Hergroeiende groente: Lenteui / Bosui | Groente die weer opnieuw begint met groeien

Hergroeiende groente: Lenteui / Bosui | Groente die weer opnieuw begint met groeien

Hoe meer je bezig bent met tuinieren, hoe meer je je verwondert over hoe de natuur werkt. Ik vind het heel bijzonder dat je van sommige planten een stukje tak in de grond kunt steken en dat daaruit dan weer een nieuwe plant gaat groeien. Zo schreef ik onlangs een artikel over het stekken van een vlinderstruik. Bij sommige andere planten kun je ook een stukje wortel opnieuw in de grond steken waaruit vervolgens ook weer een plantje gaat groeien. Een wortelstek heet dat.

Wat ik ook heel bijzonder vind, is dat er groentes zijn die gewoon weer verder groeien als je het eetbare gedeelte er af hebt gehaald. In theorie betekent dat dat je die groente eigenlijk nooit meer hoeft te kopen. Vandaag ga ik uitleggen hoe je de lenteui of de bosui weer verder kunt laten groeien wanneer je het lekkere gedeelte er af hebt gehaald.

Hergroeiende groente: Lenteui / Bosui | Groente die weer opnieuw begint met groeien. Zo wonderlijk kan de natuur in elkaar zitten. Vandaag vertel ik je graag hoe je lenteui of bosui weer opnieuw kunt laten groeien zodat je weer nieuwe verse uitjes hebt. Lees je mee?

Het verschil tussen een lenteui en een bosui

Wellicht heb je je wel eens afgevraagd wat het verschil is tussen de lenteui en de bosui. Misschien heb je gedacht dat het twee namen zijn voor dezelfde groente. Dat is helaas niet zo. De lenteui en de bosui lijken heel erg op elkaar, zowel qua uiterlijk als qua smaak. Toch zijn er kleine verschillen waar te nemen. Zo wordt de lenteui wat eerder geoogst dan de bosui en is de onderkant van de lenteui smaller als die van de bosui. De bosui heeft aan de onderkant een ronde verdikking. Verder lijkt de smaak van de bosui wat scherper en lijkt de smaak van de lenteui een klein beetje op de smaak van prei. Goed, twee verschillende groentes dus. Maar, beide uitjes kun je weer opnieuw laten groeien. Onderstaande werkwijze en tips gelden dus voor beiden en voor mijn gemak heb ik het verder in dit artikel over ui of lenteui en ik bedoel daar dan ook de bosui mee.

Hergroeiende groente: Lenteui / Bosui | Groente die weer opnieuw begint met groeien. Zo wonderlijk kan de natuur in elkaar zitten. Vandaag vertel ik je graag hoe je lenteui of bosui weer opnieuw kunt laten groeien zodat je weer nieuwe verse uitjes hebt. Lees je mee?

Werkwijze

Een lenteui is lekker door de salade of door de roerbakschotel. Als het goed is snijd je de onderkant van de ui er af en meestal gooi je die weg. Maar, die onderkantjes hebben we nu nodig om weer opnieuw de uien te laten groeien.

Hergroeiende groente: Lenteui / Bosui | Groente die weer opnieuw begint met groeien. Zo wonderlijk kan de natuur in elkaar zitten. Vandaag vertel ik je graag hoe je lenteui of bosui weer opnieuw kunt laten groeien zodat je weer nieuwe verse uitjes hebt. Lees je mee?

Je vult een potje met potgrond en je stopt de stukjes ui er in. Zorg ervoor dat de harde worteltjes naar beneden wijzen. Die wortels gaan namelijk straks als eerste weer groeien. Houd het potje wat vochtig. Het is nu april en je zou de potjes buiten kunnen zetten. Ik heb de potjes eerst even binnen gehad zodat ik goed kon zien of ze begonnen te groeien. Toen ik tekenen van groei zag, heb ik ze buiten gezet. Je ziet dan groen blad verschijnen. Als de plantjes een paar centimeter groot zijn, kun je ze het beste uitplanten in de volle grond.

Oogsten

Op een gegeven moment zijn de uien weer gegroeid tot een mooie grote lenteui die je kunt oogsten en opeten. Hieronder zie je de uitjes die ik heb geoogst.

Hergroeiende groente: Lenteui / Bosui | Groente die weer opnieuw begint met groeien. Zo wonderlijk kan de natuur in elkaar zitten. Vandaag vertel ik je graag hoe je lenteui of bosui weer opnieuw kunt laten groeien zodat je weer nieuwe verse uitjes hebt. Lees je mee?

Hergroeiende groente: Lenteui / Bosui | Groente die weer opnieuw begint met groeien. Zo wonderlijk kan de natuur in elkaar zitten. Vandaag vertel ik je graag hoe je lenteui of bosui weer opnieuw kunt laten groeien zodat je weer nieuwe verse uitjes hebt. Lees je mee?

Heb jij een groentetuin?

6 gedachten over “Hergroeiende groente: Lenteui / Bosui | Groente die weer opnieuw begint met groeien

  1. Oooo dit artikel brengt bij mij echt zoveel mooie herinneringen naar boven! ❤️ Wij hadden vroeger namelijk een volkstuintje en mijn vader verbouwde er zoveel verschillende groenten en kruiden. Ik was natuurlijk nog heel jong dus had destijds geen mening over de smaak, kwaliteit of soort van iets. Wel vond ik het meehelpen geweldig om te doen! Onkruid wieden, water geven en de kas schoonmaken waren allemaal klusjes waar ik me heerlijk mee kon vermaken! We hadden inderdaad volop bosui in de tuin en als alles geoogst werd, mocht ik langs deuren om het te verkopen aan de buren op onze rij. Ik kan me herinneren dat ik zei dat een bundeltje bosuitjes een kwartje waren ofzo. Mijn moeder maakte alles mooi op in een mand met daarin bosui, courgette, tomaten en bosjes munt. Dat was nog wel het leukste want zo verdiende ik mijn zakgeld 😄. Helaas moesten we wegens gezondheidsredenen van vader de tuin opzeggen. Wel heb ik voordat het lidmaatschap officieel werf stopgezet, de vijgenboom die ons jarenlang heerlijke vijgen gaf, gered van de ‘ondergang’. We rooiden de boom en verhuisden deze naar onze tuin. Ik verkreeg het niet over mijn hart om die boom na 30 jaar zomaar daar te laten staan. Inmiddels is hij weer gerooid (toen wij naar Frankfurt vertrokken) en staat hij bij mijn zus in de tuin. Dat was het verhaal van ‘onze tuin’ 😉💕
    Essma onlangs geplaatst…Project ‘Better Version Of Me’My Profile

    1. Jeetje wat een leuke reactie Essma! En ik snap helemaal dat jullie de moeite doen om die mooie boom telkens mee te nemen, of dat de boom in ieder geval in de familie blijft. Dat de boom het verhuizen telkens goed doorstaat is toch ook wel een teken dat hij echt bij jullie hoort. Wij hebben in 2010 voor ons trouwen een appelboompje gekregen. Die is ook vier jaar geleden met ons mee verhuisd naar onze nieuwe tuin. Vervolgens ook nog een keer verpoot omdat hij niet op de goede plek stond, maar ook nu staat hij weer vol bloesem! Ik ben gek op foto’s maar sommige herinneringen kun je ook heel goed koesteren door middel van iets anders, zoals een boom. Echt leuk om te lezen dat je als kind langs de deuren ging met groentes. Ik ben wel eens met walnoten langs de deuren geweest. Ik verdiende daar toen in totaal 5 gulden mee. Ik weet dat nog precies omdat mijn ouders het kleingeld wat ik had opgehaald wisselden en ik zo’n mooie goudgele 5 gulden munt kreeg. Die munt was toch prachtig he!

    1. Ja, grappig he. Het was mij al wel opgevallen dat ze in de supermarkt ook wisselende namen gebruiken. Maar volgens mij liggen er nooit zowel lenteuitjes als bosuitjes in de winkel. Altijd één van de twee. Ik dacht dat het gewoon twee namen waren voor één groente. Maar na grondig onderzoek zitten er tóch verschillen in !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge