Van oubollig naar hip: de bloemenpers!

Van oubollig naar hip: de bloemenpers!

Het drogen en persen van bloemen heeft tegenwoordig misschien een beetje een oubollig imago. Want wie doet dat tegenwoordig nog? Een poosje geleden heb ik een bloemenpers aangeschaft omdat het mij leuk leek om op die manier mooie bloemen uit de tuin te bewaren. Toen ik echter het eerste resultaat bekeek vond ik dat je met gedroogde bloemen eigenlijk hartstikke leuke en hippe dingen kunt maken, zeker als je het combineert met mooie gehandletterde teksten. Weg met dat oubollige imago!

Bloemen persen, het heeft een beetje een oubollig imago. Maar, je kunt met gedroogde bloemen mooie dingen maken! Ik laat zien welke pers ik heb gekocht en welke leuke dingen je kunt maken met geperste bloemen.

De bloemenpers

Bloemen kun je ook drogen en persen in een telefoonboek als je die toevallig nog hebt liggen. Het leek mij wel leuk om er een leuke bloemenpers voor te hebben. Ik heb deze houten variant gekocht. Als je via Google zoekt op ‘bloemenpers’ verschijnen er verschillende websites waar je er eentje kunt kopen. Persoonlijk vond ik het trouwens wel grappig dat de meeste bloemenpersen in de prijscategorie waarin ik zocht, gemaakt zijn voor kinderen. Zie ook de vermelding hierboven op de doos, er staat 4+. De bloemenpers die ik gekocht heb, kostte trouwens 14,95 euro. 

Bloemen persen, het heeft een beetje een oubollig imago. Maar, je kunt met gedroogde bloemen mooie dingen maken! Ik laat zien welke pers ik heb gekocht en welke leuke dingen je kunt maken met geperste bloemen.

Wat wel en wat niet persen

Het beste kun je zelf gewoon een beetje uitproberen welke soort bloemen mooi of niet mooi uit de pers komen. Mijn ervaring is dat hele dikke bloemen moeilijk te persen zijn. En daarnaast komen witte bloemen bij mij een beetje bruinig uit de pers. Verder is het ook leuk om ook wat mooie bladeren in de pers te doen zodat je een mooie compositie kunt maken.

Bloemen persen, het heeft een beetje een oubollig imago. Maar, je kunt met gedroogde bloemen mooie dingen maken! Ik laat zien welke pers ik heb gekocht en welke leuke dingen je kunt maken met geperste bloemen.
Dit is een witte perzikbladklokje. Tenminste, het was wit.

Hoe ga je te werk?

Eigenlijk is het persen van bloemen heel gemakkelijk. Je plukt een bloem, of een mooi blad. Vervolgens leg je het op een tussenblad van de pers en leg je er ook weer een tussenblad op. Daar boven leg je een karton, deze zit als het goed is bij de pers. En dan begin je weer met een tussenblad en andere bloemen. Als je klaar bent draai je de pers goed aan. Het beste kun je na een paar dagen de pers nog iets aandraaien. Ik heb geen vaste regel kunnen vinden voor de termijn dat je de bloemen in de pers moet laten. Ik houd iets van twee weken aan en dat levert tot nog toe goed resultaat af.

Bloemen persen, het heeft een beetje een oubollig imago. Maar, je kunt met gedroogde bloemen mooie dingen maken! Ik laat zien welke pers ik heb gekocht en welke leuke dingen je kunt maken met geperste bloemen.

En dit kun je er mee doen!

Zelf vind ik het vooral leuk om enveloppen met gedroogde bloemen te versieren. Als je bang bent dat een bloem op  een envelop snel beschadigt, zou je er een dun laagje modpodge (aangelengd met wat water) op aan kunnen brengen. Als je het er op smeert is het een wit laagje, maar als het is opgedroogd is het een transparant beschermlaagje. Modpodge kun je kopen bij verschillende hobbywinkels. Je kunt eventueel ook een merkloze modpodge kopen bij bijvoorbeeld Action of Xenos. Mijn ervaring is dat die net zo goed zijn.

Bloemen persen, het heeft een beetje een oubollig imago. Maar, je kunt met gedroogde bloemen mooie dingen maken! Ik laat zien welke pers ik heb gekocht en welke leuke dingen je kunt maken met geperste bloemen.

Bloemen persen, het heeft een beetje een oubollig imago. Maar, je kunt met gedroogde bloemen mooie dingen maken! Ik laat zien welke pers ik heb gekocht en welke leuke dingen je kunt maken met geperste bloemen.
Hier heb ik een viooltje op een envelop gedaan. Het lijkt alsof het totaal verpest is door de modpodge…
Bloemen persen, het heeft een beetje een oubollig imago. Maar, je kunt met gedroogde bloemen mooie dingen maken! Ik laat zien welke pers ik heb gekocht en welke leuke dingen je kunt maken met geperste bloemen.
…maar niets is minder waar. De modpodge droogt transparant op en geeft de bloem een mooi beschermlaagje.

Nog meer suggesties!

Naast enveloppen versier ik af en toe ook kaarten met een mooie bloem. En ik heb daarnaast ook al een aantal keer een cadeaupakketje verrijkt met een leuk cadeaulabel mét bloem en mét een gehandletterde tekst!

Bloemen persen, het heeft een beetje een oubollig imago. Maar, je kunt met gedroogde bloemen mooie dingen maken! Ik laat zien welke pers ik heb gekocht en welke leuke dingen je kunt maken met geperste bloemen.

Bloemen persen, het heeft een beetje een oubollig imago. Maar, je kunt met gedroogde bloemen mooie dingen maken! Ik laat zien welke pers ik heb gekocht en welke leuke dingen je kunt maken met geperste bloemen.

Bloemen persen, het heeft een beetje een oubollig imago. Maar, je kunt met gedroogde bloemen mooie dingen maken! Ik laat zien welke pers ik heb gekocht en welke leuke dingen je kunt maken met geperste bloemen.

Bloemen persen, het heeft een beetje een oubollig imago. Maar, je kunt met gedroogde bloemen mooie dingen maken! Ik laat zien welke pers ik heb gekocht en welke leuke dingen je kunt maken met geperste bloemen.

Heb jij wel eens bloemen gedroogd? Of maak je wel eens zelf kaarten?

13 gedachten over “Van oubollig naar hip: de bloemenpers!

 1. Hallo Maaike, wat een leuke DIY dingetjes doe je allemaal. Steeds als ik erover lees word ik enthousiast en wil er ook iets mee. Over de bloemenpers: die ga ik zelf ook aanschaffen want zoals jij mooie kaartjes en enveloppen maakt, dat wil ik ook wel. Mijn kleindochter heeft een bloemenpersje en daar hebben we van de zomer samen bloemen in gedroogd.
  Groetjes Charlotte

  1. Hoi Charlotte, Dankjewel! Die bloemenpers is echt een aanrader. Het is echt leuk om er mooie kaarten en dergelijke mee te maken. Bij de Action en Wibra verkopen ze trouwens vaak lege dubbele kaarten met envelop in verschillende kleuren. Die kun je er mooi voor gebruiken! Ik had mijn moeder eenzelfde bloemenpers voor Moederdag gegeven trouwens. Groetjes Maaike

 2. Dat kaartje en die label zijn echt leuk! Ik zelf doe het ook af en toe en steek ze dan meestal tussen een boek. Tijdens onze vakantie vorig jaar in Italië groeiden er allerlei mooie bloemen op onze camping en daar heb ik er toen enkele van tussen m’n reisdagboek gestoken. Helemaal vergeten, vond ik ze tijdens onze vakantie van dit jaar weer terug. Altijd tof 🙂

  1. oh dat is altijd leuk! Iets terug zien terwijl je het eigenlijk vergeten was! Dat geeft het drogen van bloemen in een boek natuurlijk net even wat meer charme dan zo’n bloemenpers. Maar, het drogen van bloemen is inderdaad gewoon hartstikke leuk!

 3. Oohh, wat ontzettend leuk met die modpodge! Ik had vroeger bij mijn ouders thuis ook zo’n pers. Inmiddels gebruik ik ‘gewoon’ en boek. Daar doe ik papieren zakdoekjes / wc papier / keukenrol in en dan kan een bloem ertussen. Vaak gebruik ik reisboeken (op reis dus) en als je dan maanden later het boek open doet, zit er ineens zo’n prachtige bloem in. Ik vind het helemaal niet oubollig, maar ontzettend leuk!

  1. Papieren zakdoekjes zijn inderdaad ook een goed idee om te gebruiken voor het drogen van bloemen. Bij die bloemenpers zaten van die tussenbladen maar die gaan natuurlijk niet voor altijd mee, dus ik ga even onthouden om eventueel ook zakdoekjes te gebruiken. En die modpodge is echt super handig! Dankjewel voor je leuke reactie!

 4. Jeetje, wat leuk eigenlijk. Mooi om te zien dat veel dingen van ‘vroeger’ weer helemaal hip zijn. Dit is de manier om een herbarium te maken, moest ik vroeger op school ook doen. Ik ga dit ook weer eens oppakken !! Dank je wel voor het idee, vooral met de modpodge !!

  1. Dankjewel voor je leuke reactie! Aan de titel van jouw blog te zien schrijf jij waarschijnlijk ook wel over dingen die mij aanspreken, dus binnenkort kom ik ook bij jou even buurten!

  1. Ja modpodge is echt best wel veelzijdig in gebruik. Ik heb het ook wel eens gebruikt om collages ‘af te lakken’. Het ziet er eerst gewoon wel een beetje eng uit omdat het wit is. Dan denk je meteen van wat heb ik nu weer gedaan! Maar het droogt heel mooi en transparant op.

  1. Ja, het is zeker een aanrader om eens te doen! Helemaal bijvoorbeeld in combinatie met handlettering! Hopelijk zijn er gauw veel bloemen te vinden in de tuin!

 5. Ik heb zelf een bloemenpers gemaakt van afvalhout en bouten en vleugelmoeren bij de bouwmarkt gekocht. Heb nu een pers van 25 x 25 cm. Kan lekker veel in. En super gaaf om te doen. De eerste hortensia zit er nu in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge