Waarom ik van tuinieren houd

Waarom ik van tuinieren houd

De naam van mijn blog is niet voor niks 31 Flowers. Ik ben namelijk gek op bloemen, en dan vooral op bloemen in de tuin. Tuinieren is één van mijn hobby’s, ik kan wel zeggen één van mijn grote passies. Op dit moment kijk ik zo’n beetje de tulpen, narcissen en blauwe druifjes de grond uit. Het voorjaar is begonnen en dat geldt ook voor het tuinseizoen! Maar waarom ben ik dan zo graag bezig in de tuin? Hier komen mijn vijf voornaamste redenen waarom ik zo gek ben op tuinieren:

Het verrassingselement

Ieder jaar vind ik het een verrassing welke planten weer boven komen. Ik heb een stille voorkeur voor vaste planten en deze trekken zich bijna allemaal in de herfst of het begin van de winter onder de grond terug. Ik kan in het voorjaar heel blij worden van kleine groene sprietjes waarvan ik weet dat ze straks in de zomer uitgroeien tot een robuuste plant met prachtige bloemen.

Tuinieren is goed voor de geest

Eigenlijk is er niks rustgevenders dan lekker een hele middag in de tuin bezig zijn. Zeker als het heerlijk weer is. Maar stiekem vind ik tuinieren in de zomer met een beetje miezer regen ook echt bijzonder fijn. Alles ruikt dan zo lekker fris. Doordat je lekker buiten bezig bent met je handen, krijgt je geest ook weer wat ruimte. En die ruimte in je hoofd kan ervoor zorgen dat problemen soms wat minder groot worden dan je eerst dacht, of je krijgt juist inspiratie of nieuwe ideetjes.

Tuinieren maakt je vrolijk

Dit is eigenlijk een inkoppertje. Want wie wordt er niet vrolijk van prachtige oranje tulpen, gele narcissen, rode klaprozen, blauwe riddersporen en witte vlinderstruiken die boordevol vlinders zitten? Ik in ieder geval wel… Voor nog meer mooie macrofoto’s kijk dan hier!

Tuinieren is gezond!

Eigenlijk brengen wij veel te veel tijd binnen door. Zeker in de winter. Buiten zijn is eigenlijk gewoon zo lekker en vooral ook gezond. Door overdag lekker buiten te zijn slaap je ‘s nachts ook beter. Zo ervaar ik dat in ieder geval. En je hoeft natuurlijk niet alleen maar noeste arbeid te verrichten. Lekker op je eigen terras zitten en genieten van je tuin is ook belangrijk!

Tuinieren is gezellig

Mijn kinderen spelen graag buiten. We hebben destijds bewust geprobeerd om de tuin zo in te richten dat de jongens er ook lekker kunnen spelen. Niet alleen gras, maar ook paadjes waar ze lekker overheen kunnen rijden (of racen) met hun fietsjes en trekkers. En als zij buiten zijn, vind ik het ook vaak fijn om mee naar buiten te gaan. Als ik dan in de tuin bezig ben is mijn oudste zoon er vaak als de kippen bij. Hij vraagt dan wat ik aan het doen ben, of hij kan helpen en of ik nog een klus voor hem heb. Meestal mag hij dan helpen met zaaien of plantjes in de grond zetten. En vaak moet er ook nog wel wat grond verzet worden, dus daar komt zijn trekker met voorlader en grote kar dan goed voor van pas. Gezellig buiten samen bezig zijn, ik zeg win-win situatie!

Ben jij ook graag lekker bezig in de tuin? Laat het mij weten via een reactie!

8 gedachten over “Waarom ik van tuinieren houd

 1. Ik ben niet zo’n enorme tuinierfreak maar dat heeft er vooral mee te maken dat ik niet veel kennis heb van bomen, planten en bloemen. Ik woon nu zo’n 9 jaar op mezelf en heb zo’n 4 jaar een tuin. Ieder jaar probeer ik mijzelf wat bij te leren. Pas geleden heb ik ‘vaste planten’ gekocht in de tuin. Ik hoop dat ik ze goed weet te onderhouden zodat ik er volgend jaar opnieuw van kan genieten.
  Priscilla onlangs geplaatst…Elke dag iets anders – april 2017My Profile

  1. Slim van die vaste planten! Denk er aan dat vaste planten in de herfst vaak boven de grond afsterven. Maar ze trekken zich dan terug onder de grond. Dus denk dan niet dat ze het niet gered hebben. In het voorjaar komen ze gewoon weer tevoorschijn!

 2. Leuk om jouw enthousiasme voor de tuin en planten te lezen. Zo is mijn tuin- en plantenpassie geworden tot mijn beroep en heb ik er nu zelfs een boek over geschreven.
  Ik blijf de tuin zo belangrijk vinden voor het leven, plezier en geluk van iedereen. Laten we alsjeblieft beseffen hoe dicht we bij de natuur staan en hoe waardevol, fijn en gezond een groene omgeving vol bloemen en planten is. Life is a garden!
  Zonnige tuingroet, Mariëtte

  1. Dankjewel voor je mooie compliment! En ik ben het helemaal met je eens! Tuinieren heeft ook een hele rustgevende uitwerking op je humeur vind ik. Toevallig ben ik vanmiddag nog even in de weer geweest met onze heggenschaar. Ik heb alvast wat struiken terug gesnoeid voor de winter. Even lekker er tegen aan, heerlijk! Op dit moment zitten er bij ons in de tuin ook nog veel vlinders en bijen in de tuin. Heb voor mezelf dus nog even genoteerd om zeker niet te vergeten om ook planten in de tuin te hebben die nog lang doorbloeien. Tuingroetjes terug!

   1. In onze tuin heb ik veel langbloeiende planten, zoals helianthus, persicaria, japanse anemoon en niet te vergeten de vaste tuingeranium en siergrassen. Er is dan in de herfstnog zoveel kleur, heerlijk! Ik vind het eigenlijk het mooiste seizoen.

    Niet teveel snoeien, hoor! En vooral de mooie zaaddozen van uitgebloeide planten laten staan. Dat wordt zo mooi als ze berijpt zijn in de winter.
    Veel tuinplezier en kijk ook eens naar mijn boek. Je zult er veel inspiratie in vinden.

    1. Nee, ik heb niet te veel weggesnoeid hoor! Ik heb ook helianthus en staan nu langs een paadje. Niet een heel handige plek omdat ze nu op hun hoogst zijn en helemaal over het paadje zijn gaan hangen. Dus dat heb ik even weggesnoeid. Die helianthus is wel een erg fijne plant trouwens. Twee jaar terug een kluitje van mijn vader gekregen en ieder jaar splits ik de kluitjes. Nu kan ik er een hele border mee vullen als ik zou willen. In het voorjaar eens kijken of ik er nog iemand blij mee kan maken. Van de week haal ik je boek trouwens op in de bieb, ik laat nog wat van mij horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge