Het is weer zaaitijd!

Het is weer zaaitijd!

Eindelijk weer een keer een artikel over tuinieren! Deze hobby is immers toch ook één van de redenen waarom ik mijn blog ben begonnen. Na het lezen van de titel denk je misschien dat ik een beetje in de war ben omdat je er vanuit gaat dat je moet zaaien in het voorjaar. Veel planten kun je echter ook zaaien in september! Sommige zaden zelfs nog in oktober. Vaak zijn dit vaste planten. Deze zaai je in augustus, september of oktober en vaak ontwikkelen ze zich in een aantal weken al tot kleine plantjes. Eén van de tuinklussen waar ik op dit moment dus veel mee bezig ben is het verzamelen van zaad en het zaaien ervan! Ik kan er enorm van genieten om op die manier planten te vermeerderen. Het scheelt bovendien een hoop geld als je het vergelijkt met het kopen van nieuwe planten.

Waar is zaad verkrijgbaar?

Zakjes zaad kun je veelal kopen bij de verschillende tuincentra. Zelf heb ik ook wel eens zakjes bij bol.com besteld en er zijn veel websites waar je bloemzaadjes kunt kopen. Ook zijn er verschillende hobbyisten die via een eigen website zaadjes van bloemen aanbieden tegen vaak enkel een onkostenvergoeding. Je kunt bovendien ook zelf zaadjes in de tuin verzamelen. Kijk in de tuin naar bloemen en planten die je mooi vind en wacht tot er zaadjes gevormd zijn. Google vervolgens wanneer je die het beste kunt zaaien. Zoals gezegd, kun je de meeste vaste planten in deze periode wel zaaien.  Als ik trouwens bij anderen mooie planten in de tuin zie staan die ik ook wel graag zou willen hebben, vraag ik vaak of ze voor mij wat zaadjes willen verzamelen. Zo heb ik onlangs ook bij mijn ouders weer ‘een bestelling’ gedaan. In ruil geef ik vaak weer wat plantjes of zaadjes terug.

Het is weer zaaitijd! Het is nu de ideale tijd om verschillende vaste planten te zaaien. Een makkelijke en goedkope manier om aan nieuwe planten te komen.

Hoe zaaien?

Er is geen gebruiksaanwijzing die geldig is voor het zaaien van alle planten. Sommige planten zaaien wat moeilijker dan anderen. Als je zaad gaat kopen kijk dan eerst even naar de aanwijzingen of die niet té ingewikkeld zijn. Zelf heb ik namelijk geen kas en ik houd er ook niet van om binnen potjes met grond te hebben. Voor mij is het dus belangrijk dat zaad buiten bij gewone buitentemperatuur gaat kiemen. Ik vul kleine potjes met zaaigrond of potgrond en zaai daar de zaadjes in. In de potjes steek ik ook een plantenstekertje zodat ik weet wat ik waar heb gezaaid. Ik heb vaak gedacht dat ik wel kon onthouden welke zaadjes ik in welke potjes had gezaaid, maar ik vergat het toch altijd. Vandaar de plantenstekers. Als de zaadjes zich ontwikkeld hebben tot kleine plantjes, poot ik de plantjes uit in de volle grond in de tuin. En ook hier zet ik de plantenstekers bij.

Het is weer zaaitijd! Het is nu de ideale tijd om verschillende vaste planten te zaaien. Een makkelijke en goedkope manier om aan nieuwe planten te komen.

Hoe verder?

Eigenlijk hoef je nadat je de plantjes hebt verpoot verder niet zo veel meer te doen dit jaar. Ja, hopen dat de slakken ze niet opeten. Dat vind ik toch altijd zo erg. Dan heb je zo goed voor die kleine plantjes gezorgd en dan worden ze in een nacht helemaal weggevreten. Dus let daar op of tref voorzorgsmaatregelen. En dan is het eigenlijk gewoon wachten op het voorjaar. Veel vaste planten sterven trouwens in de winter boven de grond af. Met de nadruk op boven de grond, onder de grond blijft de plant namelijk gewoon leven. Maar, daardoor zie je ze dus even niet en is dus de genoemde plantensteker wel zo handig.

Mijn tuin

Ieder jaar neem ik mezelf voor om minder planten te zaaien omdat ik er altijd veels te veel planten door krijg. Maar toch vind ik het te leuk en ga ik er ieder jaar weer enthousiast mee aan de slag. Ook omdat ik het leuk vind om in het voorjaar het overschot aan plantjes weg te geven of soms zelf te verkopen. De afgelopen week heb ik dus al verschillende potjes gevuld met potgrond en zaadjes uit eigen tuin.  Zo heb ik al stokroos, lupine, prikneus, zonnehoed en kogeldistel gezaaid. Bovendien probeer ik dit jaar voor het eerst ook blauwe druif en sierui door middel van zaad te vermeerderen. Voor de komende tijd heb ik ook al een aantal planten op een lijstje staan waar ik zaad van wil gaan oogsten. De lobelia en scharnierbloem houd ik bijvoorbeeld momenteel goed in de gaten of de zaaddozen al rijp zijn.

Ben jij ook graag in de tuin bezig? En heb je al zaadjes gezaaid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge