Marktplaats gedoe, ergernissen en frustraties

Marktplaats gedoe, ergernissen en frustraties

Op mijn blog wil ik eigenlijk voornamelijk leuke en positieve berichten plaatsen. Toch schrijf ik vandaag over hetgeen waar velen van ons wel eens tegen aan lopen: het gedoe van Marktplaats. Natuurlijk heb ik het hier niet over Marktplaats zelf. Ik vind persoonlijk Marktplaats een handige plek om spullen te kopen en te verkopen. Ik gebruik bijna altijd de app en die werkt heel fijn eigenlijk. Tegenwoordig heb je zo een advertentie geplaatst en ook heel gemakkelijk ergens een bod op gedaan.

Dit artikel gaat dus niet over Marktplaats an sich, maar over het gedoe van kopers en verkopers. Ik ben benieuwd wat herkenbaar is bij mijn lezers!

Mensen die niet komen

Dit is denk ik bij de meeste mensen irritatie nummer één; kopers waar je een afspraak mee hebt gemaakt die vervolgens zonder bericht nooit komen opdagen. Echt vreselijk. Het is helaas ook niet te voorkomen. Soms kun je aan een conversatie wel merken dat er een kans is dat iemand niet komt opdagen. Men is dan bijvoorbeeld een beetje vaag in een tijd. Of, waar bij mij altijd de alarmbellen bij gaan rinkelen is dat iemand nog een auto moet regelen om te komen. Nu wil ik natuurlijk de mensen zonder auto niet in een negatief daglicht zetten. Maar als mensen tegen mij zeggen ‘ik weet nog niet of het gaat lukken want ik moet nog een auto regelen’, dan verwacht ik er niet veel van. En die verwachting komt bijna altijd uit.

Eindeloos onderhandelen

Met onderhandelen is niks mis. Dat doe ik zelf ook. Maar sommige mensen blijven tot op de cent afdingen en daar word ik wel eens moe van. Laatst vroeg iemand de vraagprijs van iets. Ik gaf aan dat we er graag tien euro voor zouden willen krijgen. Vervolgens bood diegene vijf euro wat voor ons toch wel iets te weinig was. Ik zei dat het voor acht euro opgehaald mocht worden. Vervolgens zegt diegene dat we voor €7,50 een deal kunnen hebben. Ja, veeg mij maar op.

Vage communicatie

Communicatie is ook een vak apart. Sommige verkopers kan ik echt niet volgen. Ik stuurde onlangs een verkoper een berichtje met de vraag wat de vraagprijs is van een aantal spelletjes. Diegene stuurde mij een kort lijstje met de prijzen. Toen ik echter naar alle advertenties van die verkoper keek, zag ik dat er van bepaalde spelletjes meerdere versies te koop waren. Ik stuurde vervolgens dus een berichtje of de opgegeven prijzen van de oude of de nieuwe versies zijn. Ik had interesse in de oude versies. Toen kreeg ik een berichtje terug dat de prijzen voor de nieuwe versies zijn. Punt. Verder geen verdere toelichting.

Ik wilde die spelletjes toch eigenlijk wel graag kopen dus ik besloot niet op te geven en vroeg letterlijk wat de vraagprijs is voor twee spelletjes in de oude versie en inclusief verzendkosten. Al snel had ik een bericht terug. De spelletjes hadden een vraagprijs van tien en twaalf euro. Ik rekende uit dat €10,00 en €12,00 samen €22,00 euro is. Ik schreef dat ik akkoord was en waar ik de €22,00 naar kon over maken. Vervolgens kreeg ik een berichtje terug dat er nog zeven euro verzendkosten bij kwamen. Toen was het voor mij klaar hoor. De rook kwam nog net niet uit mijn oren. Wil ze nou wat verkopen of niet? Ik vroeg letterlijk naar de prijs inclusief verzenden. Laat maar!

Onduidelijke prijs

Onlangs was ik op zoek naar een nieuwe lens voor mijn camera. Ik had toen ik mijn zoektocht op Marktplaats begon nog niet meteen voor ogen wat voor lens ik wilde kopen en bekeek verschillende advertenties. Ik zag een mooie lens voor honderd euro te koop staan en besloot daar een bod op uit te brengen van honderd euro. Volgens mij had iemand voor mij al negentig euro geboden dus ik dacht met een bod hetzelfde als de vraagprijs wel goed te zitten. Helaas. De verkoper vond honderd euro veel te weinig. Ik stuurde nog een berichtje met mijn vraagtekens maar ik heb er nooit meer wat van gehoord.

Voor een dubbeltje op de eerste rij

En dan heb je natuurlijk ook nog de kopers die voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. Laatst had ik twee kinderstoeltjes te koop staan. Iemand vroeg wat mijn vraagprijs is. Ik reageerde daar netjes op. Maar diegene vond dat veel te veel. Dat vind ik natuurlijk prima. Maar noem dan de prijs die je zelf in gedachte had! Dan kunnen we eventueel nog wat onderhandelen. Dat zat er niet in. Diegene had al een ander stoeltje voor een spotprijs gevonden. Ik zeg: succes!

Marktplaats gedoe, ergernissen en frustraties. Marktplaats, een ideale plek om tweedehands spullen te kopen en te verkopen. Maar ook een bron van frustraties!

Mensen die zich voordoen als zielig

Dit vind ik heel erg. Soms doen mensen zich voor als zielig. Ik weet dat er in Nederland best veel mensen zijn die niet veel te besteden hebben. Maar ik vraag mij af hoeveel van deze mensen dat meenemen in hun onderhandelingen als ze iets tweedehands willen kopen. Ik krijg nog wel eens berichtjes van mensen die iets willen kopen maar dat ze eigenlijk nog heel veel willen afdingen. Ze komen dan met argumenten dat ze niet veel te besteden hebben. Natuurlijk kan dat ook daadwerkelijk zo zijn maar vaak voelt het niet goed.

Het is mij één keer overkomen dat ik wat spulletjes aanbood op marktplaats en dat ik al snel een geïnteresseerde had die de hele doos wel wilde overnemen. Ze had niet veel te besteden en wat zou ze er blij mee zijn. Ik streek over mijn hart en ze mocht het voor een klein bedrag overnemen. Toen kwam de vraag of ik het ook op wilde sturen. Ze had helaas geen auto en dan had ze de spulletjes sneller in huis. Ik vond het prima. Vervolgens werd mij nog gevraagd of ik het diezelfde dag toevallig nog wilde opsturen. Dan kon ze haar dochter ook blij maken. De volgende dag als haar salaris binnen was zou ze direct het geld overmaken.

Ik was zo dom dat ik het gedaan heb. Ik heb natuurlijk nooit het geld gekregen en diegene reageerde natuurlijk ook niet meer op mijn berichten. Het verzoek om alvast wat op te sturen terwijl ik het geld nog niet binnen had is mij later nog eens gedaan. Ik heb toen gezegd dat ik het prima vond en dat ik het in de brievenbus had gedaan. Dit was niet waar natuurlijk. Maar ook van diegene hoorde ik vervolgens niks meer. Die heeft dus ook nooit de intentie gehad om geld te betalen. Ik stuur dus nooit meer wat in vertrouwen op.

Wat is jouw grootste frustratie bij het kopen of verkopen via Marktplaats?

7 gedachten over “Marktplaats gedoe, ergernissen en frustraties

 1. Al die dingen. Schreef er ook al eens een blog over vol. Heb 1 keer gehad dat ik wel betaald had maar er niet verzonden werd dom wij stond met naam en toenaam in het telefoonboek wat schrok die toen ik voor de deur stond. En hoe snel had ik mijn geld terug.

 2. Zo herkenbaar! Het toppunt voor mij was de verkoop van een vaatwasser die al wel ouder was maar het nog wel deed, maar de nieuwe eigenaren lieten drie dagen later weten dat hij het niet deed. Hun communicatie werd zo agressief en bedreigend (“niet raar opkijken als je dat ding morgen in je woonkamer aan treft”) dat ik genoeg van het gezeik had (en een tikkeltje bang) dus we hebben het geld naar hen overgemaakt en gelukkig nooit meer wat gehoord. Ik verkoop daarom liever niet aan huis, maar als ik iets koop , ontmoet ik de persoon vaak liever wel.

 3. Momenteel zijn we het huis van mijn oma en opa aan het leeghalen. Daar zetten we ook dingen te koop zoals meubels en dergelijke. We zijn bijna alles kwijt, behalve.. de slaapkamers. Niemand wil ze, ofwel willen ze enkel het nachtkastje terwijl de slaapkamer een volledige set is. Ook hebben we al gehad dat ze iets willen kopen, een lager bod doen en dan nog willen dat wij het hen brengen. Pff, ik snap dat toch allemaal niet hoor.
  Evelyne onlangs geplaatst…Stories: 100% EstherMy Profile

 4. Pff, wat zitten er toch aparte en soms ook ronduit oneerlijke mensen op Marktplaats! Ik herken de frustraties wel, alhoewel ik sommige situaties gelukkig nog niet zelf heb meegemaakt. Dat van de vraagprijs voor de lens is wel heel bizar… Met als toppunt dat die verkoper zelf ook nog eens doet alsof jij er niets van begrijpt, terwijl hij eigenlijk degene is die niet meer weet wat hij doet en zegt 😉
  Geen Marktplaatsfrustratie, maar wel iets in een Facebookgroep om spullen te verkopen, is het volgende: ik had een heleboel oude knutselspullen als losse foto’s in de groep geplaatst. Normaal gesproken reageren mensen daar dan op, zodat ik alles bij elkaar kan optellen en diegene een PB kan sturen. Maar deze persoon vond het fijner om producten te liken en mij vervolgens daarover een PB te sturen. Goed, dat betekende al dat ik 100 foto’s kon langslopen om te kijken waar dan ergens een like bij stond. Eenmaal het overzicht gemaakt, stuurde ik haar het totaalbedrag. De verkochte foto’s verwijderde ik. Helaas bleek ze alleen per ongeluk producten te hebben geliket die ze toch niet wilde. Nou goed, opnieuw foto’s gemaakt en die weer teruggeplaatst. Maar nee, toen vielen de verzendkosten haar toch wel heel erg tegen en of ik het niet goedkoper kon doen door 2 dingen weg te laten. Oké, ook dat deed ik! Maar nee, dat waren net de verkeerde 2 dingen. Of het ook anders kon. Uiteindelijk hadden we dan een akkoord, nadat ik minstens een half uur kwijt ben geweest aan allerlei gedoe over een bestelling van 10 euro. Nou, de volgende keer geef ik die paar spullen wel gewoon gratis weg aan mijn nichtje, die een paar straten verderop woont 😛
  Romy onlangs geplaatst…Bella Italia | Wij gaan op roadtrip deze zomer!My Profile

  1. Nou inderdaad zeg, wat een gedoe. En als het nou om veel geld gaat. Ik probeer dat soort dingen niet meer te doen. Veel tijd ergens in stoppen voor een geïnteresseerde. Ik had laatst twee skippyballen op marktplaats. In de winkel zag ik ze liggen voor een paar euro dus ik dacht er een keer vijftig cent voor te vragen. Vraagt er iemand of ik ze wil opsturen. Een skippybal! Uiteindelijk heb ik ze gewoon weggegeven aan iemand in de straat.

  1. Ja dat verlopen van je advertentie vind ik ook echt waardeloos. Toch waag ik mij nog geregeld op mp omdat er soms ook leuke dealtjes te sluiten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge