Je bent 20 en je wilt wat | Drie maanden werken in Italië

Je bent 20 en je wilt wat | Drie maanden werken in Italië

Eén van mijn eerste blogs ging over de keuze die ik destijds maakte om na het VWO voor een jaar te gaan backpacken in Australië. Toen ik destijds terug kwam in Nederland wist ik eigenlijk nog steeds niet zo goed wat ik wilde gaan studeren. Ik wilde wel studeren maar wist gewoon niet wat! Ik besloot toen nog een jaar ‘vrij’ te nemen en veel te werken. Dat was ook wel nodig want na een jaar backpacken in Australië is het geld natuurlijk wel op. Daarnaast volgde ik ook een oriëntatiecursus om wat verder te komen met mijn studiekeuze. Dat jaar kwam ik op een gegeven moment ook een vacature tegen van Eurocamp. Zij zochten campingmedewerkers!

Ik had al wel vaker gekeken naar vacatures voor in het buitenland maar vaak zag ik enkel dat er medewerkers voor het animatieteam gezocht werden. En dat is nou niet bepaald mijn ding. De vacature van Eurocamp was echter echt voor campingmedewerkers. Dat sprak mij wel aan en ik besloot te solliciteren!

Toen ik 20 was vertrok ik voor drie maanden naar Italië om daar te werken op een camping voor Eurocamp.

De camping

Na het sollicitatiegesprek hoorde ik al vrij snel dat ik was aangenomen. En half april 2003 vertrok ik voor drie maanden naar Italië. We gingen echter niet rechtstreeks naar Italië, we moesten eerst naar Engeland. Eurocamp is namelijk een Brits bedrijf en om voor een Brits bedrijf te kunnen werken hadden de nieuwe medewerkers een Brits belastingnummer nodig die je persoonlijk moet aanvragen in Engeland. En zodoende gingen wij met de boot naar Dover en vlogen vervolgens van Londen naar Italië. Dit alles was allemaal erg goed geregeld.

De camping waar ik ingedeeld was, was Camping Marina Di Venezia in Punta Sabbioni. Dit ligt vlakbij Venetië. Ik weet nog wel dat ik mijn ogen uit keek, wat een gigantische camping! De camping heeft bijna 3000 plekken! Eurocamp had ook een aantal tenten op het veld waar gasten hun hond mee mochten nemen. Dit veld was wel helemaal aan de andere kant van de camping en ik weet nog wel dat wanneer we een gast daar naar toe moesten brengen dat we dan toch een aardig stukje moesten fietsen. Verder was het echt een prachtige camping om op te werken. Er waren veel voorzieningen en de camping lag bovendien pal aan het strand.

Toen ik 20 was vertrok ik voor drie maanden naar Italië om daar te werken op een camping voor Eurocamp.

Het werk van een campingmedewerker

Het werk van een campingmedewerker bestaat eigenlijk voornamelijk uit het schoonmaken van de tenten en de stacaravans. Bij Eurocamp hoeven de gasten hun accommodatie namelijk niet schoon achter te laten, het schoonmaken doen de medewerkers. Eén of twee dagen in de week had ik dienst in de receptie, vaak samen met een collega. Dan ontving ik de nieuwe gasten en bracht hen naar de tent of caravan. Daarnaast ben je altijd aanspreekpunt voor de gasten. Per week kreeg je anderhalve dag vrij. Ik had geluk, ik werkte in een heel leuk en gevarieerd team met collega’s uit Nederland, Engeland, België en Duitsland.

Toen ik 20 was vertrok ik voor drie maanden naar Italië om daar te werken op een camping voor Eurocamp.

Venetië

Zoals ik al schreef had je ongeveer anderhalve dag per week vrij. Ik ben dus regelmatig in Venetië geweest. Wat is dat toch een bijzondere stad. Ik koos er destijds bewust voor om niet mijn spiegelreflexcamera mee te nemen. Als campingmedewerker verblijf je namelijk in een tent en ik was bang dat mijn camera wellicht gestolen zou worden. Ik had dus een gewoon analoog fototoestel meegenomen, vandaar de wat minder kwalitatieve en fletse foto’s.

Toen ik 20 was vertrok ik voor drie maanden naar Italië om daar te werken op een camping voor Eurocamp.

Toen ik 20 was vertrok ik voor drie maanden naar Italië om daar te werken op een camping voor Eurocamp.

Burano

Ik had echt mazzel met de camping waar ik was ingedeeld. In die omgeving is zoveel te doen en te zien. Zo ben ik met een collega ook een dagje naar Burano geweest. Een klein maar erg kleurrijk eilandje bij Venetië. Een aanrader als je in die omgeving op vakantie bent.

Toen ik 20 was vertrok ik voor drie maanden naar Italië om daar te werken op een camping voor Eurocamp.Verona

Iets verder weg ligt het prachtige Verona waar ik ook met een collega een dagje naar toe ben geweest. Natuurlijk hebben we daar het bekende balkon bezocht van Romeo en Juliet. Altijd als ik het nummer ‘Romeo and Juliet’ hoor van de Dire Straits moet ik hier toch weer even aan denken.

Toen ik 20 was vertrok ik voor drie maanden naar Italië om daar te werken op een camping voor Eurocamp.Rome

Verder had ik persoonlijk een diepe wens om ook een bezoek te brengen aan Rome. Rome ligt helaas wel erg ver van Venetië af en is niet voor een dagje te bezoeken. Een Duitse collega waar ik goed mee kon opschieten wilde ook graag naar Rome en samen gingen wij in overleg met onze teamleider. Wij zouden een hele week achter elkaar werken zonder vrij te krijgen zodat we drie dagen hadden om Rome te bezoeken. We boekten een nachttrein om tijd te besparen en zo hadden wij twee volle dagen in Rome. Rome is een stad waar je geweest moet zijn. Het is zo bijzonder om daar te lopen en overal de overblijfselen van het Romeinse Rijk te zien. Het spreekt zo tot de verbeelding!

Toen ik 20 was vertrok ik voor drie maanden naar Italië om daar te werken op een camping voor Eurocamp.

Toen ik 20 was vertrok ik voor drie maanden naar Italië om daar te werken op een camping voor Eurocamp.

Toen ik 20 was vertrok ik voor drie maanden naar Italië om daar te werken op een camping voor Eurocamp.

Hard werken

Er was dus zeker wel tijd om leuke dingen te doen. Ik ben veel naar het strand geweest en in het weekend gingen we met het team en met medewerkers van andere organisaties veelal stappen of naar een grote discotheek. Maar, ik vond het ook hard werken. Zeker toen onze accomodaties op een gegeven moment iedere dag vol zaten en het erg heet was. De tenten en de caravans moesten wel schoongemaakt worden. Er zijn veel dagen geweest dat wij ‘s ochtends al om 6 uur aan het poetsen waren om de hitte een beetje voor te zijn.

Toen ik 20 was vertrok ik voor drie maanden naar Italië om daar te werken op een camping voor Eurocamp.

Toen ik 20 was vertrok ik voor drie maanden naar Italië om daar te werken op een camping voor Eurocamp.

Desalniettemin heb ik er genoten en is het voor mij wederom een ervaring voor het leven. Ik vind het bovendien erg leuk om veertien jaar later er een blogartikel over te schrijven.

Als je denkt, jeetje wat lijkt mij dat leuk! Volgens mij zoekt Eurocamp voor het seizoen van 2018 weer nieuwe medewerkers. Kijk maar eens op hun website! Dit is puur ter informatie hoor. Ik heb dit artikel op eigen initiatief geschreven.

Heb jij wel eens in het buitenland gewerkt?

12 gedachten over “Je bent 20 en je wilt wat | Drie maanden werken in Italië

 1. Wat ontzettend gaaf en stoer (zeker als twintigjarige!) dat je deze stap hebt gezet en dit avontuur bent aangegaan. Ik denk niet dat ik je dat op die leeftijd (en zelfs nu niet) had nagedaan. Ik kan me voorstellen dat zo’n baan hard werken is en dat het niet alleen maar genieten en vakantie vieren is, zoals weleens wordt gedacht. Wel was het zo te horen een heel bijzondere tijd. En wat een fijne bijkomstigheid dat je meerdere mooie plekken in Italië hebt kunnen bezoeken. Ik ben het wat betreft Rome helemaal met je eens. Dat vind ik echt een must-see. Ook Venetië staat nog hoog op mijn lijstje trouwens.
  Romy onlangs geplaatst…Geloven in jezelf | Jij kunt het wél!My Profile

  1. Dankjewel! Volgens mij zijn er gewoon mensen die van dit soort dingen heel blij worden maar er zijn ook mensen die er niet blij van worden om zo’n avontuur alleen aan te gaan. En gelukkig hoeven we niet allemaal hetzelfde te zijn! Ja, Rome is echt een prachtstad he. Mijn man is er nog nooit geweest en we hebben het er wel eens over om er met zijn tweetjes heen te gaan. Maar dat komt er nog niet echt van. Ach, alles op zijn tijd!

 2. Wat een leuke ervaring! En wat een mooie herinneringen. Grappig hoe levens dan kunnen verschillen. Op mijn twintigste studeerde ik, ging ik bijna samenwonen en dacht ik zelfs al aan kinderen. Reiskriebels kreeg ik later. Verona ben ik trouwens ook geweest, alleen heb ik het balkon even gemist. Geen idee dat dat daar was, jammer!
  Michelle onlangs geplaatst…Mijn meest bizarre reis: MarrakechMy Profile

  1. Inderdaad! Wat kunnen levens dan verschillen zeg! En dat is ook mooi eigenlijk, we hoeven niet allemaal hetzelfde te zijn. Het balkon van Romeo en Juliet is trouwens ook heel klein hoor, dus het is niet heel gek dat je het gemist hebt.

 3. Super gaaf. Ik was 23 toen ik een jaar ging backpacken in Australië en was daarna ook nog niet klaar. Ik ben toen 2 jaar gaan werken en ben toen 6 maanden met mijn zus door Amerika gaan reizen. Pas na die 6 maanden voelde ik de rust om echt te gaan werken :).( in 2011 ben ik nog wel 7 maanden met man en kinderen gaan reizen) Ik hoop dat onze zonen het reis gen van ons over hebben genomen en later ook veel op pad gaan.

  1. Dankjewel! Dus een jaar Australië heeft bij jou ook wel wat teweeg gebracht! Bijzonder is dat he, dat gevoel van er nog meer op uit willen. Nog meer de wereld in. Bijzonder dat jullie als gezin ook al een mooie lange reis hebben gedaan. Wij zijn in ons hoofd al een beetje een reis aan het plannen voor als we 12,5 jaar getrouwd zijn. Dan willen we ook graag lekker ver en lekker lang (zo lang als werk en school het toelaat). Ik hoop dat onze kinderen er ook voor open zullen staan de wereld te ontdekken. Als moeder zou ik het geloof ik wel moeilijk vinden als ze een lange poos naar het buitenland zouden gaan maar ik gun het ze wel enorm. En dat is belangrijker.

  1. Op zo’n camping werkte ik gelukkig met collega’s. In Italië is het soms nog wel lastig om je in het Engels verstaanbaar te maken en dan is het moeilijk om een treinkaartje te kopen. Ik kijk er met een fijn gevoel op terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge