Kleuterslaapfeest

Kleuterslaapfeest

Ik ben zo’n moeder die vindt dat kinderen heus niet alles hoeven. Soms ben ik daar een beetje ouderwets in geloof ik. Toen onze oudste zoon met tweeëneenhalf jaar naar de peuterspeelzaal ging was ik in de overtuiging dat hij daar lekker ging leren spelen, knippen en plakken. Die verwachting moest ik al heel snel bij stellen. De juffen waren namelijk niet zo heel erg van het knutselen met peuters. Gelukkig waren het wel ontzettend lieve juffen met veel andere kwaliteiten. Dus dat mijn kind met weinig werkjes thuis kwam daar legde ik mij maar bij neer.

Bioscoop

Maar waar ik veel meer moeite mee had waren de vele uitjes die georganiseerd werden. In de eerste paar maanden stonden er zo maar een stuk of zes uitjes gepland. In een uitje naar de kinderboerderij of de bibliotheek zie ik wel de pedagogische meerwaarde. Maar er was ook een ochtend dat de peuters naar de bioscoop gingen. En daar zette ik als ouderwetse moeder toch wel een beetje mijn vraagtekens bij.

Toen ik er naar vroeg bij de juffen werd mij verteld dat de kinderen de bioscoop zo ontzettend leuk vinden. Ik vroeg mij af waarom het nodig is dat een kind van twee jaar naar de bioscoop gaat. Iedereen heeft tegenwoordig thuis al een televisie van groot formaat, wat voegt zo’n bioscoopbezoekje dan toe? Ik geef toch de voorkeur aan lekker knippen en plakken. Maar goed, overal is wel wat op aan te merken. Maar hoe kom ik hier nu op?

Kleuterslaapfeest

Afgelopen zaterdag stond er in het magazine van het Algemeen Dagblad een kort artikeltje over een slaapfeest op de Willibrordschool in Vleuten. Zelf ben ik opgegroeid in het dorpje ernaast: De Meern. Tenminste, destijds was het een dorpje en tegenwoordig is het opgeslokt door Utrecht. In het artikel vertelden twee juffen dat zij op school een oude traditie hebben dat de kinderen die het volgend schooljaar naar groep drie gaan een nachtje mogen logeren op school. En dat deed mij direct denken aan mijn eigen basisschool in De Meern. Want ook op mijn basisschool werd destijds zo’n kleuterslaapfeest georganiseerd. En wat zijn dat fijne en mooie herinneringen. Ik weet nog het gevoel dat toen ik in groep twee zat en wist dat ik aan het einde van het schooljaar een nachtje op school mocht slapen. Hoe bijzonder!

De hele avond was trouwens bijzonder want alle kinderen werden namelijk thuis opgehaald. Ieder kind werd thuis opgehaald met een trekker en een grote versierde kar! Op school werd er nog wat lekkers gegeten en natuurlijk mochten we spelen in de voor de rest lege school. Ieder kind had eigen slaapspulletjes mee en er werd geslapen in de kleuterklas. Vooral het feit dat ieder kind thuis werd opgehaald met de versierde kar en het bijzondere gevoel van ‘s avonds op school zijn kan ik mij nog goed herinneren. Wat bijzonder dat wij dat mochten. Wij, de kinderen die straks naar groep drie gaan en dus niet meer klein zijn.

Helaas kan ik geen foto’s terug vinden van dit kleuterslaapfeest. Wel heb ik twee foto’s terug gevonden van een andere traditie die op mijn oude basisschool gedaan werd: het uit school gooien van de kinderen. Op de laatste schooldag voor de zomervakantie werden alle kleuters uit school gegooid! Ook iets waar ik mij van kan herinneren dat je er naar uit keek als kind. Ook omdat de ouders buiten stonden om je op te halen en het daarna lekker zomervakantie was.

Wat kunnen herinneringen mooi zijn. Naar aanleiding van een artikel in de krant moest ik denken aan het kleuterslaapfeest wat mijn basisschool organiseerde als je afscheid nam van de kleuterklas.

Wat kunnen herinneringen mooi zijn. Naar aanleiding van een artikel in de krant moest ik denken aan het kleuterslaapfeest wat mijn basisschool organiseerde als je afscheid nam van de kleuterklas.

Meten met twee maten

Nu ik zo oude herinneringen aan het ophalen ben besef ik mij dat ik soms meet met twee maten. Aan de ene kant vind ik een uitje naar de bioscoop met peuters echt totaal overbodig. Maar aan de andere kant heb ik hele fijne herinneringen aan het kleuterslaapfeest van vroeger. En ja, ik besef mij het is niet hetzelfde. Maar, mijn oudste zoon gaat inmiddels na de zomer naar groep drie. En ik moet toegeven dat wanneer hij met een brief was thuis gekomen dat alle kleuters van groep twee een nachtje op school mogen slapen, dat mijn eerste gedachte was geweest: is dat nou nodig om te doen met kinderen van vijf en zes jaar? Misschien moet ik toch iets minder ouderwets zijn? Of juist niet?!

Werd er bij jou vroeger ook iets leuks georganiseerd op de basisschool waar je fijne herinneringen aan hebt? Of gaan jouw kinderen ook met de peuterspeelzaal naar de bioscoop?

6 gedachten over “Kleuterslaapfeest

    1. Ja dat is ook zo hoor. Ik probeer dat soort dingen ook steeds meer los te laten. Vandaar dat ik dat bioscoopuitje weer even aanstipte in mijn blog; ik laat het heel goed los 🙂
      En wat betreft die cito toetsen: ben ik met je eens. Gelukkig doen ze dat op de school van onze kinderen niet bij de kleuters.
      Dank voor je leuke compliment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge