Tips voor het poten van bloembollen

Tips voor het poten van bloembollen

Bloembollen zijn mijn favoriete planten. Ik kijk er nu al enorm naar uit als ik straks in februari de eerste puntjes van de sneeuwklokjes boven de grond zie komen. En dan zijn de sneeuwklokjes nog maar het begin, daarna volgen natuurlijk de krokusjes, de narcissen, de blauwe druifjes, de tulpen en de sieruien. Fantastisch vind ik ze. Maar zoals bij iedere plant het geval is, je moet ze wel in je tuin planten of poten om van de bloei te kunnen genieten. Vandaag deel ik een aantal tips voor het poten van bloembollen. Hopelijk heb je er wat aan! Bloembollen zijn trouwens nog steeds te koop en je kunt ze doorgaans nog tot december in de tuin poten. Mocht ik je dus op ideeën brengen, je bent zeker nog niet te laat!

Kijk op het etiket

Dit is misschien een beetje een makkelijke tip. Maar het is wel een belangrijke. De meeste informatie die je nodig hebt voor het poten van bloembollen staan gewoon op de verpakking of op het etiket. Weet je niet hoe diep je de bol moet planten? Dat staat gewoon op het etiket! Samen met informatie over de afstand tussen de bollen en de plek waar je de bollen kunt plaatsen.

Plant bollen niet te diep

Zoals gezegd staat de meeste informatie over het poten van bloembollen op het etiket. Vaak twijfelt men over hoe diep je een bloembol in de grond moet poten. Een vuistregel hiervoor is dat je een bol twee keer de hoogte van de bol in de grond moet stoppen. Heb je bijvoorbeeld een tulpenbol van 4 centimeter dan moet je deze 8 centimeter in de grond stoppen. Plant bollen zeker niet te diep in de grond. En zorg er voor dat je ze in ‘gewone’ grond zet.

Bollen hebben in principe alles wat ze nodig hebben om straks in het voorjaar te bloeien in de bol opgeslagen dus de meeste bollen zullen in de meeste grondsoorten gewoon opkomen en bloeien. Maar nattigheid kan funest zijn voor een bol. Dan gaan bollen namelijk verrotten en dan zal er geen bloem meer komen. Vandaar dat ik zeg ‘gewone’ grond. Als de grond maar niet te nat is. Hoe weet je of de grond te nat is zal je je nu misschien afvragen? Heb je stukken in de tuin waar na een gewone regenbui regenwater blijft staan? Dan zou ik zeggen dat dat stuk grond te nat is.

Combineer met vaste planten

Eén van de nadelen van bloembollen zou kunnen zijn dat wanneer ze uitgebloeid zijn, je een poosje tegen dat lelijke blad moet aankijken. De uitgebloeide bloemen wegknippen en het blad laten staan wordt namelijk aangeraden zodat de bol weer nieuw voedingsmateriaal kan aanmaken in de bol voor de bloei van het jaar er op. Als je bollen combineert met vaste planten die iets later dan bijvoorbeeld de tulpen gaan groeien en bloeien hoef je niet tegen dat lelijke blad aan te kijken. In onze voortuin combineer ik bijvoorbeeld tulpen en blauwe druifjes met lampenpoetsergras en een bodembedekker:

Bij ons achter in de tuin heb ik bollen geplant tussen de vrouwenmantel, knikkend nagelkruid en astilbe. Ideaal! De bollen kun je bovendien gewoon in de grond laten zitten. Zelf graaf ik ze om de paar jaar wel op om ze te pellen en te delen, maar dat hoeft in principe niet.

Bollen in potten

Een grote pot met een verscheidenheid aan kleur en bloemen is waanzinnig mooi. Dit voorjaar had ik voor het eerst een paar grote potten in de tuin en ik heb er enorm van genoten. Als je dit ook van plan bent te gaan doen zorg er dan voor dat de pot een gaat aan de onderkant heeft. Water moet ergens weg kunnen lopen anders krijg je het verhaal van de te natte grond en wegrottende bollen. Dat is zo zonde! En ook hier geldt, plant de bollen niet te diep, kijk goed op de etiketten.

Houd jij ook zo van bloembollen? Maar weet je niet goed hoe je ze het beste in de tuin kunt poten? Ik geef een paar nuttige tips!

Houd jij ook zo van bloembollen? Maar weet je niet goed hoe je ze het beste in de tuin kunt poten? Ik geef een paar nuttige tips!

Potten in de grond

Wat men ook nog wel eens als een nadeel van bollen kan ervaren is dat je vergeet waar de bollen in de tuin zitten. Het is zo zonde als je ergens aan het spitten bent en je hebt opeens een halve bloembol aan je spade zitten. Oh ja, daar stonden in het voorjaar de tulpen! Ik heb veel bloembollen los in de volle grond staan in combinatie met vaste planten. Zodoende weet ik waar de meeste bollen staan en weet ik dat ik zodoende op die plekken voorzichtig moet zijn met het omspitten van de grond. Maar ik heb nog een goede tip om bollen in de volle grond te zetten en tegelijkertijd voorkomt dat je ze per ongeluk stuk maakt met een spade of schep.

Je kunt ze namelijk planten in een plastic plantenpotje en dat potje ingraven in de grond! Je hebt wellicht vast nog wel wat plastic potjes liggen waar planten in hebben gezeten van het tuincentrum. Houdt dezelfde diepte aan zoals op het etiket staat aangegeven en graaf vervolgens het potje in. Ik strooide trouwens voor de zekerheid nog wat mestkorreltjes in de potjes. De bollen hebben nu in principe niet veel extra voedingsstoffen nodig omdat ze alles al hebben opgeslagen in de bol. Maar straks tijdens de bloei en voornamelijk na de bloei zullen ze wel weer wat nodig hebben om de stoffen op te slaan in de bol. Probeer de rand van de pot nog wel een beetje zichtbaar te houden zodat je weet waar ze staan, of zet er een plantenstekertje bij. Op deze manier kun je natuurlijk meerdere potjes bij elkaar zetten of wat meer verspreiden.

Meer is meer!

Ik schreef al een keer eerder in een artikel over macrofotografie dat wat mij betreft voor tulpen geldt: more is more! Een twintig bloeiende tulpen bij elkaar is zo’n mooi gezicht! Dus als je twijfelt of je nou één of twee zakjes tulpenbollen moet kopen, volg mijn advies dan op en koop er drie!

Houd jij ook zo van bloembollen? Maar weet je niet goed hoe je ze het beste in de tuin kunt poten? Ik geef een paar nuttige tips!

Houd jij ook zo van het voorjaar?

4 gedachten over “Tips voor het poten van bloembollen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge