Macrofotografie in de winter – Valt er nog wat te fotograferen?

Macrofotografie in de winter – Valt er nog wat te fotograferen?

Afgelopen vrijdag schreef ik over het interessante boek ‘Handboek macrofotografie – Maak groot wat klein is’. Sinds ik vorig jaar weer een nieuwe macrolens kocht, ben ik wederom helemaal verslingerd geraakt aan macrofotografie. Ik vind het zo bijzonder dat je met je camera dichtbij iets kleins kunt komen en het daarna heel groot op de foto ziet. Ik kan echt enorm genieten van een goed gelukte foto. Zeker als er bijvoorbeeld een insect op een bloem zit die ik heb kunnen vastleggen. Insecten geven de macrofotografie namelijk een extra moeilijkheidsgraad omdat ze veelal snel wegvliegen of wegkruipen als ze mij zien aankomen met mijn camera.

Oog voor de kleine dingen

In de winter zijn er helaas niet veel insecten om te kunnen fotograferen. Die zitten als het goed is heerlijk warm in hun insectenhotel. En bloemen zijn er ook nog niet veel in de tuin. Al heb ik wel al de eerste sneeuwklokjes en zelfs al blauwe druifjes gespot. Dus er lijkt momenteel niet veel te fotograferen met de macrolens. Toch zijn er voldoende onderwerpen te vinden in de tuin of in de natuur als je goed kijkt. Want het zijn de kleine dingen die je graag groot wil maken met macrofotografie. Je moet dus oog hebben voor de kleine dingen. Dingen die je misschien normaal gesproken gewoon voorbij zou lopen.

Bloemen

Op dit moment heb ik welgeteld twee bloeiende planten in de tuin; het sneeuwklokje en de blauwe druif. De blauwe druif is dit jaar wel heel erg vroeg en dat kun je ook nog wel zien aan het bloemetje. Die is nog wat klein en nog niet zo helder van kleur. Het sneeuwklokje geeft zo’n mooi contrast met die heldere witte bloemen. Echt prachtig vind ik dat. Volgens mij schreef ik al eens eerder dat ik sneeuwklokjes van die hoopgevende plantjes vind. Als je de sneeuwklokjes ziet, dan weet je dat het over een poosje lente gaat worden en dat alle andere bloembollen zullen gaan volgen!

Details

De hortensia verliest in de winter al haar blad. Behalve de blaadjes van de bloemen, die blijven nog lang zitten. Als je er langs loopt zijn het gewoon bruine rafelige blaadjes, maar als je door de lens kijkt zie je prachtige kunstwerkjes die alleen de natuur kan maken. En dat geldt ook voor de appelboom die ik onlangs op een vorstvrije dag gesnoeid heb. Het lijkt gewoon een tak die gesnoeid is, maar van dichtbij zijn de kleurnuances heel bijzonder!

Macrofotografie in de winter - Valt er nog wat te fotograferen? Ja! Als je goed kijkt zijn er nog een heleboel kleine dingen te vinden die interessant zijn om vast te leggen!

Macrofotografie in de winter - Valt er nog wat te fotograferen? Ja! Als je goed kijkt zijn er nog een heleboel kleine dingen te vinden die interessant zijn om vast te leggen!

Vorst

In december liet ik al wat macrofoto’s zien die ik maakte in de sneeuw. Sneeuw maakt de wereld anders en magisch. Maar ook zonder sneeuw komt er soms een mooi laagje op de natuur. Door vorst veranderen normale blaadjes in bijzondere ijssculpturen.

Macrofotografie in de winter - Valt er nog wat te fotograferen? Ja! Als je goed kijkt zijn er nog een heleboel kleine dingen te vinden die interessant zijn om vast te leggen!

Macrofotografie in de winter - Valt er nog wat te fotograferen? Ja! Als je goed kijkt zijn er nog een heleboel kleine dingen te vinden die interessant zijn om vast te leggen!

Macrofotografie in de winter - Valt er nog wat te fotograferen? Ja! Als je goed kijkt zijn er nog een heleboel kleine dingen te vinden die interessant zijn om vast te leggen!

Kortom, er valt nog genoeg te fotograferen in de winter. Toch mag het van mij ook wel snel voorjaar worden hoor!

12 gedachten over “Macrofotografie in de winter – Valt er nog wat te fotograferen?

    1. Leuk! Ik ben benieuwd of je daadwerkelijk foto’s hebt gemaakt! Op moment is de ochtend wel schitterend omdat alles zo’n bijzonder wit laagje heeft door de vorst.

    1. Ik ook! Gisteren was het smiddags zo heerlijk zonnig en dan smacht ik er echt naar om weer lekker zonder jas naar buiten te kunnen en van het zonnetje te genieten. We moeten helaas nog even geduld hebben!

    1. Dankjewel! Ik heb een Nikon D3100 met een gewone kitlens er bij. En daarnaast dus een macrolens van zo’n koopjeswebsite. Als je overweegt een macrolens te kopen zou ik adviseren er eentje te kopen van iets betere kwaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge