Top 7: De mooiste insectenfoto’s van dit voorjaar

Top 7: De mooiste insectenfoto’s van dit voorjaar

Vorig jaar kocht ik een nieuwe macrolens en daar heb ik mij flink mee uitgeleefd. Ik durf wel te zeggen dat ik er duizenden foto’s mee heb gemaakt. Daar zijn er ook weer een heleboel foto’s van verwijderd omdat die niet scherp waren of omdat ik al genoeg foto’s had van een zoemende hommel. Doordat ik vorig jaar al zoveel foto’s heb gemaakt van bloemen en insecten heb ik dit jaar nog niet zo veel gefotografeerd in de tuin. Vorig jaar heb ik van ieder tulp bijvoorbeeld wel een foto gemaakt dus waarom zou ik van dezelfde tulpen dit jaar wederom foto’s maken?

Ander standpunt

Toch probeer ik af en toe eens de camera te pakken en door te tuin te lopen. Ik probeer dan te zoeken naar nieuwe standpunten voor originele foto’s. En dat is nog best moeilijk! Het is ook gewoon ‘waar’ wat ze zeggen over fotograferen; een goede foto wordt voor een deel gemaakt door je camera maar voor een groot deel door je oog. Je moet een goede foto ‘zien’. Nu wil ik mij zeker niet als deskundige profileren. Ik ben maar een hobbyfotograaf. Maar ik vind het wel leuk om mezelf te ontwikkelen.

Top 7

Vandaag laat ik mijn top 7 zien van insectenfoto’s die ik dit voorjaar heb gemaakt. Als je in de natuur fotografeert moet je geluk hebben, zeker als het gaat om dieren. Het is mij al een aantal keer overkomen dat ik een mooi beestje zag op een mooi blaadje en dat het diertje op het moment dat ik wil klikken snel weg kruipt. Als je al veel foto’s hebt van bloemen en insecten word je namelijk ook steeds kritischer. Als een bij op een half weggevreten bloem zit, neem ik niet meer de moeite om er een foto van te maken omdat zo’n weggevreten bloem gewoon niet mooi is op de foto. Bovendien leidt zo’n bloem af, het gaat immers om de bij. Toch is het mij gelukt een top 7 samen te stellen. Ik ben er erg tevreden over, kijk je mee?

7

De natuur zit heel bijzonder in elkaar. Zo hebben wij ieder jaar weer andere insecten in de tuin. Of ieder jaar valt weer een ander insect op. Het eerste jaar dat wij hier woonden hadden we heel veel rupsen in de tuin. De rupsen kropen soms wel met zijn tienen op het raam. Na dat jaar heb ik die specifieke rups niet meer gezien. We hebben ook een jaar gehad waarin we veel zwarte steekvliegen hadden. Die waren heel irritant. Die vliegen zoemen net zo lang om je heen totdat ze je te pakken hebben. Dit jaar hebben we opvallend veel kevertjes van de soort die je hieronder op de foto ziet. Ik zie het ook aan verschillende planten dat ze aan blaadjes hebben gevreten. Gelukkig kunnen de planten het hebben en herstellen ze zich wel weer.

Top 7: De mooiste insectenfoto's van dit voorjaar. Dit voorjaar heb ik tot nog toe veel minder gefotografeerd als vorig jaar. Puur omdat ik vorig jaar zo'n beetje van iedere bloem en insect in de tuin al een foto heb gemaakt. Dit jaar is het dus een uitdaging om 'andere' foto's te maken.

6

Insecten fotograferen is nog niet zo makkelijk. Zeker als ze ook nog kunnen vliegen. Onderstaande foto vind ik echt een gelukstreffer. De bij is mooi scherp en de vleugels, die zijn toch prachtig!

Top 7: De mooiste insectenfoto's van dit voorjaar. Dit voorjaar heb ik tot nog toe veel minder gefotografeerd als vorig jaar. Puur omdat ik vorig jaar zo'n beetje van iedere bloem en insect in de tuin al een foto heb gemaakt. Dit jaar is het dus een uitdaging om 'andere' foto's te maken.

5

De vleugels van de bij op de vorige foto zijn prachtig maar onderstaande foto van een grote libelle vind ik ook erg mooi. Vleugels van insecten zijn zo fragiel en doordat ze doorzichtig zijn zie je er altijd zo’n mooie weerkaatsing van het licht op.

Top 7: De mooiste insectenfoto's van dit voorjaar. Dit voorjaar heb ik tot nog toe veel minder gefotografeerd als vorig jaar. Puur omdat ik vorig jaar zo'n beetje van iedere bloem en insect in de tuin al een foto heb gemaakt. Dit jaar is het dus een uitdaging om 'andere' foto's te maken.

4

Voordat je enorm schrikt, het spinnetje op onderstaande foto is nog geen centimeter groot. Het spinnetje zit op een hortensiablaadje. Door de frisse groene kleur vind ik het een mooie foto geworden.

Top 7: De mooiste insectenfoto's van dit voorjaar. Dit voorjaar heb ik tot nog toe veel minder gefotografeerd als vorig jaar. Puur omdat ik vorig jaar zo'n beetje van iedere bloem en insect in de tuin al een foto heb gemaakt. Dit jaar is het dus een uitdaging om 'andere' foto's te maken.

3

Deze foto vind ik echt prachtig. Wij hebben regelmatig van die grote libellen in de tuin. Ze zijn zo groot dat ik er eigenlijk niet te dichtbij durf te komen met mijn camera. Deze libelle zat gelukkig redelijk stil waardoor ik mijn kans waagde. En met geluk! Zie je trouwens rechtsonder dat stukje vleugel? Dat lijkt toch net glas-in-lood?

Top 7: De mooiste insectenfoto's van dit voorjaar. Dit voorjaar heb ik tot nog toe veel minder gefotografeerd als vorig jaar. Puur omdat ik vorig jaar zo'n beetje van iedere bloem en insect in de tuin al een foto heb gemaakt. Dit jaar is het dus een uitdaging om 'andere' foto's te maken.

2

Lieveheersbeestjes doen het natuurlijk altijd goed op de foto. Waarschijnlijk door hun lieve uiterlijk en hun mooie rode kleur. Ik was blij dit lieveheersbeestje te zien. Mijn rozen hebben namelijk een klein beetje last van luizen en lieveheersbeestjes schijnen luizen heerlijk te vinden.

Top 7: De mooiste insectenfoto's van dit voorjaar. Dit voorjaar heb ik tot nog toe veel minder gefotografeerd als vorig jaar. Puur omdat ik vorig jaar zo'n beetje van iedere bloem en insect in de tuin al een foto heb gemaakt. Dit jaar is het dus een uitdaging om 'andere' foto's te maken.

1

Dit vind ik gewoon de mooiste foto. De gehele foto is in groentinten en de aandacht gaat direct naar het zwarte oogje van het insectje. Bovendien zorgt het lijnenspel van de blaadjes er ook voor dat je oog automatisch naar het diertje gaat. Ik ben erg trots op de foto!

Top 7: De mooiste insectenfoto's van dit voorjaar. Dit voorjaar heb ik tot nog toe veel minder gefotografeerd als vorig jaar. Puur omdat ik vorig jaar zo'n beetje van iedere bloem en insect in de tuin al een foto heb gemaakt. Dit jaar is het dus een uitdaging om 'andere' foto's te maken.

Ben je enthousiast geworden en wil je ook in eigen tuin insecten fotograferen? Lees dan ook eens mijn tips voor het fotograferen van insecten!

 

Welke foto vind jij het mooiste?

8 gedachten over “Top 7: De mooiste insectenfoto’s van dit voorjaar

    1. Dankjewel! Leuk om zo’n compliment te krijgen! Ik ga even op jouw link over Ierland klikken. We zijn daar een paar jaar geleden op vakantie geweest en wat is het daar mooi!

  1. Wauw, wat een ontzettend mooie foto’s! Je hebt echt oog voor detail en kleuren 🙂 Ik vind zelf de foto met het lieveheersbeestje het mooist, maar vind de foto’s alle zeven prachtig. Ik krijg er meteen zin van om mijn macrolens ook weer eens erbij te pakken 🙂
    Romy onlangs geplaatst…Je uitzet sparen, een goed idee?My Profile

    1. Wat leuk om te horen Romy! Dankjewel! Als je al veel macrofoto’s op de laptop hebt staan móet je wel steeds creatiever worden en naar andere dingen kijken om ‘andere’ foto’s te maken dan de foto’s die je al hebt. Tenminste, die uitdaging leg ik mijzelf op! En ja, het is een aanrader om de macrolens er weer eens bij te pakken!

    1. Wat leuk om te horen! Voor mij is het soms een beetje een verslaving om macrofoto’s te maken, zo leuk vind ik het. Ben blij om te horen dat ik dus niet de enige ben die dat leuk vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge