Macro in de herfst #1 – Ook in de herfst is er nog genoeg te fotograferen met de macrolens!

Macro in de herfst #1 – Ook in de herfst is er nog genoeg te fotograferen met de macrolens!

Het is alweer een poosje geleden dat ik een artikel plaatste met macrofoto’s. Enerzijds komt dat denk ik doordat de meeste planten zijn uitgebloeid in de tuin en ik daardoor minder met mijn macrolens in de weer ben. Maar, anderzijds is er eigenlijk nog steeds heel veel moois te zien in de herfst in de tuin. De natuur is sowieso nog erg mooi in de herfst. Vergeleken met bijvoorbeeld het voorjaar fotografeer ik momenteel dus iets minder, toch heb ik de laatste tijd nog best veel foto’s heb gemaakt in de tuin en soms ook tijdens een wandeling in het bos. Daarom heb ik de serie opgesplitst in drie delen. Ik kon namelijk moeilijk keuzes maken!

Andere lichtinval

Als ik naar de foto’s kijk die ik de afgelopen weken heb gemaakt zie ik eigenlijk direct verschil met de foto’s uit de lente of de zomer. Bij een macrofoto zie je immers weinig van de omgeving. Als je niet weet wanneer bepaalde bloemen bloeien zou je aan de foto moeilijk kunnen afleiden wanneer de foto is gemaakt. Maar toch is er wel degelijk verschil te zien. Het licht en de lichtinval is anders. Het licht is minder hard. Smokkelen en stiekem een foto van juli er tussen plaatsen kan dus niet!

Fuchsia

Eén van de planten die op dit moment nog volop bloeit is de fuchsia. De fuchsia doet mij altijd denken aan een hele bijzondere en mooie vakantie in Ierland. Daar groeien heel veel grote fuchsia’s gewoon langs de weg. De fuchsia is trouwens ook een plant die je heel gemakkelijk kunt stekken. Bovendien zijn er ook fuchsia’s die gewoon de hele winter buiten kunnen blijven. De fuchsia hieronder op de foto is er ook eentje die altijd buiten blijft. Wel dek ik ze voor de vorst af met wat mulch.

Ook in de herfst is er eigenlijk nog vanalles te zien in de tuin en in de natuur. De macrolens hoeft dus zeker nog niet de kast in! Kijk je mee naar welke foto's ik de afgelopen tijd heb gemaakt?

Lampenpoetsersgras

Lampenpoetsersgras is zo’n plant die heel bescheiden is als andere planten in bloei staan en alle aandacht vragen maar volledig tot zijn recht komt als de rest is uitgebloeid. Deze maanden is deze grassoort eigenlijk op zijn mooist. De pluimpjes waaien dan zo sierlijk in de wind. Dit maakt het soms wel lastig om een mooie foto te maken. Dit kleine slakje zat gelukkig wel heel stil voor de foto.

Ook in de herfst is er eigenlijk nog vanalles te zien in de tuin en in de natuur. De macrolens hoeft dus zeker nog niet de kast in! Kijk je mee naar welke foto's ik de afgelopen tijd heb gemaakt?

Lieveheersbeestje

Deze foto heb je wellicht al voorbij zien komen in mijn maandoverzicht van oktober. Ik vind de foto zelf erg mooi en daarom laat ik hem hier ook nog een keer terug komen. Op dit moment zijn er namelijk veel lieveheersbeestjes te zien in de natuur. Ze zijn nu met zijn allen op zoek naar een goede plek om te overwinteren.

Ook in de herfst is er eigenlijk nog vanalles te zien in de tuin en in de natuur. De macrolens hoeft dus zeker nog niet de kast in! Kijk je mee naar welke foto's ik de afgelopen tijd heb gemaakt?

Bolchrysant

Deze lekker burgerlijke plant is op dit moment volop te koop in bloemenzaken en supermarkten. Het is immers een ideale plant om weer wat kleur in de tuin te krijgen of in huis. Helaas heeft deze plant ook het imago van een weggooiplant. Iedereen gooit hem weg als hij is uitgebloeid. Maar, een bolchrysant zou best kunnen overwinteren in de tuin. Ik heb er al een paar jaar twee in de tuin staan die ieder jaar in deze periode weer gaan bloeien. Ze zullen helaas niet meer groeien tot zo’n mooie grote bol, in de volle grond krijgen ze immers niet de meststoffen of andere groeistoffen die ze bij de kweker wel krijgen. Toch zijn ze naar mijn idee een verrijking voor de herfsttuin.

Ook in de herfst is er eigenlijk nog vanalles te zien in de tuin en in de natuur. De macrolens hoeft dus zeker nog niet de kast in! Kijk je mee naar welke foto's ik de afgelopen tijd heb gemaakt?

Regenbogen

Dit is eigenlijk geen macrofoto. Ik heb de foto in ieder geval niet met mijn macrolens gemaakt. Toch vind ik de foto wel mooi in dit rijtje passen. In de herfst wil het namelijk nogal eens regenen maar het zonnetje wil zich in de herfst vaak ook nog laten zien; met vele regenbogen als gevolg!

Ook in de herfst is er eigenlijk nog vanalles te zien in de tuin en in de natuur. De macrolens hoeft dus zeker nog niet de kast in! Kijk je mee naar welke foto's ik de afgelopen tijd heb gemaakt?

Vruchten

In de herfst zijn er natuurlijk veel kastanjes en eikeltjes te vinden in het bos. Daarnaast vormen veel struiken en bomen op dit moment ook veel vruchten, ideaal voor de vogels die zich er heerlijk aan te goed doen. Ik zou zelf in de tuin ook graag nog wat meer planten willen hebben die in de herfst vruchten hebben om op die manier een natuurlijke voederplek te creëren. Waarom vetbolletjes kopen in de winkel als de natuur er ook zelf voor kan zorgen?

Ook in de herfst is er eigenlijk nog vanalles te zien in de tuin en in de natuur. De macrolens hoeft dus zeker nog niet de kast in! Kijk je mee naar welke foto's ik de afgelopen tijd heb gemaakt?

Ook in de herfst is er eigenlijk nog vanalles te zien in de tuin en in de natuur. De macrolens hoeft dus zeker nog niet de kast in! Kijk je mee naar welke foto's ik de afgelopen tijd heb gemaakt?

Paddenstoelen!

Paddenstoelen worden natuurlijk in dezelfde adem genoemd als herfst. Ik heb dit jaar geen foto kunnen maken van die mooie grote rode paddenstoelen met witte stippen. Wel kwamen we tijdens een boswandeling deze bijzondere paddenstoel tegen. Ik vind de foto erg goed gelukt door de mooie scherptediepte!

Ook in de herfst is er eigenlijk nog vanalles te zien in de tuin en in de natuur. De macrolens hoeft dus zeker nog niet de kast in! Kijk je mee naar welke foto's ik de afgelopen tijd heb gemaakt?

Dit waren ze! Binnenkort volgt deel twee.

Houd jij van de herfst?

10 gedachten over “Macro in de herfst #1 – Ook in de herfst is er nog genoeg te fotograferen met de macrolens!

  1. Dankjewel! Voor de foto van de chrysant heb ik meerdere complimenten gekregen, erg leuk! Vooral ook omdat ik m zelf eerst eigenlijk iets te ‘saai’ vond. Toch goed dat ik die foto er toch nog bij heb geplaatst!

  1. Ja, ik ben echt gek op mijn macro lens. Ik ben momenteel zelfs aan het overwegen om een nieuwe en iets duurdere te gaan kopen. Mijn huidige lens heb ik nog geen jaar maar ik zou graag nog net iets betere foto’s willen maken.

 1. De paddestoel aan de boom zooo mooi.!
  De kleuren de hele compositie. Top hoor.
  Nieuwe lens kopen??
  Wacht nog even, met deze mogelijkheden genoeg. Oefenen, en nog eens oefenen. Vogeltjes ? of hou je daar niet van. Vraagt meer tijd dan de bloemen/ paddestoelen.!
  Groet en succes ida

  1. Dankjewel! Wat een mooi compliment! Ik zou inderdaad graag een extra lens er bij willen hebben. Maar ik ben ook een beetje ouderwets als in ‘wat ik heb functioneert op zich ook nog wel goed dus waar dan weer nieuw kopen?’ Dus daarom wacht ik inderdaad nog even. Vogeltjes vind ik ook leuk. Maar daar moet ik inderdaad wat meer de tijd voor nemen. Mogelijkheden genoeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge