Over ‘Bohemian Rhapsody’ en muziek waar ik wél wat mee heb #1

Over ‘Bohemian Rhapsody’ en muziek waar ik wél wat mee heb #1

De kerst is weer achter de rug en we gaan al richting de jaarwisseling. De top 2000 is volop aan de gang en dit jaar had ik hier voor het eerst op gestemd. De lijst is natuurlijk al bekend en wat ik persoonlijk een beetje jammer vind is dat ‘Bohemian Rhapsody’ wederom weer op nummer één staat. Ik heb niks tegen dit nummer maar ik heb er ook niks mee. En volgens mij zijn er velen met mij. Op Facebook zag ik namelijk verschillende stemlijstjes voorbij komen en op geen van die lijstjes kwam ‘Bohemian Rhapsody’ voor.

Misschien trek ik totaal een verkeerde conclusie maar ik denk dat er toch een bepaalde generatie in grote getalen stemt op dit nummer. Mensen die wel wat met het nummer hebben. Hetzelfde geldt overigens voor ‘Hotel California’. Ook zo’n nummer waar ik niks op tegen heb, maar wat mij betreft hoort het niet meer in de top tien thuis. Eigenlijk zouden wij mensen van de jongere generaties wat meer moeten stemmen. En ja, als je 35 bent hoor je ook nog bij de jongere generatie. Ach, het maakt ook niet uit hoe oud je bent. Dit is gewoon een oproep aan een ieder, ga in 2018 stemmen op de top 2000 en stem eens niet op ‘Bohemian Rhapsody’.

Muziek waar ik wél wat mee heb

Gelukkig is er ook veel muziek waar ik wel wat mee heb. Muziek doet mij vaak denken aan een bepaalde periode in mijn leven of aan fijne herinneringen. Ik heb op zich een brede muzieksmaak en vind veel nummers mooi maar ik vind bepaalde muziek extra fijn om te horen als het mij ergens aan doet denken. En zo is eigenlijk ook mijn stemlijst ontstaan. Daarom leek het mij leuk om bij een aantal nummers waar ik op heb gestemd een toelichting te geven.

Tracy Chapman – Open Arms

Eigenlijk is deze cd (zie onderstaande foto) van Tracy Chapman in zijn geheel fantastisch. Het was moeilijk om hier één nummer van te kiezen. Deze cd draaide ik altijd tijdens mijn studententijd vlak voordat ik naar een tentamen ging. Het gaf mij een soort kalmte en een gevoel van hoop dat er voldoende kennis in mijn hoofd zat om het tentamen goed te gaan maken.

Fatboy Slim – Praise You

Ken je de videoclip van dit nummer? Op zich is het nummer niet super mooi maar als je de clip kent dat weet je wat ik bedoel als ik zeg dat iedereen gewoon af en toe eens lekker gek moet doen en zich moet laten gaan. Dat kan een heel bevrijdend gevoel geven. Dat probeer ik ook aan mijn kinderen door te geven en natuurlijk probeer ik daarbij ook een voorbeeld te zijn. Lekker gek doen kost mij gelukkig niet zo heel veel moeite!

Bryan Adams – (Everything I Do) I Do It For You

Ik ben geen fan van witte kleding. Op de één of andere manier komen er bij mij altijd vlekken op. Witte kleding is in mijn kledingkast dus schaars. Wellicht vraag je je af wat dat nu weer te maken heeft met Bryan Adams? Nou, dit nummer doet mij namelijk altijd denken aan een hele bijzondere dag waarop ik wel een prachtige witte jurk droeg.

Eric Clapton – Tears In Heaven

Soms raakt muziek een bepaalde snaar bij mij. Dat is ook het geval bij ‘Tears in heaven’. Ik vind dit echt een prachtig nummer. Regelmatig zoek ik trouwens bij muziek die ik mooi vind de teksten op. Ik vind het altijd fijn om te weten waar een nummer over gaat. Nu is de tekst van ‘Tears in heaven’ op zich wel redelijk goed te verstaan maar ik vind het een meerwaarde te weten waar het over gaat. Eric Clapton schreef het nummer naar aanleiding van het overlijden van zijn vierjarige zoontje.

Creed – With Arms Wide Open

Toen ik destijds naar Australië vertrok om daar een jaar te backpacken, had niemand nog een mp3 speler of iets in die trend. Ik nam een discman mee die ik speciaal voor mijn reis had gekocht. Ik nam dus ook een etui mee met cd’s. Maar op een gegeven moment wilde ik ook wel eens wat andere muziek luisteren dan de cd’s die ik had mee genomen. Zo kocht ik in Perth onder andere het album ‘Human Clay’ van Creed. Wat is dat toch een fantastisch album om het volume op maximaal te zetten. Als ik deze muziek hoor zie ik mezelf weer helemaal zitten in een trein of bus die mij in Australië naar de volgende bestemming bracht. En de tekst van ‘With arms wide open’ is natuurlijk ook nog eens bijzonder. De zanger van de band schreef het nummer namelijk toen hij hoorde dat hij vader zou worden. Echt zo’n mooie treffende tekst.

Muziek klinkt extra fijn in de oren als het je aan een fijne herinnering doet denken. Vandaag geef ik bij een aantal nummers wat toelichting.

No Doubt – Don’t Speak

Op de middelbare school was ik fan van No Doubt. Die cd heb ik ontzettend veel gedraaid en ik kende alle nummers wel uit mijn hoofd denk ik. Ik ben ook een keer naar een concert geweest in Ahoy in Rotterdam. Ik ging daar heen samen met een vriendinnetje. Zij was niet echt fan van No Doubt maar wilde wel met mij mee als ik met haar mee zou gaan naar een concert van The Backstreet Boys. Dus ja, ook die heb ik live gezien.

Alicia Keys – Empire State of Mind

Dit nummer gaat natuurlijk over New York. Ik ben één keer in New York geweest en ik vond het fantastisch. Altijd als ik dit nummer hoor zie ik ons weer lopen in die gigantische stad, ons verbazend over de hoogbouw en de sfeer en fantaserend over hoe het is in zo’n stad te wonen.

Ed Sheeran – Galway Girl

Ik schreef hierboven al bij het nummer ‘Praise You’ dat je soms even een beetje los moet gaan en gek moet doen omdat dat zo bevrijdend kan zijn. Dit nummer van Ed Sheeran leent zich hier thuis ook uitstekend voor. Mijn zoon is namelijk gek op dit nummer en samen zetten we de muziek dan lekker hard en gaan los! Samen zingen we dan ook ieder op onze eigen manier luidkeels mee “baby, I just want to dance!”

Radiohead – Creep

Als je informatie over dit nummer op zoekt dan zul je onder andere vinden lezen dat radiostations dit nummer in het begin niet wilden draaien omdat het te deprimerend zou zijn. Ik zie het nummer ook een beetje als een oproep om niet allemaal hetzelfde te willen zijn. En om niet meteen mensen die anders zijn te voorzien van een vooroordeel.

Dire Straits – Romeo And Juliet

Zijn er mensen die niet van de Dire Straits houden? Ik had een verzamel cd mee toen ik drie maanden in Italië op een camping ging werken. Dat was natuurlijk erg leuk maar het was ook erg hard werken. Iedere dag moesten we namelijk tenten en caravans schoonmaken. Ook als we de avond er voor een gezellig feestje hadden gehad. Ik draaide deze cd heel veel in mijn discman en ‘Romeo and Juliet’ is natuurlijk erg toepasselijk op Italië.

Ook leuk om te lezen

Aan welk nummer heb jij fijne herinneringen?

8 gedachten over “Over ‘Bohemian Rhapsody’ en muziek waar ik wél wat mee heb #1

 1. Wat leuk dat je ook gestemd hebt op de top 2000. Ik deed voor de 3e keer mee dit jaar, en voelde me met mijn 35 jaar echt een ‘jonkie’. Ik hoor in de top 2000 veel muziek voorbij komen die ik wel kan waarderen, maar ook heel veel niet. En ik hoor veel ‘ouderwetse’ muziek (the Cats bijvoorbeeld). Dat die top 10 al jaren zo vast staat, vind ik eigenlijk ook wel gek. Heb het idee dat er straks een hele generatie babyboomers niet meer kan stemmen, en dat we dan de lijst van de xennials krijgen (of hoe heet onze generatie?). Ach, het is wel fijn om een paar dagen eens echt ‘unieke’ muziek te horen (in plaats van 10 x per dag dezelfde plaat).

  1. Ja, ik vond het ook heel leuk om eens te stemmen. Kijk ik ook eens die cd kast weer door. Ik ben inderdaad ook 35 en voel mij ook een jonkie wat dat betreft. Zeker als je ziet dat de gehele top vijf uit de jaren zeventig komt. Ik heb het in mijn kop gekregen om dit jaar heel veel mensen in mijn omgeving en misschien ook via mijn blog enthousiast te maken om te gaan stemmen. Die top tien moet toch eens anders kunnen! (behalve Black van Pearl Jam dan)

 2. De door jou genoemde muziek ken ik allemaal en kan beamen dat je daar een fijne herinnering aan hebt. Ik denk dat we in leeftijd niet zoveel verschillen…dat versterkt de herkenbaarheid ook een beetje 😉. Toen ik nog werkte als juf, had ik een oudere collega die ziek werd. De strijd tegen de ziekte verloor ze helaas. Voordat ze ziek werd, bleek dat we in de lerarenkamer dezelfde muzieksmaak hadden. Ze kon vol passie vertellen over Sting en andere zangers. Na haar overlijden bleek ook dat weinig andere collega’s wisten van welke muziek ze hield. Dat vond ik best raar eigenlijk. Ik kwam er het laatst bij in dat team en wist dat wel. Mij werd dan ook gevraagd of ik een muzieklijst wilde opstellen voor op de uitvaart. Haar zoons en mam waren te verslagen om daar aan te werken. Met liefde heb ik die lijst gecreëerd en die cd gebrand. Toen op de uitvaart bij het binnenbrengen van lieve Anja ‘fields of gold’ klonk van Sting, ging dit bij mij in ieder geval door merg en been. Een niet hele fijne herinnering, maar aan de andere kant ook weer wel. Ik weet namelijk zeker dat zij dat nummer ten gehore wilde brengen. ❤️Ondanks dat ze het niet zelf kon ‘verzoeken’.
  Esma onlangs geplaatst…Mijn jaaroverzicht van 2017 + NieuwjaarswensMy Profile

  1. Ik denk ook dat wij niet zo veel verschillen qua leeftijd 🙂 Wat een mooi en bijzonder verhaal beschrijf je trouwens. Muziek kan inderdaad door merg en been gaan, dat gevoel herken ik wel. Jammer eigenlijk dat we niet meer zoveel over muziek praten. Zou dat door de leeftijd komen? Muziek kan veel voor mensen betekenen en zegt ook veel over mensen denk ik. Toch jammer dat we dan eigenlijk elkaars voorkeuren veelal niet weten.

 3. Don’t speak vind ik ook een heerlijk nummer en een mooie tekst. Ik vind het juist wel tof dat de oude nummers hoog scoren in de lijst. Het blijven klassiekers. Ik vind Bohemian Rapsody een geniaal nummer. Uniek ook. Er is niets vergelijkbaars. Ik snap dat die daarom zo hoog scoort. Mij herinnert het aan mijn middelbare school waar we het vaak hebben gezongen. Ik wilde stemmen, maar was het weer glad vergeten.

  1. Oh echt waar! Wat leuk, je bent echt de eerste die dit zegt over Bohemian Rhapsody. Tenminste van de mensen die ik er over ‘gesproken’ heb dan he 🙂 Over smaak valt niet te twisten. Dit jaar misschien wel een stemlijst insturen? Ik heb mij voorgenomen er in december wederom een blogje over te schrijven om mensen enthousiast te maken te gaan stemmen. Dus wellicht helpt dat geheugensteuntje je tegen die tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge