. En iedere keer als ik hem aantrek, denk ik weer even aan dat prachtige avontuur van zestien jaar geleden.

Het is alweer zestien jaar geleden dat ik voor een jaar naar Australie vertrok. Destijds had ik goed uitgezocht welke spullen ik écht mee moest nemen. Maar de must-haves van ten zullen nu wel veranderd zijn. Lees je mee?
In Nieuw Zeeland heb ik de regenjas uiteindelijk amper nodig gehad. Terug in Australië heb ik hem wel nog een aantal keer aangehad. Zoals hier aan de kust van het zuidelijke gedeelte van West Australië.

Herken je bovenstaande items? Of zijn staan er dingen bij die wel degelijk nog steeds een must-have zijn onder backpackers? Of heb je nog aanvullingen op dit lijstje?

11 gedachten over “Wat nam ik 16 jaar geleden mee in mijn backpack?

 1. Wat ontzettend gaaf dat je deze reis hebt gemaakt op 18-jarige leeftijd. Hele leuke en originele insteek ook voor een artikel! Grappig om zo eens terug te blikken op hoe je het toen deed als backpacker. Backpackers van nu hebben het toch wel makkelijker met een digitale camera en een e-book, telefoon of iPad, denk ik zo 😉 Wat leuk dat je sommige dingen hebt bewaard van die tijd en je regenjas zelfs nog steeds draagt. Die is zijn geld dus dubbel en dwars waard geweest! 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Zo ontdekte ik mijn eigen kledingstijl!My Profile

  1. Dankjewel! Volgens mij heb jij ook wel eens geschreven hoe grappig het soms is dat artikelen die je zo spontaan uit je mouw schud, zo leuk gewaardeerd worden. Wat is bloggen toch bijzonder 🙂 Soms zijn gebruiksvoorwerpen leuker dan souvenirs!

 2. Wat leuk om te lezen!! En herkenbaar. Mijn eerste backpack reis begon 19 jaar geleden. In een periode, zoals je wel herkent, zonder echt internet om informatie op te doen. En aan de ene kant was het heerlijk om digi loos op reis te gaan. Bij mij gingen ook teva’s mee en natuurlijk de Lonely Planet. En een camera en dagboek. In de tussentijd is er veel veranderd, maar ook weer niet. De kwaliteit van de backpacks zijn beter geworden, maar ik reis nog steeds op teva’s. En ik vind het heerlijk om te bladeren in een Lonely Planet, dus neem dat nog steeds mee. Mits de bestemming onbekend is. Ik doe nog steeds niet veel digitaal. Wel post ik op instagram, maar ik app bijvoorbeeld niet tot zeer weinig met het thuisfront. Als ik op reis ben, ben ik op reis 🙂
  Sheila onlangs geplaatst…Wat vind ík eigenlijk van mijn blogMy Profile

  1. Dankjewel voor je leuke bericht! Echt leuk om te lezen! Ik heb dus ook weer teva’s! En mijn kinderen allebei ook! Het hele digitale gebeuren heeft inderdaad ook een nadeel, het constante delen van alles met iedereen kan ook een nadeel zijn. Dus gewoon lekker reizen en genieten!

   1. Hahaha… ja, inderdaad! We gingen backpacken in Thailand met ons zoontje toen hij nog geen 2 was (en ik zwanger van de 2e). En wat had ik voor hem aangeschaft? Natuurlijk teva’s. Verder bleef ik nog steeds bij de basics in onze backpacks. We hadden verrassend weinig extra mee voor hem.
    Sheila onlangs geplaatst…Wat vind ík eigenlijk van mijn blogMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge