TAG: Kinderboekenweek – leuke vragen over kinderboeken!

TAG: Kinderboekenweek – leuke vragen over kinderboeken!

Van 4 tot en met 15 oktober is het Kinderboekenweek. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat mijn kinderen regelmatig voorgelezen worden en wij lenen daarom vaak boeken van de bibliotheek. Op mijn blog schrijf ik ook regelmatig over de leuke vondsten die wij doen in de bibliotheek. En nu is het dus Kinderboekenweek. Eerlijk gezegd had ik er niet eens aan gedacht om daar ook een artikel over te schrijven. Totdat ik op de blog van Madelon (C’est Belle) het artikel ‘Tag: Kinderboekenweek’ tegenkwam en meteen enthousiast was om die vragenlijst ook in te vullen. Dus hier komt ‘ie:

Las je als kind graag boeken?

Ja! En dat is een volmondige ja. Als klein kind werd ik graag voorgelezen en toen ik zelf kon lezen vond ik dat echt heerlijk. Ik heb menig boek verslonden. Ik vroeg ook altijd graag boeken als cadeau voor mijn verjaardag en ik kwam graag in de bibliotheek.

Werd je als kind veel voorgelezen en zo ja, uit welk boek dan?

Ik vind dat wel een moeilijke vraag omdat herinneringen soms moeilijk te duiden zijn in veel of weinig. Wij werden zeker regelmatig voorgelezen al kan ik mij geen vast voorleesritueel herinneren. Er zijn wel periodes geweest dat we voor het slapen gaan voorgelezen werden. Dat waren dan boeken met 365 verhaaltjes.

Wat is je favoriete kinderboek?

Als ik nu naar mijn eigen kinderen kijken, zijn er iedere jaar weer nieuwe lievelingsboeken. En zo kijk ik zelf ook terug op mijn kindertijd, elke periode was er wel een ander favoriet boek. Als klein kind hadden we op een gegeven moment echt een prachtig boek van de bibliotheek geleend over een zeehondje. Het boek was in alles perfect. Ik vond het een mooi verhaal en het boek was an sich ook erg mooi. Ik wilde dat boek zo graag nog een keer lenen! Helaas was het boek toen wij het nog een keer wilden lenen niet meer te vinden terwijl het niet uitgeleend was volgens het systeem. Ik kan mij herinneren dat een ‘mevrouw van de bibliotheek’ nog geholpen heeft om het boek te vinden maar het was onvindbaar. Dat is mij zo bij gebleven. Het was zo’n prachtig boek.

Welke kinderboekenserie las je vroeger graag?

Ik heb echt heel veel series verslonden. Ik heb heel veel boeken gelezen van Yvonne Brill. Dat was een serie over een meisje met de naam Bianca en zij hield van paarden. In ieder boek beleefde zij weer een nieuw avontuur. Ook waren er toen al veel spannende jeugdboeken die ik graag las, zoals de Kippenvel-serie. En boeken van Pietje Bell heb ik ook veel gelezen. Welk jeugdboek heb ik als kind niet gelezen kun je beter vragen!

Welk kinderboek of kinderboekenserie vind je absoluut niks?

Ik hield en houd totaal niet van fantasy of science fiction.

Is er een kinderboek of kinderboekenserie die je pas als volwassene bent gaan lezen?

Ja! Ik heb ‘Kruistocht in spijkerbroek’ pas gelezen toen ik volwassen was. Het is een kinderboek maar ook als volwassene is dat een aardig boek om te lezen. Verder heb ik voor mijn studie het boek ‘Oorlogswinter’ gelezen.

Is er een kinderboek waarin de hoofdpersoon dezelfde naam heeft als jij?

Ja! Er is zelfs een kleine serie: Maaike en Kwispel. Wat was ik gek op die boekjes. Het is een serie voor kinderen vanaf 7 jaar. De boekjes hebben daarom ook grote letters. Ik heb de boekjes echter nog lang gelezen. Gewoon omdat het leuke boeken waren en natuurlijk ook omdat de hoofdpersoon ook Maaike heet.

Wie is je favoriete kinderboekenschrijver?

Die heb ik eerlijk gezegd niet.

Welk kinderboek las jij vroeger in het thema ‘gruwelijk eng!’?

Zoals ik hierboven al schreef las ik de Kippenvel-serie. En daarnaast las ik veel andere spannende jeugdboeken. Er was ook nog een serie van spannende pocketboekjes waar ik de naam niet van weet. Dat waren spannende verhalen voor stoere meiden.

Welk kinderboek raad jij echt aan?

Eigenlijk raad ik gewoon aan om lekker te gaan lezen. Als je niet weet wat, ga gewoon eens naar de bibliotheek en kijk daar eens rond. Of vraag een bibliotheekmedewerker naar een aanrader. Het boek ‘Rupsje Nooitgenoeg’ van Eric Carle raad ik aan om te kopen en voor altijd te bewaren, dat blijft zo’n prachtig boekje.

Dat waren mijn antwoorden! Lijkt het je leuk deze tag ook in te vullen? Ga vooral je gang, leuk zelfs! Laat je het mij dan ook even weten, dan kom ik de antwoorden lezen. Zelf heb ik de tag overgenomen van Madelon, als je benieuwd bent naar haar antwoorden kijk dan even op haar blog: C’est Belle.

Las jij als kind ook graag boeken? Aan welk boek heb jij fijne herinneringen?

12 gedachten over “TAG: Kinderboekenweek – leuke vragen over kinderboeken!

 1. Leuk dat je hem hebt overgenomen en leuke antwoorden ook! Die urenlange zoektochten in de bibliotheek naar dat ene boek kan ik me ook goed herinneren haha! Rupsje Nooitgenoeg blijft inderdaad een heel bijzonder boek 🙂

 2. Wat een leuke tag! Ik heb je antwoorden met veel plezier gelezen. Rupsje Nooitgenoeg kan ik me ook nog goed herinneren. Ook het boek ‘De mol die niet wist wie er op zijn hoofd gepoept had’ vond ik altijd geweldig 🙂 Als kind las ik vaak typische meidenboeken en ook een hele tijd sprookjesboeken. Ik heb nu uit mijn tienertijd nog steeds de hele serie ‘Hoe overleef ik?’ in de kast staan, die ik echt verslonden heb.
  Romy onlangs geplaatst…Herfst wishlist | 12 fijne accessoires voor de herfstMy Profile

  1. ja! Dat boekje over de mol vond ik ook geweldig. En mijn kinderen ook, want ook dat boekje hebben wij natuurlijk nu ook in huis. Sommige boeken zijn nou eenmaal voor altijd! Heerlijk hoe je als kind toch helemaal kon opgaan in een boek.

  1. Oh je bent juf geweest! Dan kan ik mij inderdaad voorstellen dat de Kinderboekenweek altijd een fijne tijd was. Ik vind het nu ook heerlijk hoe mijn kinderen lekker kunnen opgaan in boekjes die ze leuk vinden. Ze hebben ook ieder een duidelijke voorkeur voor boeken die ze wel of niet leuk vinden. Ieder een eigen smaak dus!

 3. ‘Kippenvel’ is toch echt wel een sub-genre van fantasy en science fiction 😉 Ik herinner me een verhaal over griezelige eieren van Mars of zo, die enge buitenaardse wezens voortbrachten. Maar goed: het zijn ook spannende boeken!
  Ik las ook heel veel toen ik klein was. En ook nu heb ik een grote eigen collectie van kinderboeken. En andere boeken, natuurlijk. Er zijn dan ook heel wat boeken waar ik fijne herinneringen aan heb. Ketelbinkie, Scheepsjongens van Bontekoe, Clowntje Anders, Floortje Bellefleur, Minoes, Harry Potter … oh. Die las ik als volwassene natuurlijk. Okay dan: de Chrestomanci serie, De Zwarte Hengst, en veel, veel meer… Lezen is heerlijk als je de tijd hebt 🙂

  1. Och serieus? Dan doet het geheugen rare dingen, ik kan mij die boeken helemaal niet herinneren als fantasy of sf. En wat weet je nog veel titels! Leuk om je reactie te lezen, dankjewel!

  1. ja, wat had je toen een tijd om vanalles te lezen he! En sowieso ook voldoende energie om lekker te lezen. Ik las wel eens een boek in één keer uit. Dat overkomt me nu niet snel meer omdat ik dan in slaap val 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge