‘Leuk’ is een stom woord

‘Leuk’ is een stom woord

Het gebruik van taal of het gebruik van woorden is net als bij veel andere dingen een soort gewoonte. Je brein kiest veelal automatisch bepaalde woorden in bepaalde contexten. En eigenlijk is dat best wel jammer, vind ik. Want vaak zijn er nog veel meer woorden waarmee je hetzelfde kunt aanduiden maar waarmee je je wel net even wat genuanceerder uit kunt drukken. Nu besef ik mij dat ik mij hiermee uitermate vaag uitdruk. Want waar heb ik het nu over?

Aanleiding voor deze hersenspinsel is het woordje ‘leuk’. In verschillende artikelen op mijn blog heb ik al eens aangegeven dat mijn blog zo’n leuke nieuwe hobby is. Ik vind bloggen namelijk gewoon echt leuk. Het is leuk om te schrijven en het is leuk om bijpassende foto’s te maken. Want fotograferen vind ik ook echt super leuk. Maar hoe leuk ik alles ook vind, het woordje ‘leuk’ vind ik steeds minder leuk.

Wat betekent ‘leuk’?

Het woord ‘leuk’ is een bijvoeglijk naamwoord en kan ook als bijwoord gebruikt worden. Het Van Dale woordenboek geeft twee betekenissen: 1. grappig, prettig: een leuke opmerking 2. prettig stemmend, plezier opleverend: een leuk feest. Volgend het Nederlands woordenboek kun je met ‘leuk’ aanduiden of je iets of iemand plezierig of aangenaam vindt.

Waarom is ‘leuk’ stom?

Door mijn blog is het mij dus opgevallen dat ik het woordje ‘leuk’ best vaak gebruik. Ik zeg het denk ik best vaak maar ik schrijf het ook regelmatig. En dat heeft mij doen denken dat het woord ‘leuk’ eigenlijk zo weinig zegt. Natuurlijk heeft het woord een betekenis, zoals ik schreef in de alinea hierboven. Maar het woord roept ook vragen op die onbeantwoord blijven. Een situatie die één en ander wat verduidelijkt is die van een sollicitatiegesprek. Waarschijnlijk komt in ieder sollicitatiegesprek wel de vraag naar voren waarom jij graag die baan wil hebben. Als je als antwoord gaat geven dat je die baan graag wilt omdat het je leuk lijkt, kun je die baan waarschijnlijk wel op je buik schrijven.

Het woord ‘leuk’ laat gewoon een beetje in het midden wat je ergens écht van vindt. Natuurlijk ben je positief, maar bedoel je met leuk of je iets gewoon wel plezierig vindt of ben je juist ergens mega enthousiast over? Lijkt die ene baan je wel leuk omdat je denkt dat je weer wat te doen hebt of is die baan het werk waar je altijd van gedroomd hebt? Kortom, leuk is een te gemakkelijk woord terwijl er betere alternatieven zijn.

Wat gaan we doen met ‘leuk’?

Kort samengevat gebruik ik het woord ‘leuk’ regelmatig tot veel. En tegelijkertijd vind ik dat het woord weinig zegt. Er zijn in de meeste situaties mooie alternatieven die meer toevoegen aan een zin. Tijd voor actie. Mijn voornemen is dan ook op het woord ‘leuk’ wat meer te gaan vermijden. Zo wil ik mijn blog bijvoorbeeld niet meer leuk noemen. Voor een sollicitatiegesprek heb je immers meestal van te voren ook een goed antwoord bedacht op de vraag waarom je die baan graag wil hebben en zo ga ik binnenkort ook eens uiteenzetten waarom mijn blog mij dan zo prettig stemt. Ja, ik ben meteen al begonnen en heb hét woord hier al vermeden. ‘Leuk’ hoeft van mij niet in de prullenbak, maar als het wat minder gebruikt wordt krijgt het wel wat meer betekenis áls het gebruikt wordt. Want soms is iets nou eenmaal gewoon leuk, niets meer en niets minder!

Wat vind jij van het woord ‘leuk’? Gebruik je het ook veel of zijn er andere woorden die je voor het gemak veel gebruikt?

12 gedachten over “‘Leuk’ is een stom woord

 1. Super LEUK geschreven! maar goed, je bent ook gewoon zo’n LEUK mens! En het blijft LEUK om te lezen. Ook al staat er best vaak LEUK. Maar LEUK is nog altijd beter … dan dat je alles STOM vind. 😉

 2. Dag Maaike,
  Goed dat je stilstaat bij dit woord.
  Het is mi een te gemakkelijk woord. Je hoeft niet na te denken als je antwoord. Het is positief en dat is belangrijk. Het zelfde is dat met het woordje goed. Het is positief maar nietszeggend. Ik doe het zelf ook. Leuk en goed nodigen wel uit om te vragen wat vindt je goed ? of wat vind je zo leuk? Als je niet doorvraagt weet je nog niks.
  Tegen wording reageren mensen ook met cool ! of WoW! Ook zie het woord super er vaak bij gebruikt om het te versterken. Het moet allemaal positief zijn. Dat is jammer. Alleen positief bestaat niet. Zonder negatief bestaat positief niet.
  Ik vind dit een leuk, sorry een goed onderwerp omdat ik het heel inhoudelijk vind.
  Bij ziekte heb ik gemerkt vragen mensen “hoe gaat het met je”? ” goed” zeg je dan al gauw om er vanaf te zijn. Sommige mensen vragen door die nemen de tijd voor je. Je weet dan dat ze echt geïnteresseerd zijn.
  Het is wel een bijzonder onderwerp om het woord leuk te bespreken.
  Thanks voor het nadenkertje
  Tot de volgende nadenkertje.
  Ik heb in de zorg gewerkt als leidinggevende en dan kreeg ik rapportages waar voortdurend werd gerapporteerd het gaat goed met mevr. maar ik wist nog niks. Had mevr geslapen nog pijn etc. Daar heb ik geleerd en anderen aan moeten leren om inhoudelijk te zeggen wat je er van vindt.

  1. Precies! Als je dit soort woorden te vaak gebruikt raken ze hun inhoud kwijt. En dat is jammer. Maar bovendien houd ik sowieso wel van wat variatie in taalgebruik, alleen kost dat wel soms wat meer moeite. En je hebt gelijk. Als het qua gezondheid of door andere omstandigheden minder goed gaat en mensen vragen hoe het gaat is het soms lastig antwoorden. Vaak wordt er verwacht dat je met ‘goed’ antwoordt. Maar, dat maakt de mensen die wel doorvragen des te waardevoller! Groetjes Maaike

 3. Echt heel erg, maar ik wilde dus spontaan reageren met ‘Wat een leuke insteek!’, toen ik me bedacht dat dat dus net de meest foute reactie is op dit artikel, haha. Ik gebruik het woord leuk, vooral op mijn blog en in reacties echt te pas en te onpas. Het is gewoon zo’n woord dat vaak wel de lading dekt, ook al weet je niet precies wat het inhoudt. Maar je hebt zeker wel gelijk: in sommige situaties kun je dit woord maar beter vermijden en afwisseling qua woorden is sowieso altijd goed! 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Vaker Vrolijk bestaat 1 jaar! (+winactie)My Profile

  1. haha, ja zo’n reactie ligt inderdaad wel voor de hand. Het is mij ook echt door het bloggen opgevallen dat ook ik het woord ‘leuk’ heel vaak gebruik. Ook als ik reageer op artikelen dan vind ik meestal alles leuk. En dan meen ik het natuurlijk wel oprecht. Ik vond het zelf ook ‘leuk’ om er een artikel over te schrijven en mijzelf daarmee ook uit te dagen wat vaker te proberen een alternatief woord te zoeken. Vind ik iets echt leuk, of is er een beter woord?

  1. Dankjewel! Het is mij ook door het bloggen en door het reageren op blogs opgevallen hoe vaak ik dat woord eigenlijk gebruik. Echt heel vaak! Ik merk nu dat ik wel vaker probeer om een ander woord ervoor te bedenken. Dus ik vind nu alles bijzonder, fascinerend of inspirerend 🙂 Allemaal natuurlijk wel oprecht bedoeld he!

 4. Haha, ik vind het geen stom woord (wilde ook ‘leuk’ typen, want dat staat wat positiever haha). Het is wel zo, dat als je het te vaak gebruikt, het kan gaan irriteren. En dus doe ik nu enorm mijn best om het woord niet te gebruiken, ha. Zelf heb ik dus geen hekel aan het woord, maar het is inderdaad wel een beetje ‘makkelijk’.
  Loes | Gewoon iets met Loes onlangs geplaatst…Vierkant met bobble heart haken | GastblogMy Profile

  1. Ik probeer sinds ik dat artikel schreef het woord een beetje te ontwijken. Puur om mezelf een beetje te dwingen om naar andere woorden te zoeken. Maar ik kom er steeds meer achter dat ik ‘leuk’ wel erg veel gebruik zeg! Op zich niet erg, maar af en toe jezelf op een LEUKE manier een beetje uitdagen is goed voor de afwisseling toch!

 5. Interessant om stil bij te staan, hè? Ik gebruik het woord ‘leuk’ eigenlijk bijna niet, omdat ik van mening ben dat het weinig toevoegt. Als iemand mijn mening over zijn/haar outfit vraagt, dan komt het woord ‘leuk’ niet altijd positief over of is het voor de ander nog steeds niet duidelijk. Mijn man gebruikt het woord wel vaak en als ik, of mijn stiefdochter, vraag naar zijn mening (over een outfit, haarstijl, make-up look), dan komt er vaak ‘leuk’ uit zijn mond. En dan zijn we eigenlijk niet verder gekomen. Ik gebruik dan ook liever woorden waarbij de ander precies weet wat ik bedoel.
  Isabelle onlangs geplaatst…Kate Hudson noemt keizersnede luiMy Profile

  1. Ja, best wel interessant om bij stil te staan inderdaad! Sowieso is het boeiend om af en toe stil te staan bij de dingen die je altijd doet omdat je ze altijd zo doet. Ik vind bloggen daar ook altijd wel een fijne aanleiding voor. En het is precies zoals je het zegt, het woord ‘leuk’ geeft weinig nuance waardoor je vaak nog niet verder komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge