Speelgoed van vroeger: Ministeck | Wie wat bewaart, heeft wat!

Speelgoed van vroeger: Ministeck | Wie wat bewaart, heeft wat!

Ministeck, wat heb ik daar vroeger toch vele uurtjes mee gespeeld. Ministeck bestaat nog steeds en je kunt het nog steeds gewoon bij de speelgoedwinkel kopen. Maar, Ministeck heeft voor mij toch iets nostalgisch. Mijn Ministeck van vroeger heb ik nog altijd bewaard. Ik heb er jaren en jaren niet naar gekeken totdat het mij onlangs eens leuk leek om te gaan ‘ministecken’ met de kinderen. Ik was benieuwd of zij het ook leuk zouden vinden en of je het op een leeftijd van vier en zes jaar al een beetje kunt.

Een beetje vergeeld

Ik heb echt jaren niet omgekeken naar mijn bak met Ministeck. Bepaald soort speelgoed lijkt voor altijd mee te kunnen gaan maar veelal verkleurd het materiaal toch wel een beetje. En dat is bij mijn Ministeck ook een beetje gebeurd. De witte platen zijn niet meer zo wit zoals ze ooit waren. Maar, na een lekker sopje frist het spul wel weer aardig op. Ik vond het leuk om te zien dat er nog verschillende werkjes op de platen zaten. Die heb ik er blijkbaar nooit afgehaald.

Deze leuke kip en eekhoorn kwamen bijvoorbeeld tevoorschijn. Ik had bij de Ministeck ook een soort wippertje waarmee je de stukjes Ministeck van de plaat af kunt halen en besloot daarmee alle platen leeg te maken. En toen kwam ik er achter dat ook Ministeck stukjes niet voor altijd mee gaan. Sommige stukjes braken namelijk heel gemakkelijk af bij het eruit halen. Alsof het plastic door de jaren heen een beetje bros is geworden.

Speelgoed van vroeger: Ministeck | Wie wat bewaart, heeft wat! Ministeck, ik was er vroeger als klein meisje gek op en heb er veel uurtjes mee gespeeld. Mijn bak met Ministeck heb ik dan ook netjes bewaard en onlangs opende ik de doos weer eens om er samen met de jongens met te spelen.

Speelgoed van vroeger: Ministeck | Wie wat bewaart, heeft wat! Ministeck, ik was er vroeger als klein meisje gek op en heb er veel uurtjes mee gespeeld. Mijn bak met Ministeck heb ik dan ook netjes bewaard en onlangs opende ik de doos weer eens om er samen met de jongens met te spelen.

Ook deze kat zat bij de Ministeck spullen. Ik weet nog hoe blij ik hiermee was en hoe moeilijk het was deze te maken. Je moet immers goed opletten. Als je eenmaal fout zit, dan moet je er vaak weer een heel stuk uit halen om het te herstellen.

Sorteren en sorteerbakken

Ministeck is natuurlijk het leukste als je de kleuren een beetje gesorteerd hebt. Anders ben je je constant rot aan het zoeken naar een bepaald stukje in een bepaalde kleur. Ik had daar een mooie sorteerdoos voor. Op een gegeven moment was die sorteerdoos helaas te klein geworden voor alle kleuren Ministeck die ik had. Tegenwoordig rijd je gauw even langs een bepaalde winkel voor een extra sorteerdoos maar vroeger ging dat er anders aan toe. In de goede oude tijd had je namelijk van die makkelijke containertjes waar fotorolletjes in hadden gezeten. Die deden prima dienst als sorteerbakje voor Ministeck.

Speelgoed van vroeger: Ministeck | Wie wat bewaart, heeft wat! Ministeck, ik was er vroeger als klein meisje gek op en heb er veel uurtjes mee gespeeld. Mijn bak met Ministeck heb ik dan ook netjes bewaard en onlangs opende ik de doos weer eens om er samen met de jongens met te spelen.

Speelgoed van vroeger: Ministeck | Wie wat bewaart, heeft wat! Ministeck, ik was er vroeger als klein meisje gek op en heb er veel uurtjes mee gespeeld. Mijn bak met Ministeck heb ik dan ook netjes bewaard en onlangs opende ik de doos weer eens om er samen met de jongens met te spelen.

Aan de slag!

Mijn jongens keken vol verbazing naar wat ik allemaal tevoorschijn toverde. Ze hadden ook wel zin om wat te gaan maken. Gelukkig had ik ook wat makkelijke voorbeeldjes waar ze mee konden beginnen. Ze gingen allebei enthousiast aan de slag. Voor beiden jongens was het wel het makkelijkste als ik de stukjes voor ze zocht. Het lukte hen wel om zelf het werkje helemaal te maken! Dus ja, ook grote jongens van vier en zes jaar vinden Ministeck leuk en ze kunnen het prima! Mijn zoon van zes maakte zelfs een graafmachine uit zijn hoofd. Best knap gedaan toch!?

Speelgoed van vroeger: Ministeck | Wie wat bewaart, heeft wat! Ministeck, ik was er vroeger als klein meisje gek op en heb er veel uurtjes mee gespeeld. Mijn bak met Ministeck heb ik dan ook netjes bewaard en onlangs opende ik de doos weer eens om er samen met de jongens met te spelen.

Speelgoed van vroeger: Ministeck | Wie wat bewaart, heeft wat! Ministeck, ik was er vroeger als klein meisje gek op en heb er veel uurtjes mee gespeeld. Mijn bak met Ministeck heb ik dan ook netjes bewaard en onlangs opende ik de doos weer eens om er samen met de jongens met te spelen.

Speelgoed van vroeger: Ministeck | Wie wat bewaart, heeft wat! Ministeck, ik was er vroeger als klein meisje gek op en heb er veel uurtjes mee gespeeld. Mijn bak met Ministeck heb ik dan ook netjes bewaard en onlangs opende ik de doos weer eens om er samen met de jongens met te spelen.

Ken je Ministeck?

Misschien vind je het ook wel leuk om mijn artikel over het spel ‘Boer Krelis’ te lezen. Dat is zo’n leuk spel van vroeger.

6 gedachten over “Speelgoed van vroeger: Ministeck | Wie wat bewaart, heeft wat!

  1. Wat een leuk artikel! Dit is puur jeugdsentiment voor mij, want ook ik heb veel gespeeld met Ministeck als kind 🙂 Ik meen me te herinneren dat ik vooral het sorteren van de stukjes stiekem heel leuk vond. Ik heb nu al jaren niet meer met Ministeck gewerkt, maar alle herinneringen borrelen weer op bij het lezen van dit artikel 🙂
    Romy onlangs geplaatst…11 dingen die je niet op mijn blog zult vindenMy Profile

    1. Wat bijzonder dat je dat zegt, dat het sorteren van Ministeck ook al leuk was om te doen. Ik heb dat namelijk ook wel een beetje. Sowieso vind ik het prettig als bepaalde spullen op volgorde staan of netjes gesorteerd zijn. Toch een beetje de aard van het beestje 🙂

    1. Ik vond het dus ook te gek. En voor mijn gevoel heb ik er heel veel mee gespeeld. Al vind ik het ook een interessante gedachte in hoeverre dat écht zo is. Een herinnering kan soms vertroebelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge