Help! Een olifantenrups in de tuin!

Help! Een olifantenrups in de tuin!

Mijn man verbaasd zich regelmatig over het feit dat ik zo graag in de tuin bezig ben. Ik ben namelijk licht panisch voor bepaalde insecten. En dan bedoel ik vooral spinnen. Eigenlijk bedoel ik insecten én spinnen, spinnen zijn immers officieel geen insecten. Daarnaast ben ik ook niet bepaald een fan van slakken. Op zich vind ik een slak niet eng maar ik krijg heel erg de kriebels van het idee van hoe het zou kunnen voelen als je per ongeluk op een slak gaat staan. En dan bedoel ik vooral een naaktslak. Jakkes!

Slakken

De afgelopen maanden is mij dat trouwens daadwerkelijk twee keer overkomen; het per ongeluk op een naaktslak gaan staan. De eerste keer was van de zomer toen onze jongste zoon allerlei kunstjes aan het doen was op het grasveld in de tuin. Hij vroeg of ik hem met een ‘act’ wilde helpen op het grote laken wat ik voor hem had neer gelegd. Ik liep er heen op mijn sokken en toen ik op het laken ging zitten voelde ik iets plakkerigs aan mijn sok. Juist. Een geplette naaktslak.

De tweede keer was vorige week toen ik ‘s ochtends de krant uit de brievenbus ging halen. Toen ik naar de brievenbus liep zag ik op de oprit een naaktslak kruipen. Ik bedacht mij nog dat ik straks bij het terug naar binnen lopen moet oppassen er niet op te gaan staan. Maar toen ik de krant gepakt had was ik even geboeid door de voorpagina en… ging ik toch met mijn slipper op de naaktslak staan. Het geluid, het gevoel, ik werd er serieus misselijk van.

De olifantenrups

Bovenstaande gaat vooral over een zekere angst voor spinnen en slakken terwijl de titel van dit artikel aangeeft dat het gaat over een olifantenrups. En die komt nu aan bod. Want, ik liep onlangs een rondje door de tuin om een soort van inventarisatie te maken van de tuinklussen die de komende tijd nog gedaan moeten worden, toen mijn oog opeens op iets vreemds viel. Een paar maanden geleden liet mijn man foto’s zien van een olifantenrups. Een sportmaat van hem had er namelijk één in de tuin gehad. Ik vond het maar een griezelig groot beest en ging er van uit nooit grote zo’n rups in eigen tuin te zullen zien. Totdat ene moment dus. Ik wist het meteen, ik herkende de rups meteen van de foto’s. Het was een olifantenrups.

Macrofotografie

Ik schrok er wel van eerlijk gezegd. De olifantenrups is een grote dikke rups van zeker 10 centimeter. Maar, ik was gelukkig wel zo helder om mijn camera te pakken en er foto’s van te maken. Een macrofoto is helaas niet gelukt. Zo dichtbij durfde ik echt niet te komen. Al moet ik wel zeggen dat hoe vaker ik naar het beestje keek, hoe minder eng hij werd. Als je denkt dat de foto’s bij dit artikel toch best van dichtbij genomen zijn dan vergis je je. Ik heb de resolutie van mijn camera hoger gezet zodat ik de foto’s in een bewerkingsprogramma mooi klein uit kon knippen.

Een poosje geleden ontmoette ik in onze eigen tuin een olifantenrups. Ik schrok me een hoedje maar ik kijk toch terug op een bijzondere ontmoeting.

Groot avondrood

De volgende ochtend ging ik meteen even kijken of de rups er nog zat. Hij was verkast naar een ander takje maar hij zat er nog wel. Toen ik ruim een uur later terug kwam nadat ik de kinderen naar school had gebracht, was hij verdwenen. En sindsdien heb ik hem niet meer gezien. Ik heb natuurlijk wat informatie opgezocht over dit bijzondere dier en wellicht heeft hij zich al onder de grond terug getrokken om straks in oktober of november te veranderen in een groot avondrood. Dat is de vlinder die een olifantenrups gaat worden.

Ik had graag een foto toegevoegd van een groot avondrood maar heb er natuurlijk zelf (nog) geen foto van en verder kan ik geen foto vinden die ik zomaar mag gebruiken op mijn blog. Wel kan ik je natuurlijk doorverwijzen naar de website van De Vlinderstichting. Daar kun je meer informatie vinden over deze rups en zij hebben ook een mooie foto van de groot avondrood.

Het onkruid floreert goed bij een olifantenrups

Hoewel mijn angst wel wat afnam naarmate ik vaker naar de rups keek, toch durf ik nog niet heel dichtbij de fuchsia te komen waar de rups op zat. Ik durf eigenlijk niet heel dicht bij de border te komen waar de fuchsia staat waar de rups op zat. Ja, het is absurd, ik weet het. Als je goed bij ons in de tuin kijkt, kun je dus zien waar de rups heeft gezeten aangezien daar nu ook onkruid groeit. Want ja, ik durf in die border niks te doen terwijl ik juist zo graag tuinier! Binnenkort ga ik de tuin winterklaar maken en één van de klussen die op de lijst staan is: zet je over je angst voor olifantenrupsen heen. Dus het komt goed.

Wat is jouw meest bijzondere ontmoeting met een dier in de tuin?

4 gedachten over “Help! Een olifantenrups in de tuin!

  1. Oeh, dat is ook wel een heel bijzondere rups inderdaad! Dat van die (naakt)slakken herken ik, zo’n vies gevoel! Ik heb in de zomer in het donker op een muis gestaan. Kan je vertellen dat ik toen wel even gegild heb. Ik denk dat hij het overleefd heeft, maar het was zo akelig.. En ook zo stom toevallig dat mijn voet precies op zijn plek terecht kwam, IEKS. Ben benieuwd of je de vlinder gaat spotten in je tuin!
    Loes | Gewoon iets met Loes onlangs geplaatst…Knipsels van week 39: rood met witte stippen, geen fijne griep en familiedagMy Profile

    1. Och nee toch! Op een muis! Hoe krijg je dat dan voor mekaar? Ik denk dat ik ook wel zou gillen. Ik ben verder niet bang voor muizen maar het gevoel dat je er op staat is toch wel heel akelig. Ik houd de fuchsia waar de rups op zat goed in de gaten of de vlinder al te zien is. De kans is namelijk groot dat de vlinder in de buurt is van de plant waar de rups heeft gezeten. Mocht ik hem zien, dan lees je dat natuurlijk op mijn blog!

    1. Ja, die foto heb ik inderdaad gezien! Toevallig zat er vorige week ook zo’n slak (een iets kleinere) bij ons in de kliko. Die zijn ook wel bijzonder he! Ach ja, de natuur kan heel mooi en tegelijkertijd ook griezelig zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge