Tips voor het kopen van een tweedehands lens (bijvoorbeeld via marktplaats)

Tips voor het kopen van een tweedehands lens (bijvoorbeeld via marktplaats)

Ik heb een digitale spiegelreflexcamera met daarbij een 18-55mm zoomlens. Vorig jaar merkte ik dat mijn lens het niet meer goed deed. Ik kon er nog prima mee fotograferen maar het zoombereik was beperkt omdat de lens bij 25mm blokkeerde. Ik redde mij er verder nog prima mee maar wist mij er eigenlijk ook niet goed raad mee. Totdat de lens het opeens weer deed tijdens een dagje uit. De lens ging opeens weer heel soepeltjes naar de 18mm. Ik was natuurlijk erg blij. Niks is zo fijn als problemen die zomaar verdwijnen. Een beetje een naïeve gedachte natuurlijk. Want het geluk duurde tot zo’n drie weken geleden.

We waren wederom een dagje met zijn vieren op pad en ik had natuurlijk mijn camera mee. Ik was aan het fotograferen toen ik opeens merkte dat de lens wéér vast liep. En toen maakte ik een grote fout. Ik gebruikte wat extra kracht om toch verder uit de zoomen en ik merkte meteen dat ik te ver was gegaan. De lens was stuk. Ik kon er niet meer goed mee scherp stellen en ik hoorde een vreemd geluid als ik de ontspanknop half indrukte. Wat heb ik van mijzelf gebaald.

Mijn camera is zo’n beetje met mijn hand vergroeid dus ik wilde graag snel een nieuwe lens zodat ik weer kon fotograferen. Ik liep al een tijdje met het idee eens een andere lens er bij te kopen maar ik had nog niet voor ogen wat voor lens dan precies. Als ik op internet keek naar nieuwe lenzen waar ik net wat meer mee zou kunnen dan de lens die ik had, dan zou ik zo een paar honderd euro neer moeten leggen. Over het algemeen moet ik over dat soort uitgaves even ruim de tijd hebben om een goed overwogen keuze te maken. En die tijd had ik nu niet, ik wilde gewoon snel weer fotograferen.

Ik besloot dus gewoon dezelfde lens te kopen. Deze lens vond ik op verschillende webshops voor ruim honderd euro. Ook nog best veel voor een lens als je je bedenkt dat ik in de toekomst nog eens een andere lens wil. Dus toen besloot ik op marktplaats te gaan kijken. Diezelfde avond haalde ik een nieuwe tweedehands 18-55mm lens op voor ‘maar’ vijftig euro. Hij doet het perfect. Omdat dit mij zo goed bevallen is geef ik je vandaag wat tips voor het kopen van een tweedehands lens.

Bedenk wat je wilt

Op marktplaats staan heel veel lenzen te koop. Het is dus aan te raden voor jezelf eerst te bepalen wat je precies wilt hebben. Dan kun je ook gerichter zoeken en raak je niet door de bomen het bos kwijt.

Bepaal de afstand

Ik had voor mijzelf al bepaald dat ik de lens wilde gaan ophalen. Voor een bedrag van vijftig euro laat ik persoonlijk liever niet iets opsturen. Het gaat immers om een groot bedrag en bovendien kan een lens gemakkelijk stuk gaan tijdens de verzending. Het is dus aan te raden hierover na te denken en als je net als mij besluit de lens op te halen is het handig om te bedenken hoe ver je er voor wilt gaan rijden. Je kunt de afstand in de zoekcriteria aanpassen.

Hoeveel is de nieuwwaarde

Als je bedacht hebt wat voor lens je wilt gaan kopen, zoek dan eerst even op hoeveel zo’n lens ongeveer nieuw kost. Dan kun je ook een inschatting maken vsn wat een redelijke prijs is voor een tweedehands lens. En sowieso is het hierbij van belang te bepalen hoeveel je er voor over hebt.

Neem je camera mee

Als je de lens gaat ophalen, neem dan je camera mee. Het is wel zo netjes om van te voren even aan de verkoper te vragen of je de lens even mag uitproberen. Zo kun je enigszins uitsluiten dat je een kapotte lens koopt.

Heb geduld

Dit is natuurlijk altijd aan de orde als je iets tweedehands wilt gaan kopen. Soms staat er bij het aanbod net niet datgene wat je wilt hebben en dan zul je even geduld moeten hebben. Of er wordt een te hoge prijs gevraagd, ook dan kun je eventueel wachten op nieuw aanbod.

Geloof niet alles

Ook dit is bijna altijd van toepassing als je iets tweedehands gaat kopen. Er wordt in advertenties zo makkelijk gezegd dat iets als nieuw is of dat iets nooit gebruikt is. Wees daar altijd een beetje kritisch in. Kijk goed naar de lens. Zitten er krassen op? Zit er stof op? En probeer hem zoals gezegd uit!

Mijn ervaring

Ik heb gelukkig een hele positieve ervaring bij het kopen van een tweedehands lens. Ik kocht de lens van iemand die de lens bij de camera had ‘gekregen’. Hij heeft zelf twee prachtige lenzen er bij gekocht en daardoor was deze lens overbodig geworden. De lens zag er echt heel netjes uit en hij gaf mij zelfs tips bij het bevestigen van de lens aan mijn camera om stof te voorkomen. Ik heb de lens uitgeprobeerd en had er een goed gevoel bij. De verkoper was hartstikke aardig en we praatten nog wat over fotograferen. Ik ben er dus hartstikke blij mee! En, als ik ooit heb bedacht wat voor soort lens ik er bij wil gaan kopen, overweeg ik zelfs om te kijken wat het aanbod is op marktplaats.

Natuurlijk het blijft altijd een gok als je iets tweedehands gaat kopen. Maar gelukkig zijn er nog een heleboel eerlijke mensen met goede intenties. En dan is zo’n tweedehands aankoop hartstikke leuk én geldbesparend!

Heb jij wel eens fotografiespullen tweedehands gekocht?

4 gedachten over “Tips voor het kopen van een tweedehands lens (bijvoorbeeld via marktplaats)

  1. Het is toch altijd een risico. Als ik kijk naar mijn lens, zie je aan de buitenkant niet dat die eigenlijk ‘op’ is. Ik heb er zo veel mee gereisd en dat ding is zo vaak tegen een stang in een volle bus of boot aan gekomen. Oeps… oh, echt. Dat wil je niet weten :). Ik wilde hem daarom liever nieuw. Wel als tip: bekijk ook websites in het buitenland. Ik vergelijk o.a. met amazon Engeland en Duitsland. In Duitsland was de lens die ik kocht €160 goedkoper!!! En hij wordt dan ook gewoon gratis bezorgd in Nederland. Nou, dat is dan helemaal fijn natuurlijk.
    Sheila onlangs geplaatst…Dat moment dat iemand een mening heeft over jóuw relatieMy Profile

    1. Zeker, het blijft altijd een risico. En het is altijd een afweging of je het risico wilt nemen. Bovendien is het sowieso soms slimmer om dingen die je veel gebruikt nieuw te kopen. Nu gebruik ik mijn camera en lenzen ook wel veel maar ik twijfel of ik in de nabije toekomst een ander camera wil kopen. Voor mij pakte de tweedehands lens dus goed uit!

  2. Slim idee om de lens tweedehands te kopen en zo flink wat geld te besparen. Ik kan me voorstellen dat je baalde toen je eigen lens kapot ging, maar gelukkig heb je hem nu kunnen vervangen. Ik heb zelf twee tweedehands lenzen. Mijn macrolens vond ik ooit voor 35 euro bij de kringloopwinkel (ja echt!). Ik ben toen mijn camera gaan halen en heb hem uitgeprobeerd en vervolgens gekocht. Echt een geweldige aankoop! Mijn 18-55 mm-lens is ook tweedehands, maar deze heb ik tweedehands via de fotografiewinkel gekocht. Ik had hetzelfde als jij: mijn oude lens was helemaal op en stelde niet meer scherp. De tweedehands versie van de lens was een stuk goedkoper dan de nieuwe en werkt na twee jaar nog steeds prima.
    Romy onlangs geplaatst…Wat nu als je het even niet meer weet? (5 tips!)My Profile

    1. Die tweedehands koopjes van jou! Jaloersmakend! Maar zo bespaar je wel mooi lekker wat geld dat je weer aan andere dingen kunt uitgeven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge