Tulpenvelden in eigen tuin | De Keukenhof in het klein

Tulpenvelden in eigen tuin | De Keukenhof in het klein

Het is momenteel genieten van veel kleurenpracht in onze tuin. Er staan namelijk heel veel bloembollen in bloei: hyacinten, blauwe duifjes, narcissen en tulpen. Vooral de tulpen vind ik echt prachtig. In de voortuin heb ik er een heleboel staan en dat is iedere keer weer fijn thuis komen.

Een groot deel van de bloembollen staan in afgebakende borders. Ik noem ze mijn eigen bollenveldjes. Mijn man zegt wel eens gekscherend dat wij ‘De Keukenhof’ in het klein zijn. Vandaag laat ik mijn drie bollenvelden zien en vertel ik waarom ik de bollen in de grond laat zitten en hoe ik ze met andere planten combineer.

Bollenveld in de achtertuin

In de achtertuin hebben wij een hoge border of plantenbak, het is maar hoe je het noemen wilt. De bak is gemaakt met betonnen U-elementen die op hun zij zijn gelegd. De binnenmaat van deze border is 2 bij 2 meter.

Tulpenvelden in eigen tuin | De Keukenhof in het klein. Vandaag laat ik drie van mijn eigen bollenveldjes zien. Ik ben namelijk gek op bloembollen. Momenteel is het dan ook een kleurenpracht hier in de tuin. Lees je mee?

Tulpenvelden in eigen tuin | De Keukenhof in het klein. Vandaag laat ik drie van mijn eigen bollenveldjes zien. Ik ben namelijk gek op bloembollen. Momenteel is het dan ook een kleurenpracht hier in de tuin. Lees je mee?

In deze bak heb ik verschillende soorten tulpen, blauwe druifjes en blauwe irissen gecombineerd met vaste planten. Er staan vier grote pollen lampenpoetsersgras, verschillende kleuren akelei en een bodembedekker in. In het midden staat trouwens een papiermoerbei. De irissen staan nog niet in bloei dus het klopt dat je die nog niet op de foto ziet. De volgende soorten tulpen heb ik in deze bak gepoot:

Na de bloei van de bollen

Ik laat de bollen in de grond zitten. Eigenlijk komen bijna alle bloembollen bij mij in de tuin het volgende jaar gewoon weer op. Zoals gezegd combineer ik de bloembollen met vaste planten. Als de bloemen zijn uitgebloeid knip ik de knoppen er af. Het blad laat ik staan zodat de bol nieuwe energie kan verzamelen voor het volgende jaar. Dat afstervende blad staat doorgaans niet mooi in de tuin, maar door de combinatie met vaste planten zie je dat blad haast niet meer. Op de foto hieronder zie je dezelfde bloembak. De foto is afgelopen september genomen. Die siergrassen, met van die grappige pluimpjes die mooi mee bewegen met de wind, zijn ook een genot voor het oog.

Tulpenvelden in eigen tuin | De Keukenhof in het klein. Vandaag laat ik drie van mijn eigen bollenveldjes zien. Ik ben namelijk gek op bloembollen. Momenteel is het dan ook een kleurenpracht hier in de tuin. Lees je mee?

De voortuin

In de voortuin heb ik ook twee bollenveldjes. Deze zijn iets kleiner van formaat; zo’n 1,70 x 1,70 meter.  In beide veldjes combineer ik de bollen wederom met lampenpoetsersgras en een bodembedekker. In het midden staat een Japanse kornoelje.

Tulpenvelden in eigen tuin | De Keukenhof in het klein. Vandaag laat ik drie van mijn eigen bollenveldjes zien. Ik ben namelijk gek op bloembollen. Momenteel is het dan ook een kleurenpracht hier in de tuin. Lees je mee?

Tulpenvelden in eigen tuin | De Keukenhof in het klein. Vandaag laat ik drie van mijn eigen bollenveldjes zien. Ik ben namelijk gek op bloembollen. Momenteel is het dan ook een kleurenpracht hier in de tuin. Lees je mee?

Van deze tulpen weet ik helaas niet meer welke soorten het zijn. Het zijn namelijk allemaal bollen die ik een paar jaar geleden heb mee verhuisd vanuit de tuin bij ons oude huis. In datzelfde jaar gingen ook mijn ouders verhuizen en ook uit de tuin van hun vorige huis heb ik veel bollen opgegraven en meegenomen. Ik hoop dat ze nog heel lang mee gaan!

In september

Ook van deze veldjes heb ik een foto van hoe ze er uit zien in september:

Tulpenvelden in eigen tuin | De Keukenhof in het klein. Vandaag laat ik drie van mijn eigen bollenveldjes zien. Ik ben namelijk gek op bloembollen. Momenteel is het dan ook een kleurenpracht hier in de tuin. Lees je mee?

Bollen blijven in de grond

Bij mij blijven de bollen in principe altijd in de grond. Dit heeft twee redenen; ten eerste scheelt het een hoop werk. Ik heb alles bij elkaar namelijk wel zo’n 2000 bloembollen in de tuin. Die graaf je niet zomaar even op. En ten tweede, doordat ik de bollen in afgebakende borders poot en combineer met vaste planten staan ze mij ook niet in de weg. Die borders zijn gewoon ‘klaar’ en ik hoef er niet meer in te graven of wat dan ook waardoor de bollen beschadigd kunnen raken.

Mijn ambitie is om in een groot gedeelte van de tuin bollen te hebben. Ieder najaar koop ik wel een zakje maar ik vind het ook leuk om bollen te vermeerderen. Blauwe druifjes kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk vermeerderen. Maar ook andere bollen kun je vermeerderen door te scheuren, pellen of parteren. Daarvoor moet je de bollen echter wel opgraven. Ik probeer dus om de vier jaar een bollenveldje onder handen te nemen en alle bollen uit dat veldje op te graven. Dan kan ik tevens meteen de grond wat verbeteren door wat compost en mest toe te voegen.

Nog meer bloembollen!

Dat ik gek ben op bloembollen is waarschijnlijk geen nieuws meer, ik schreef er immers al een aantal artikelen over:

Macrofotografie: tulpenmania

Blauwe druif vermeerderen: Hoe doe je dat?

Tips voor het poten van bloembollen

Hoeveel bloembollen heb jij in de tuin?

8 gedachten over “Tulpenvelden in eigen tuin | De Keukenhof in het klein

 1. Wij wonen nog niet zo lang in ons huis, dus voor het eerst is de tuin ook “klaar”. Met tulpen. Veel te weinig.. Maar ik laat ze dus wel staan, heb ik net geleerd in jouw blog. Leuk om ze weer terug te krijgen volgend jaar. (+ een paar extra). Ze zijn zo gezellig!

  Groet Jeanine.
  Jeanine onlangs geplaatst…De Maand AprilMy Profile

  1. Leuk om te lezen! Inderdaad, je kunt ze gewoon laten staan en dan vermeerderen ze in principe ook in de loop der jaren. Je hebt kans dat je toevallig net een tulpenras er in hebt gezet die maar één jaar mee gaat, maar dan heeft het immers nóg geen zin om ze er uit te halen. Tulpen zijn inderdaad heel gezellig! Zeker omdat heel veel andere planten nog moeten beginnen met bloeien.

  1. Dankjewel! Ik word er inderdaad heel erg vrolijk van! En ik word ook erg vrolijk van alle leuke complimenten, via mijn blog maar ook van voorbijgangers. Leuk om te zien hoe mijn voortuin de aandacht trekt!

  1. Dankjewel Loes! Zomerbollen zijn inderdaad ook hartstikke leuk! Plantenbakken kunnen inderdaad soms een uitdaging zijn. Maar als je ze goed water geeft zou het toch eigenlijk wel goed moeten gaan!

  1. Geen probleem hoor! Juist leuk als je inspiratie krijgt van mijn tuin-gerelateerde artikelen! En ik heb inderdaad gewoon lukraak de bollen in de grond gepoot. Ik had trouwens wel eerst de siergrassen in de grond gezet en daarna de bollen er om heen. Tussen de bollen heb ik ongeveer tien centimeter als afstand aan gehouden. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge