Hoe één van mijn foto’s werd ‘gestolen’

Hoe één van mijn foto’s werd ‘gestolen’

Instagram, voor mij nog een beetje een ingewikkeld medium. Ik heb inmiddels iets meer als honderd volgers en ik volg ook best een aantal accounts. Toch zit ik niet dagelijks op Instagram en kan het dus ook niet allemaal bijhouden wat er nieuw geplaatst wordt. Af en toe plaats ik wat foto’s en af en toe bekijk ik eens wat. Daar komt het wel een beetje op neer. Laatst was ik weer eens een beetje aan het scrollen en bij één van de foto’s dacht ik “wat een mooie foto van een paarse sierui!” Ik had al op het hartje geklikt om te laten weten dat ik de foto mooi vind toen het door mijn hoofd schoot dat die foto wel heel erg op de foto leek die ik een paar dagen daarvoor zelf op Instagram had gepost. Dus voor de zekerheid ging ik de foto’s toch even vergelijken. En ja hoor, het was mijn foto! Hoe is dat mogelijk?

Het is mijn foto!

Ik heb bij diegene een berichtje onder de foto geplaatst om te achterhalen wat hier aan de hand is. Maar daar kreeg ik helemaal geen reactie op, ook niet na een aantal dagen. En dat vond ik toch wel een beetje vreemd. Wat ik ook vreemd vond is dat diegene foto’s plaatst maar bij geen enkele foto een onderschrift schrijft. Misschien doen meer mensen dat, dat weer ik niet, maar ik vond dat apart. Ik heb er een paar dagen over nagedacht en heb besloten dit toch te melden bij Instagram.

Toevallig kwam ik er achter dat iemand één van mijn foto's had gebruikt zonder mijn toestemming of vermelding. in dit artikel schrijf ik daarover.
Hier zie je het bericht dat ik bij diegene heb geplaatst. Ik had de typefout te laat gezien helaas. Om bij Instagram een melding te doen ben je trouwens verplicht om eerst zelf een reactie te plaatsen bij de foto.

Reactie van Instagram

Het is verder geen topfoto, maar ik vind dat je niet zomaar een foto mag gebruiken van een ander zonder enige toestemming of vermelding. De dag nadat ik een melding had gedaan bij Instagram, kreeg ik al een bericht dat de foto verwijderd is van het account van diegene die mijn foto had gestolen. Vervolgens heb ik zelf dat account geblokkeerd zodat diegene mijn foto’s niet meer kan zien.

Het blijft toch raar. Ook dat account vond ik zoals ik al zei een beetje raar. Geen onderschriften en ook geen #  bij foto’s. En dat diegene niet reageerde vond ik ook bijzonder. Wellicht was het zo’n nep-account die alleen maar foto’s van anderen plaatst. Geen idee. Voor mij is het in ieder geval klaar. En uiteindelijk heb ik er toch weer een leuk artikel over kunnen schrijven.

Heb jij hier wel eens mee te maken gehad?

10 gedachten over “Hoe één van mijn foto’s werd ‘gestolen’

 1. Gek he, hoe mensen zomaar foto’s kunnen gebruiken van je. Aan de ene kant zie ik het als een compliment, maar dan waardeer ik wel wanneer het gevraagd word. Ook heel vervelend dat je dan nooit antwoord krijgt als je vraagt waarom diegene de foto gebruikt heeft.

  1. Precies! Vind ik ook. Ik vond het inderdaad ook wel bijzonder dat mijn foto blijkbaar de moeite waard was. Al is dit mijns inziens niet de mooiste. Maar vond het gewoon raar dat diegene gewoon niet reageerde en wel zo’n zinnetje in het profiel heeft staan in de trend van “all pics are made by me”.

 2. Jeetje zeg, dan sta je toch raar te kijken. Ik heb het wel eens eerder gelezen, maar zelf nooit mee gemaakt. Je hebt er goed aan gedaan om even te melden. Blijft dat het niet netjes van die geen is. Zeker ook niet omdat je niks hoorde.

  1. Dat vind ik ook! Je hoort tegenwoordig ook veel van nep-accounts. Wellicht was dit er eentje. Maar vind het ook een gek idee dat ik er toevallig achter kwam. Hoeveel foto’s worden er onrechtmatig gebruikt zonder dat de eigenaar het weet?

 3. Helemaal mee eens. Het gaat er helemaal niet om wát het is, maar dat het gebeurd is. Belachelijk!!! En dan ook nog met de eer gaan strijken. Ik heb een hekel aan dat soort mensen die kunst/foto’s en elk ander (beeld)materiaal jatten. Zo had ik vroeger op mijn eerste blog (zo’n 10 jaar terug) een intro geschreven. Las ik de hele tekst (letterlijk) terug op een blog van iemand anders! Mensen hadden me er op gewezen. Absurd! Ik heb die persoon gemaild en gelukkig werd de tekst weg gehaald. Inspiratie opdoen mag, maar jatten… nee!!

  1. Oh echt waar? Dat is echt raar zeg. Ik ben ook blij dat mijn foto op dat account verwijderd Is. En inderdaad, inspiratie opdoen mag. Maar kopiëren niet.

 4. Gelukkig dat ik dit nooit mee heb gemaakt, ik heb dan ook niet de meest spectaculaire foto’s op mijn account haha. Fijn dat het goed is opgelost. Helaas dat dit soort dingen dus kunnen gebeuren! Vind het wel raar dat foto’s worden “gestolen”, gewoon om zelf met de prijs er van door te gaan! Gelukkig zijn er wel meer mensen die eerlijk genoeg zijn!

  1. Ja, precies dat vind ik dus ook. En het erge is eigenlijk dat er waarschijnlijk heel veel foto’s gewoon zonder toestemming gebruikt worden zonder dat de maker dat ooit weet.

  1. Dat ben ik helemaal met je eens. Het was ook echt toeval dat ik dit zag. En vond wel dat ik actie moest ondernemen. Maar ik denk ook dat er heel veel foto’s zomaar gebruikt worden zonder dat de eigenaar het weet. Het web is immers zo groot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge