Jaaroverzicht! ~ Cijfers en persoonlijk

Jaaroverzicht! ~ Cijfers en persoonlijk

Het is vandaag de laatste dag van het jaar. Op verschillende blogs heb ik al wat jaaroverzichten voorbij zien komen en ik besloot er ook eentje in elkaar te zetten. Vandaag dus ook op mijn blog een jaaroverzicht van mijn blog en ik kan alvast verklappen dat ik ook besloten heb wat cijfers te noemen! Benieuwd? Lees dan vooral verder.

Het begin

Op 20 maart van dit jaar publiceerde ik mijn eerste artikel. Een paar weken daarvoor, ik meen in februari, had ik al een domeinnaam en een pakket aangevraagd en was ik mezelf al een beetje wegwijs aan het maken in WordPress. WordPress is een software waar je relatief makkelijk websites mee kunt maken. Ik vond het destijds een hele stap om het artikel online te zetten en daarmee openbaar te maken dat ook ik ga bloggen. Maar nu we bijna een jaar verder zijn kan ik alleen maar zeggen dat ik erg blij ben dat ik die stap heb gezet. Ik heb ontzettend veel plezier in het bloggen.

Het schrijven van artikelen is voor mij een fijne uitlaatklep. Bovendien ben ik door mijn blog nóg meer gaan fotograferen omdat ik nu een plek heb waar ik mijn foto’s kan tentoonstellen. Daarnaast heb ik ook ontdekt dat een blog ook een soort dagboek is. Een momentopname van een periode en de dingen die mij op dat moment bezig houden. Ik weet nu al dat verschillende artikelen voor mezelf heel leuk gaan zijn om over een tijd nog eens te herlezen.

Mijn blog

Toen ik begon met bloggen heb ik heel veel tips over het beginnen van een blog gelezen. Eén van de beste tips is om gewoon te gaan beginnen. En dat is gewoon echt zo. Van te voren kun je gewoon niet alles bedenken. Gaandeweg kom je er achter wat je prettig vindt en wat je stijl is. Ik was zelf bijvoorbeeld van plan om voornamelijk over mijn hobby’s te gaan bloggen; fotografie, DIY en tuinieren. Maar in de praktijk blijkt dat ik ook veel persoonlijke artikelen schrijf of artikelen met onderwerpen die niet echt in een categorie passen.

Vaste rubrieken

Ik ben een vaste rubriek begonnen ‘ga eens naar de bibliotheek’ waarin ik suggesties geef voor leuke boeken die je in de bibliotheek kunt halen. Wij komen veel in de bibliotheek en ik vind deze artikelen hartstikke leuk om te maken. Daarnaast heb ik ook een aantal keer een maandoverzicht op mijn blog gezet maar hier ben ik na ongeveer drie keer ook weer mee gestopt. Ik vond dat toch niet helemaal goed uit de verf komen en ik vond er gewoon niet zo veel aan. Wellicht komt dat ook doordat ik nogal gesteld ben op de privacy van mijn gezin en daardoor werden die maandoverzichten misschien een beetje te oppervlakkig. Ik ben wel aan het nadenken hoe ik er een andere invulling aan kan geven om wel wat meer van mijzelf te laten zien op mijn blog.

Blogritme

Verder heb ik inmiddels een erg prettig blog-ritme voor mezelf gevonden. Ik ben begonnen met gewoon te bloggen wanneer ik zin en tijd had maar dat zorgde er eigenlijk voor dat ik er te weinig tijd voor vrijmaakte. Ik ben toen overgestapt op twee artikelen per week en hoewel dat in het begin meteen in de soep liep, beviel mij dat wel enorm. Het beviel mij zelfs zo goed dat ik sinds een paar maanden zelfs drie artikelen per week publiceer. Dat is voor mij ook wel het maximaal haalbare op dit moment en dat vind ik overigens ook prima. Bovendien probeer ik er ook losjes mee om te gaan. Dat wil zeggen dat het een paar keer gebeurd is dat er op zondag geen artikel online kwam omdat ik er niet aan toe was gekomen.

Meest gelezen artikelen

Dit jaar heb ik in totaal 87 artikelen gepubliceerd, inclusief dit jaaroverzicht. Ontzettend veel al zeg ik het zelf. Wat ik vooral heel bijzonder vind is dat mijn artikel over het voor altijd missen van mijn broer het meest gelezen is. Er zijn veel reacties op geweest en ik vond en vind het erg fijn om te lezen dat mensen mijn gevoel herkennen of mij een warm hart toedragen.

De tien meest gelezen artikelen zijn als volgt:

 1. Als je voor altijd iemand moet missen
 2. Mijn eerste blog…
 3. 3x waarom wij Netflix hebben opgezegd
 4. Wat ga ik straks doen als straks mijn beide kinderen naar school gaan?
 5. Hoe één van mijn foto’s werd gestolen
 6. Zaai eens een appel!
 7. 5x ideeën voor macrofotografie
 8. Je bent 18 en je wilt wat
 9. Fotograferen tijdens een weekendje weg in Egmond aan Zee
 10. Mijn nieuwe macrolens

De cijfers

Ja, en dan ga ik ook nog cijfers noemen van mijn blog. Maar daarover volgt nu eerst even een inleiding. Bezoekerscijfers zijn namelijk best wel een dingetje onder bloggers. Tenminste, dat idee heb ik. Sommige bloggers noemen concreet hoeveel unieke bezoekers zij hebben en anderen doen daar liever geen uitlatingen over. En dat is natuurlijk allemaal prima. Het bracht mij wel tot nadenken. Wat wil ik? Mogen anderen weten hoeveel mensen mijn blogs lezen? Voor mij zijn die aantallen geen doel op zich maar stiekem vind ik het wel heel erg leuk om te zien dat er een lichte stijging is te zien.

Toen ik een jaar aan het backpacken was in Australië had ik ook een visum om daar te kunnen werken. Ja, ik spring heel even van de hak op de tak, maar wel met een reden. Reizen kost nou eenmaal geld en op een gegeven moment was wat extra budget wel wenselijk. Ik vond werk in West Australië op een enorme boerderij waar ze tomaten teelden. Samen met een collega uit Rusland ging ik daar aan de slag. Met mijn Russische collega had ik een aantal interessante gesprekken. Hij wilde namelijk graag weten wat bepaalde beroepsgroepen in Nederland verdienden. Ik had werkelijk geen idee en zei dat wij in Nederland niet openlijk praten over ons salaris. En dat vond hij weer bijzonder interessant. Want waarom niet? Je mag toch trots zijn op wat je verdient?

En aan die gesprekken moest ik weer even denken toen ik aan het twijfelen was of ik wel of niet cijfers hier wil benoemen. Ik kon geen antwoord vinden op de vraag ‘waarom niet?’.  En ja, ik ben hartstikke trots op mijn blog. Dus ik doe het gewoon!

Hier komen ze, en ik ben er trots op!

Sinds het begin van mijn blog hebben 3573 unieke bezoekers mijn blog bezocht. Met een unieke bezoeker wordt bedoeld dat iedere persoon die mijn blog bezoekt maar één keer wordt geteld. Mijn moeder leest bijvoorbeeld drie keer in de week mijn blog (ja toch?) maar wordt maar één keer geteld. Het aantal unieke bezoekers van de afgelopen zes maanden ziet er zo uit;  juli: 405, augustus: 437, september: 444, oktober: 637, november: 508, december: 548.

Reacties

Op bijna ieder artikel krijg ik wel leuke reacties. Ik had nooit gedacht dat dat ook zo leuk is aan bloggen; het lezen van reacties. In totaal kreeg ik 381 reacties op mijn artikelen. En dan reken ik de mondelinge reacties of de reacties via Facebook of Instagram niet mee. Heel erg bedankt daarvoor!

Wat brengt 2018?

Ik heb zitten denken of ik voor mezelf concrete doelen wil formuleren voor het nieuwe jaar. Maar dat ga ik niet doen. Mijn blog is en blijft het komend jaar voor mij een hobby. En ik weet dat ik het niet fijn ga vinden om druk te gaan ervaren van bepaalde doelen. Tot nog toe heb ik altijd artikelen geschreven over onderwerpen waar ik zelf graag over wil schrijven. De ene keer zijn foto’s of DIY-projecten de aanleiding van een artikel. De andere keer zijn het weer gedachtes of dingen die mij bezig houden die leiden naar een artikel. En die vrijblijvendheid wil ik graag houden en koester ik. Ook al weet ik dat een artikel over bijvoorbeeld bloembollen niet enorm populair zal zijn.

Waar ik eventueel wel over aan het nadenken ben ik dat ik in het nieuwe jaar misschien een nieuwe achtergrond ga maken voor mijn header. De huidige header heb ik namelijk zelf gemaakt door het samenvoegen van bloemenfoto’s in een patroon. En ik twijfel of ik een ander lettertype wil gaan gebruiken in de foto’s die altijd boven mijn artikelen staan. Het is op zich wel een erg herkenbaar lettertype maar het is niet altijd goed leesbaar. Dus dat zijn een aantal overwegingen waar ik de komende tijd mee aan de slag ga.

Dus eigenlijk ga ik in het nieuwe jaar gewoon lekker door zoals ik tot nog toe heb gedaan!

Bedankt!

Ik wil jou als lezer heel erg bedanken voor het bezoeken van mijn blog. Of je hier nu voor het eerst bent of dat je met enige regelmaat mijn artikelen leest. Of je regelmatig een reactie achter laat of juist niet. Ik waardeer het allemaal enorm! Dank!

Tot in het nieuwe jaar!

14 gedachten over “Jaaroverzicht! ~ Cijfers en persoonlijk

 1. Wat een mooi jaaroverzicht! Ik vind het heel tof dat je dit jaar de stap hebt gezet om te beginnen met bloggen en dat nu al bijna een jaar met veel plezier doet. Je mag zeker trots zijn op je bezoekersaantallen. Ik herken overigens het dilemma met of je dat wel of niet wilt delen. Voor mezelf ben ik er nog niet helemaal uit. Ik heb besloten dat ik, zolang ik die twijfels heb, geen concrete aantallen noem. Maar wie weet ooit 🙂 Het is in ieder geval niets om je voor te schamen en ook zeker geen taboe.
  Je mag trots zijn op wat je dit jaar hebt weten neer te zetten en ik wens je een mooi 2018 toe met hopelijk net zo veel blogplezier 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Mijn blogjaar: Vaker Vrolijk jaaroverzicht 2017My Profile

  1. Dankjewel Romy! Ja, ik ben ook heel blij dat ik begonnen ben met bloggen. Het heeft gewoon zoveel leuke kanten waar ik nooit aan gedacht had. Over die bezoekersaantallen heb ik ook even zitten nadenken hoor. Eerlijk gezegd stimuleert het bloggen mij ook enorm om na te denken over ‘wat wil ik’? Het is immers mijn blog dus ik mag zelf weten wat ik wel en niet er op zet. Ik probeer mij niet te veel bezig te houden met wat andere bloggers doen. Of nou ja, ik houd mij daar wel mee bezig maar ik wil niet dat ‘omdat anderen het doen’ reden is om ook iets te doen. Misschien een beetje vaag maar je begrijpt vast wat ik bedoel. Mijn blog en mijn artikelen moeten iets zijn wat ik zelf leuk vind en waar ik persoonlijk achter sta. En zodoende heb ik besloten wel de bezoekersaantallen te melden. Gewoon omdat ik het leuk vind te melden en omdat ik er trots op ben!

   1. Ik vind het een hele mooie redenatie en vind het vooral mooi dat je zo stilstaat bij wat jij wilt en je daarin niet te veel laat leiden door wat andere bloggers doen. Fijn om te horen dat je zo veel plezier beleeft aan het bloggen en dat het je ook stimuleert om na te denken over de keuzes die jij graag wilt maken 🙂
    Romy onlangs geplaatst…20 momenten waarop ik me intens gelukkig voelMy Profile

    1. Precies! Soms lijkt bloggen ook een beetje op filosoferen. Ja, dit is een hele diepe:) Er is immers geen goede en foute manier van bloggen, net zoals er niet één waarheid is. En dat is ook prima. Het is zelfs fijn want daardoor denk je ook na over wat je zelf wel en niet doet.

 2. Ja, bloggen wanneer je tijd en zin hebt, dat is het echt hè! Ik wil echt dat het geen moetje gaat worden. Gelukkig moet ik er mijn brood niet mee verdienen! 😉

  En die bezoekers…. elke echte bezoeker is er één. Soms is er maar 1 viraal artikel nodig om je voor altijd op de grote kaart te zetten.
  Maar veel bezoekers of niet, je schrijft mooie stukjes! Ik kom hier graag!
  Kreanimo onlangs geplaatst…Dit wat mijn 2017! + spam jouw best gelezen artikel 2017!My Profile

 3. Dat probleem met de maandoverzichten vind ik best wel herkenbaar. Omdat ik over verschillende dingen niet blog heb ik soms het gevoel nogal oppervlakkig over te komen. In maandoverzichten, en soms ook in andere artikels die ik post. Zo jammer. Dat je je bezoekerscijfers online zet vind ik echt heel tof. Daar mag je gewoon ook heel trots op zijn. Dat gegeven dat mensen in andere landen wel op een open manier kunnen praten over zulke dingen (zoals bijvoorbeeld dat salaris) is iets waar ik ook al vaker over heb nagedacht. Je mag gewoon trots zijn op hetgeen je hebt bereikt. Waarom doen we daar hier zo vaak zo geheim over? Fijn dat je dat een beetje doorbreekt dus 🙂

  1. Bijzonder dat je het probleem met de maandoverzichten herkent! Bijna iedere blogger publiceert maandoverzichten en ik vroeg mij al af waarom het lijkt dat iedereen dat zo uit hun mouw lijkt te schudden en ik er enorm op aan het ploeteren was. Zodoende ben ik er ook mee gestopt, ik had er geen aardigheid meer in en voor wie doe je het dan he? Ja bijzonder he, dat wij bloggers zo geheimzinnig doen over bezoekersaantallen. Ik heb niet het idee dat het een taboe is maar velen willen het gewoon niet openbaar maken en praten liever over verdubbelingen of stijgingen. Helemaal prima natuurlijk. Iedereen moet dat absoluut voor zichzelf bepalen. Ik vond het wel een mooie aanleiding om goed na te denken hoe ik er zelf mee om wil gaan. En heb er geen spijt van! Ik krijg er veel positieve reacties op! Bedankt voor je leuke reactie!

 4. Heel leuk om dit te lezen. Ik vind het altijd interessant hoe bloggers naar hun blog kijken. Zelf houd ik mijn unieke bezoekers totaal niet bij. Ik kijk er vrijwel nooit naar. Ik merk namelijk dat ik meer heb met vaste volgers die reacties achterlaten. Daar word ik zo blij van. Dus ook met alle reacties die ik van jou heb gekregen. Dankjewel daarvoor. En ik blijf hier komen in 2018! Een mooi nieuw jaar toegewenst!
  Sheila onlangs geplaatst…Hoe jij je eigen geluk kan beïnvloedenMy Profile

  1. Helemaal mee eens! Ik vind het ook leuk om te lezen hoe anderen naar hun blog kijken. Ook omdat ik dan als vanzelf vaak ga zitten nadenken wat ik ergens van vind. En van elkaar kun je leren toch! Ik vind reacties trouwens ook hartstikke leuk. Er zijn inmiddels een aantal blogs die ik regelmatig lees en als ik wat zinnigs heb te zeggen probeer ik vaak wel even te reageren. En wat je zegt, op een gegeven moment heb je ‘wat’ met vaste volgers. Dus jij ook bedankt voor jouw reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge