Krokus vermeerderen: Zo doe je dat! | Werkwijze

Krokus vermeerderen: Zo doe je dat! | Werkwijze

Afgelopen oktober kreeg ik voor mijn verjaardag een zakje met krokusbolletjes. Eerlijk gezegd was ik nooit zo’n fan van krokussen. Ik had het idee dat ze vaak snel uitgebloeid zijn. Mijn voorkeur ging altijd uit naar voornamelijk tulpen. Maar, mijn mening is veranderd!

Kleur in de tuin

Krokussen geven namelijk al eerder dan tulpen kleur in de tuin. En kleur in de tuin vind ik na een lange herfst en winter altijd erg fijn. Ik had de bolletjes van de krokus redelijk dicht bij elkaar gepoot en dat gaf een erg vrolijk effect. Bovendien bloeiden ze nog best lang! Daar wil ik volgend jaar wel meer van hebben bedacht ik mij.

Vermeerderen

Natuurlijk kan ik straks in het najaar gewoon meer krokusbolletjes kopen in de winkel. Maar als je mij een beetje kent weet je dat ik het ook leuk vind om te onderzoeken of je de bolletjes van de krokus niet zelf op een makkelijke manier kunt vermeerderen. Zo graaf ik ieder jaar wel een kluit met blauwe druifjes op omdat die zichzelf vermeerdert. Dat is een kwestie van opgraven en vervolgens de nieuwe bolletjes oogsten. Ik besloot daarom ook de krokusbolletjes op te graven en te kijken hoe die na de bloei er uit zagen. En wat bleek? Ook krokusbolletjes vermeerderen zichzelf. Niet zo in grote getalen als de blauwe druif, maar ze vermeerderen zich wel!

Werkwijze

Eigenlijk is het vermeerderen van krokussen dus heel gemakkelijk. Je kunt het beste wachten tot de krokussen helemaal zijn uitgebloeid. Het liefst moet je zelfs wachten tot het blad ook zo goed als afgestorven is. Dan heeft de plant voldoende tijd gehad om via het blad nieuwe voedingsstoffen te verzamelen voor de bloei van volgend jaar. Je graaft de bollen op. In eerste instantie denk je misschien dat de bollen zich helemaal niet vermeerderd hebben. Ze zien er uit als één bol.

Krokus vermeerderen: Zo doe je dat! | Werkzijze. Krokussen kun je op een makkelijke manier vermeerderen. Het is leuk om op die manier meer van deze vrolijke bloeiers in de tuin te krijgen!

Maar als je voorzichtig aan het buitenste velletje peutert, zul je zien dat dat snel los laat en dat er meerdere bolletjes tevoorschijn komen! Deze bolletjes kun je voorzichtig uit elkaar halen en apart weer terug in de grond zetten. Je zou ze eventueel ook op een droge plaats kunnen bewaren om ze in het najaar in de grond te zetten.

Krokus vermeerderen: Zo doe je dat! | Werkzijze. Krokussen kun je op een makkelijke manier vermeerderen. Het is leuk om op die manier meer van deze vrolijke bloeiers in de tuin te krijgen!

Krokus vermeerderen: Zo doe je dat! | Werkzijze. Krokussen kun je op een makkelijke manier vermeerderen. Het is leuk om op die manier meer van deze vrolijke bloeiers in de tuin te krijgen!

Nog meer planten vermeerderen

Als je geïnteresseerd bent om nog meer planten op een makkelijke manier te vermeerderen dan heb je misschien wat aan deze artikelen:

Een vlinderstruik stekken

Hergroeiende groente: Lenteui / Bosui

Blauwe druif vermeerderen, hoe doe je dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge