Tips voor het fotograferen van insecten 

Tips voor het fotograferen van insecten 

Een poosje geleden deelde ik vijf ideeën voor macrofotografie.  Eén daarvan was het fotograferen van insecten. Mijn persoonlijke ervaring is dat wanneer je daar eenmaal aan begint, dat het behoorlijk verslavend werkt. Insecten kunnen foto’s soms net even wat interessanter maken. Maar een insect mooi op de foto zetten is nog niet zo gemakkelijk, zeker niet met een macrolens. Met een macrolens kom je namelijk vaak dichtbij terwijl een insect daar vaak niet op zit te wachten. Daarnaast heb je met een macrolens snel last van bewegingsonscherpte doordat insecten zelden voor je stil blijven zitten. Ik ben natuurlijk geen professional, maar ik kan wel wat ervaringstips geven over hoe je insecten mooi op de foto krijgt. Hier komen ze:

Hommels

Hommels zijn wat mij betreft toch een beetje de knuffelberen onder de insecten. Bij wijze van spreken dan hé. Want echt knuffelen met een hommel lijkt mij een beetje lastig en voor niemand prettig. Maar als je hommels een beetje volgt in de tuin dan zien ze er wel uit als vriendelijke zachte lobbesen. Hommels zijn al redelijk vroeg in het voorjaar te vinden in de tuin. Het is echter nog best lastig om een hommel goed op de foto te krijgen. Ze heten dan wel hommel, maar het zijn behoorlijke bezige bijtjes. En beweging en macrofotografie is nog best een lastige combinatie. In ieder geval voor een beginner als ik.

Mijn advies is voornamelijk oefenen! En mazzel hebben. Ik heb een paar keer mazzel gehad met een hommel die helemaal vol zat met stuifmeel en daardoor wat minder beweeglijk was. Volgens mij was hij gewoon ook een beetje aan het uitrusten dus dat kwam mij wel goed uit. Helemaal omdat hij aan het uitrusten was op een bloem. Verder is het een goede tip om het gedrag van een hommel een klein beetje te observeren. Het is mij namelijk opgevallen dat hommels een lichte voorkeur hadden voor mijn paarse tulpen. De andere kleuren lieten ze een beetje links liggen.

En op dit moment zitten er ontzettend veel hommels op mijn stokrozen, zonnehoeden en een soort bodembedekker. Ik stel dan gewoon scherp op een mooie bloem in de hoop dat er een hommel op komt zitten. En regelmatig heb ik geluk! En met fotograferen moet je sowieso geluk hebben vind ik. Soms zit er gewoon een foto bij die mislukt lijkt maar eigenlijk gewoon weer prachtig is. Zoals de onderste foto. Dit was een hommel die totaal niet stil zat met veel onscherpe foto’s als gevolg. Maar deze zat er ook tussen en die vleugels maken wat mij betreft de foto toch weer perfect.

Het fotograferen van insecten is soms best lastig. Ze zitten namelijk bijna nooit stil! In dit artikel geef ik een paar tips voor het fotograferen van insecten. Het zijn ervaringstips want ik zou mezelf zeker geen professional noemen.

Spinnen

Ik hou echt totaal niet van spinnen. Ik zou zelfs kunnen zeggen dat ik er lichtelijk panisch voor ben. Zeker als ze groot en zwart zijn en in huis lopen. Maar goed, ze zijn er natuurlijk wel. En sommigen doen het ook nog redelijk mooi op een foto. Zo’n grote zwarte zal ik nooit met mijn macrolens durven fotograferen maar een speldenknop met lange dunne poten durf ik nog wel aan.

Spinnen hebben misschien wel een wederzijds gevoel. Ze hebben namelijk de neiging om gauw weg te kruipen als ik aan kom met mijn macrolens. En dan bedoel ik de spinnetjes buiten. Die grote zwarte jongens die ik binnenshuis wel eens aantref hebben juist de neiging om mij strak aan te kijken en met hun voorpoten in de lucht tot aanval over te gaan… Gauw terug naar de wat vriendelijkere kleine tuinspinnetjes die juist wegkruipen. Vaak als je even wacht komen ze namelijk ook weer te voorschijn en dan kun je gauw een foto maken!

Het fotograferen van insecten is soms best lastig. Ze zitten namelijk bijna nooit stil! In dit artikel geef ik een paar tips voor het fotograferen van insecten. Het zijn ervaringstips want ik zou mezelf zeker geen professional noemen.

Het fotograferen van insecten is soms best lastig. Ze zitten namelijk bijna nooit stil! In dit artikel geef ik een paar tips voor het fotograferen van insecten. Het zijn ervaringstips want ik zou mezelf zeker geen professional noemen.

Bijen

Bijen heb ik nog niet zo heel veel in de tuin gezien. Of ze vallen op dit moment gewoon niet op tussen de hoeveelheid aan hommels die er zijn. Toch is het mij gelukt om een paar erg mooie foto’s te maken van een bij. Als je zo regelmatig door de tuin loopt op zoek naar mooie onderwerpen voor een macrofoto, leer je ook steeds beter het gedrag van insecten kennen.

En zo is het mij opgevallen dat bijen vaak in de ochtend en in de namiddag even aan het rusten zijn. Als ik ‘s ochtends door de tuin loop zit er bijna altijd wel een bij op de vaste zonnebloem (helianthus) of op onze hederahaag. En wat zo fijn is, meestal blijven ze zitten als ik een foto maak. Dat is vaak wel anders als ze op bloemen op zoek zijn naar nectar. Dus als je een mooie macrofoto wil maken van een bij, zoek de plek waar hij een rustpauze houdt.

Het fotograferen van insecten is soms best lastig. Ze zitten namelijk bijna nooit stil! In dit artikel geef ik een paar tips voor het fotograferen van insecten. Het zijn ervaringstips want ik zou mezelf zeker geen professional noemen.

Lieveheersbeestjes

Ik noemde de hommels al de knuffelberen onder de insecten, maar ik denk dat het lieveheersbeestje wel het meest toegankelijke insect is. Er is immers niemand bang voor dit kevertje toch? En ze zijn ook nog eens erg fotogeniek met hun mooie rode kleur. Maar wist je dat een lieveheersbeestje ook een soort metamorfose ondergaat? Ongeveer net zoals een rups? Een larve van een lieveheersbeestje is een prachtig dier. Het lijkt een beetje op een gepantserd voertuig. Ja, echt waar. Als je hem ziet kun je haast niet geloven dat dat voertuig nog gaat veranderen in een vriendelijk gestipt kevertje.

Een poosje geleden zag ik op een blad een gek hoopje met stippen liggen en bedacht ik mij dat binnen in dat hoopje een larve wel eens aan het veranderen zou kunnen zijn in een kevertje. Ik besloot dat hoopje eens in de gaten te houden en inderdaad, een paar dagen later lag er alleen nog een omhulseltje. Wat is de natuur toch bijzonder hè. Lieveheersbeestjes hebben trouwens net als de meeste andere insecten de eigenschap om lekker bezig te zijn. Toch is dit niet meteen heel erg. Een foto van een lieveheersbeestje waarbij zijn pootjes ook zichtbaar zijn is namelijk vaak net even wat interessanter dan wanneer je alleen zijn ‘kapje’ ziet. Dus heb je een lopend lieveheersbeestje in het vizier? Maak veel foto’s! Hopelijk zit er een mooie tussen.

Het fotograferen van insecten is soms best lastig. Ze zitten namelijk bijna nooit stil! In dit artikel geef ik een paar tips voor het fotograferen van insecten. Het zijn ervaringstips want ik zou mezelf zeker geen professional noemen.

Vlinders

Net als bijen zijn vlinders ook moeilijk om met een macrolens vast te leggen. Ze wapperen constant met een vleugels of vliegen snel weg als ze je in de gaten hebben. Mijn tip voor het fotograferen van vlinders is de vlinderstruik. Plant een vlinderstruik in de tuin en je krijgt vlinders. En op de een of andere manier zijn vlinders op een vlinderstruik ook vaak wat rustiger dan wanneer ze op een andere bloem zitten. Tenminste, dat is mij in ieder geval opgevallen.

Het fotograferen van insecten is soms best lastig. Ze zitten namelijk bijna nooit stil! In dit artikel geef ik een paar tips voor het fotograferen van insecten. Het zijn ervaringstips want ik zou mezelf zeker geen professional noemen.

Overige insecten

Er bestaan nog oneindig veel andere insecten waarvan ik de namen niet weet. Wat ik zelf wel boeiend vind aan het fotograferen van insecten, is dat je opeens oog hebt voor beestjes die je anders nooit had gezien. Zoals de hartjeskever die hieronder op de foto staat. Hij heet natuurlijk niet echt hartjeskever, ik vraag mij af of het überhaupt een kever is, maar het lijkt wel alsof hij een hartje op zijn rug heeft. Mijn tip hierbij is eigenlijk heel simpel; staar je niet blind op het fotograferen van vlinders of bijen maar bewonder ook die andere kleine diertjes. Sommigen doen het verrassend mooi op een foto!

Het fotograferen van insecten is soms best lastig. Ze zitten namelijk bijna nooit stil! In dit artikel geef ik een paar tips voor het fotograferen van insecten. Het zijn ervaringstips want ik zou mezelf zeker geen professional noemen.

Het fotograferen van insecten is soms best lastig. Ze zitten namelijk bijna nooit stil! In dit artikel geef ik een paar tips voor het fotograferen van insecten. Het zijn ervaringstips want ik zou mezelf zeker geen professional noemen.

Instellingen van de camera

Ik fotografeer met een spiegelreflexcamera en voor het fotograferen van insecten gebruik ik een macrolens. Naar aanleiding van de aankoop van die lens schreef ik dit artikel. Persoonlijk vind ik het bij macrofoto’s het mooiste als je onderwerp, in dit geval een insect, scherp is en de achtergrond wat vager. Hierdoor wordt de aandacht van de kijker direct naar je onderwerp getrokken. Dit heet scherptediepte en dat krijg je voor elkaar door een groot diafragma in te stellen.

Heb jij nog goede tips voor het fotograferen van insecten?

10 gedachten over “Tips voor het fotograferen van insecten 

    1. Ja he! Gek eigenlijk dat een hommel meer gezellig is dan een bij. Maar het is wel zo. Ik ben er ook niet bang voor. Wel voor die grote spinnen inderdaad, gisteren liep er weer eentje door de kamer… 🙁

    1. Wat leuk om te horen! Ja, er gaat echt een wereld van insecten voor je open als je de fotogenieke vlinders en bijen even links laat liggen. Er zijn nog zo veel andere leuke beestjes die het goed doen op de foto!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge