Mijn huishoudelijke ‘routine’

Mijn huishoudelijke ‘routine’

Ik zeg het maar gewoon meteen eerlijk; ik ben geen huishoudelijk wonder. Nooit geweest en ik ben er van overtuigd dat ik het ook nooit ga worden. Het zit gewoon niet in mij. Ja, ik hou van een opgeruimd en schoon huis, zeker weten! Ik merk aan mezelf dat mijn humeur een stuk opgeruimder is als het huis ook opgeruimd is. Maar, mijn humeur vaart ook wel bij even lekker relaxen en wat tijd voor mezelf nemen in plaats van de was opvouwen of de vaatwasser uitruimen. Bij ons in huis is het dus altijd een beetje een middenweg, de ene dag wat netter en opgeruimder als de andere dag. Maar, nu onze kinderen allebei naar school gaan leek het mij wel fijn om toch een beetje routine in te bouwen wat betreft het huishouden. Toevallig betrapte ik mijzelf er gisteren op dat er toch al een soort van routine in zit. En die routine ga ik in dit artikel verder toelichten. Neem het vooral niet te serieus, ik ben immers geen huishoudelijk wonder.

De was

Eén van de huishoudelijke taken die ik nog best aardig vind om te doen is de was. En dan heb ik het vooral over het wassen van de kleding. Dat is gewoon ook niet zo moeilijk; de was verzamelen, sorteren, in de machine doen en die verder het werk laten doen. Vaak zet ik de machine op een timer zodat ik ‘s ochtends meteen kan beginnen met de was ophangen. Wij hebben namelijk geen droger dus de was hang ik op op zolder. Daar hangt meestal nog wel wat was die inmiddels al droog is dus die verzamel ik in een wasmand en hang vervolgens de verse was op. De wasmand met droge was neem ik dan naar onze slaapkamer en begin met opvouwen. Vaak heb ik dan in no-time een stapel handdoeken klaar liggen die ik, om wat ruimte te maken, meteen opruim in de badkamer.

De badkamer

Ik heb nog niet alle was opgevouwen maar ik leg die stapel handdoeken alvast mooi weg in de badkamer. Als ik in de badkamer ben bedenk ik dat ik meteen wel even het toilet kan schoonmaken. De kinderen zitten vaak met hun handjes overal aan en een schoon toilet is dan wel zo hygiënisch. Vaak zie ik dat het prullenbakje vol zit of er staan een boel lege toiletrolletjes en besluit, nadat het toilet schoon is, die als eerste maar eens beneden weg te brengen in de containers.

De keuken

Als ik buiten het spul in de containers heb gegooid en weer binnen kom bedenk ik dat het hoog tijd is om de vaatwasser uit te ruimen zodat de bordjes die op het aanrecht staan vervolgens weer in de vaatwasser gezet kunnen worden. Die vaatwasser is een ideaal ding maar het in- en uitruimen ervan vind ik niks aan. Maar ja, de bordjes lopen er niet vanzelf in dus het klusje moet wel bijna dagelijks even gedaan worden. Daarna ruim ik de tafel nog even op. Vaak staan er nog wat tekenspulletjes van de kinderen die ik weer opberg in hun kastjes. En dan vind ik het eigenlijk wel weer even genoeg geweest, of het is weer tijd om de kinderen van school op te halen.

Stofzuigen

Stofzuigen is ook één van de taken waar ik liever iemand voor zou inhuren. Maar vaak als ik de kinderen ‘s ochtends naar school heb gebracht en ik thuis kom zie ik dat er tijdens het ontbijt toch wel wat kruimels op de grond terecht zijn gekomen. Dus even gauw de keuken stofzuigen. Daarna zet ik de stofzuiger wel eens in de gang om later ook boven aan de slag te kunnen gaan maar ik bedenk dat ik eerst beneden nog even het toilet ga schoonmaken.

Het toilet

Het schoonmaken van het toilet was er tijdens de vorige huishoudelijke ronde niet van gekomen. De schoonmaakspullen voor het toilet beneden hebben wij in de bijkeuken staan. Daar staat ook de voorraad toiletpapier, die ik gebruik om de rollen in het toilet aan te vullen. Ik besluit ook meteen een aantal rollen boven in de badkamer te leggen. En als ik dan toch in de badkamer ben kan ik net zo goed nog even de wastafel schoonmaken. Vervolgens breng ik de volle mand met vuil wasgoed naar beneden om die in de wasmachine te doen. De vorige avond heb ik de wasmachine nog aangezet met een timer dus er zit nog schone was in de machine. Het is mooi weer dus die was kan ik mooi buiten even ophangen. Daar droogt de was immers toch net even wat frisser op.

De tuin

De tuin is natuurlijk geen huishoudelijke klus, maar tijdens het ophangen van de was viel mijn oog op wat onkruid. Dus ik besluit even een stukje te gaan onkruid wieden. En natuurlijk zie ik dan ook weer een paar prachtige bloemen in bloei staan dus ik laat het huishouden even voor wat het is en pak mijn camera er even bij om wat mooie macro foto’s te schieten.

Een natuurlijk logaritme

En zo zijn er nog veel meer huishoudelijke klusjes die ik zo tussendoor en in fases even doe. Samenvattend zou je van mijn routine eigenlijk kunnen zeggen dat van het één vanzelf het ander komt. Geen idee of dit nou zo efficiënt is maar zo gaat het bij mij ongeveer vaak wel. De ene keer heb ik een heel voldaan gevoel omdat ik vind dat ik heel veel gedaan heb. Maar de andere keer voel ik mij minder voldaan omdat er weinig taken echt zijn afgerond. Natuurlijk komt het ook wel eens voor dat ik de badkamer van onder tot boven in één keer helemaal poets. Maar vaak gebeurt het toch in fases. Persoonlijk denk ik trouwens dat wanneer je op deze routine een natuurlijk logaritme zou loslaten dat de uitkomst zal zijn dat aan het einde van de rit iedere huishoudelijke klus wel een keer een bod komt. En anders is het toch ook niet zo heel erg als er een keer niet gestofzuigd is of als er nog wat vuile borden op het aanrecht staan? Morgen weer een dag toch? Een nieuwe dag met nieuwe rondes en nieuwe kansen!

Heb jij een strakke routine voor het huishouden?

6 gedachten over “Mijn huishoudelijke ‘routine’

    1. Strijken vind ik ook totaal niet leuk. Eerlijk gezegd doe ik het ook haast nooit. Mijn man draagt altijd een overhemd voor zijn werk maar heeft overhemden van het merk Olymp. Die hoef je niet te strijken! Echt zo fijn!

    1. Oh heerlijk een schoonmaakster! Groot gelijk! De was is inderdaad een eindeloos verhaal. Heb je net alles weggewerkt, ligt er weer een nieuwe hoop. En hetzelfde vind ik met speelgoed. Heb je alles weer netjes gesorteerd in de kast, ligt het in no time weer overal en nergens, hoe kan dat?

  1. Ha, hoe herkenbaar dit. Ik vind de was overigens ook niet zo erg om te doen, het levert zo snel resultaat! Ook strijken overigens hoor. Die timer op de wasmachine is echt fijn, dat zorgt voor zo’n effectief begin van je dag, haha. Ik zou wel graag een schoonmaakster willen, want dat is ook echt zo fijn (in het verleden ook wel gehad). Manlief vindt het te duur, maar het zou zoveel rust geven (en een schoon huis, ha!)
    Loes | Gewoon iets met Loes onlangs geplaatst…Knipsels van week 42: nieuwe visitekaartjes, echte post is cool en Hof van EckbergeMy Profile

    1. Strijken is totaal niet mijn ding. Ik heb als student een poosje als huishoudelijke hulp gewerkt bij de thuiszorg. Dan moest ik bij sommige mensen washandjes en onderbroeken strijken. Ik snapte daar echt het nut niet van en heb zoveel strijkwerk weggewerkt dat ik er echt een hekel aan heb gekregen. Gelukkig draagt mijn man overhemden van het merk Olymp, die hoef je niet te strijken. Ideaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge