Kerstgedachte en onze kerststal

Kerstgedachte en onze kerststal

Vanavond is het de avond voor kerst, vanavond is het kerstavond. In dit artikel laat ik onze kerststal zien en vertel ik mijn kerstgedachte.

Onze kerststal

Wij hebben een houten kerststal van Dick Bruna. Hij is mooi en heel praktisch. De kinderen kunnen er namelijk mee spelen zonder dat er iets kapot kan gaan. Ik moet regelmatig lachen als ik zie hoe de kinderen de figuren hebben neergezet. Soms staan ze allemaal in het stalletje en soms staat er bijvoorbeeld een schaapje op het dak.

Het is de avond voor kerst, het is kerstavond. Graag laat ik onze kerststal zien en vertel ik mijn kerstgedachte.

Het kerststalletje heeft voor mij ook wat gevoelswaarde. Ik heb namelijk fijne en warme herinneringen aan hoe wij vroeger thuis kerst vierden en de aanloop naar kerst toe. Ik vond het ieder jaar weer erg leuk om samen de kerstspullen van zolder te halen. De beeldjes van het kerststalletje zaten altijd ingepakt in krantenpapier zodat ze niet zouden breken. Ook hadden wij het boekje van Dick Bruna waarin het kerstverhaal werd verteld. Naar aanleiding van dat boekje is een aantal jaren geleden het kerststalletje gemaakt. Ons huidige kerststalletje doet mij dus ook denken aan die fijne kerstdagen van vroeger.

Het is de avond voor kerst, het is kerstavond. Graag laat ik onze kerststal zien en vertel ik mijn kerstgedachte.

Het boekje heb ik destijds samen met het kerststalletje gekocht. Het staat een beetje symbool voor fijne en warme herinneringen. En ik hoop dat onze kinderen later ook met een warm gevoel terug zullen denken aan hoe wij als gezin kerst vieren. Dat ze terug denken aan hoe we met zijn viertjes de boom optuigen en hoe we regelmatig aan tafel zitten te knutselen omdat mama weer een leuk project heeft bedacht. Hoe spannend het is om ‘s avonds in het donker naar school te gaan en daar gezellig samen te zijn met de kinderen uit de klas en de juffen en meesters. Hoe fijn het is dat we elkaar hebben.

Kerstgedachte

En dat laatste brengt mij ook een beetje bij mijn worsteling met het schrijven van een kerstwens. Ik had namelijk eerst bedacht om hier een kerstwens te schrijven. Maar ik heb het veranderd in kerstgedachte. Ik weet immers niet wie allemaal mijn blog leest. En voor mij voelt het daarom niet goed om hier in het algemeen ‘fijne feestdagen’ te schrijven. Want kerst is niet voor iedereen fijn. Om wat voor reden dan ook. Dus mijn kerstgedachte is dat ik erg dankbaar ben dat ik kerst kan vieren met mijn gezin en met lieve mensen om ons heen. Maar ook dat ik denk aan diegene die er niet bij is. Bovendien probeer ik ook stil te staan bij diegenen voor wie kerst dit jaar moeilijk is. Natuurlijk maken mijn gedachtes situaties niet anders. Maar ik hoop dat wanneer je weet dat er warme gedachtes naar je uit gaan, het enigszins troost of verlichting geeft. Kerst is immers ook het feest van je deuren openen voor elkaar en dat geldt natuurlijk ook voor de deuren van je hart.

Lieve kerstgroet, Maaike

10 gedachten over “Kerstgedachte en onze kerststal

 1. Wauw, mooi! Ik heb ook warme herinneringen aan dick brunsa’s kerstverhaal. Sowieso vind ik de kerstgedachte en het verhaal mooi. Juist om de symbolische gedachte erachter. Geen plek in de herberg, maar toch een zalig kerstfeest. Het is een ieder zo gegund.
  Roelina onlangs geplaatst…Happy X-masMy Profile

  1. Precies zoals je het zegt, het is een ieder zo gegund. En ik vind inderdaad de kerstgedachte ook erg mooi. Je staat toch net even wat meer stil bij hoe belangrijk het is de wereld met elkaar te delen en elkaar een warm hart toe te dragen. Ik vind het ook belangrijk om dat aan de kinderen mee te geven. Wat voor ons vanzelfsprekend is, hoeft dat niet voor iedereen zo te zijn.

  1. Dankjewel! Het is inderdaad soms erg komisch hoe de figuurtjes neer gezet worden door de jongens. En toch denk ik dat ze zo spelenderwijs ook weer wat meer mee krijgen van het kerstverhaal.

 2. Wat leuk een kerstal waarmee gespeeld mag worden. Vroeger speelde wij thuis ook met de kerststal, hier en daar is er wel eens een geplakt. Mijn moeder heeft nu nieuwe beeldjes,maar ik heb de oude. Nostalgie. Zelf had ik voor mijn kinderen de playmobile kerstpoppetjes .
  Fijne feestdagen en gelukkig en gezond nieuwjaar.

  1. Oh leuk! Wij hadden vroeger ook beeldjes. Die staan bij mijn ouders op zolder en die zou ik graag nog eens willen hebben. Inderdaad uit nostalgie. De kerstdagen zijn hier fijn geweest, hopelijk bij jullie ook. Alvast een fijne jaarwisseling toegewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge