Handboek macrofotografie – Maak groot wat klein is

Handboek macrofotografie – Maak groot wat klein is

Het moge duidelijk zijn dat ik graag fotografeer en dat ik naast foto’s van mijn kinderen ook graag foto’s maak in onze tuin. En dat laatste doe ik graag met mijn nieuwe macrolens. Momenteel ben ik aan het sparen voor nog een iets betere macrolens. Ik zou graag iets meer kwaliteit willen. Maar voorlopig fotografeer ik mij nog lekker een slag in de rondte met mijn huidige lens. Ik schreef al eens een artikel met daarin ideeën voor onderwerpen voor macrofotografie. Zelf haal ik mijn inspiratie ook graag uit blogartikelen of uit fotografieboeken. En vandaag schrijf ik een review over een prachtig boek over macrofotografie die ik je zeker aanraad te lezen als je je ook wat meer wil verdiepen in macrofotografie.

Handboek macrofotografie - Maak groot wat klein is. Vandaag schrijf ik over dit interessante boek over macrofotografie. Het boek staat vol met informatie, tips én voorbeelden.Handboek Macrofotografie – Maak groot wat klein is
Dhaeze, P. 2017. ISBN: 9789059409385

Voor wie is dit boek interessant?

Als je het voorwoord leest, word je direct enthousiast om de rest van het boek te lezen. Het is een redelijk dik boek met zo’n 256 bladzijdes. In het voorwoord schrijft de schrijver dat het boek lekker ‘down to earth’ is en dat het informatief is voor zowel de beginnende fotograaf als voor de gevorderde fotograaf. Laagdrempelig dus, en dat spreekt mij enorm aan. Geen betutteling over dure camera’s of lenzen die je móet hebben. Het boek belooft de lezer die graag meer wil weten over het fotografische gereedschap, instellingen en compositie van handvaten te voorzien. De meeste informatie wordt ook nog eens duidelijk gemaakt met foto’s.

Inhoud

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik in dit artikel precies ga vertellen wat je in het boek kunt lezen. Als je interesse hebt in macrofotografie raad ik je gewoon aan dit boek te lezen. Er staat heel veel basisinformatie in zonder dat je perse de duurste camera of lenzen nodig hebt.

Het boek is in zo’n negen hoofdstukken opgedeeld. In het eerste hoofdstuk wordt er dieper ingegaan op verschillende definities en onderwerpen. Want wat is macro überhaupt? Bovendien lezen de rest van de hoofdstukken ook een stuk prettiger als je bekend bent met bepaalde begrippen. Daarna komt in hoofstuk 2 het gereedschap aan bod. Wat heb je allemaal nodig naast je camera en lens om een macrofoto te kunnen maken? In het derde en vierde hoofdstuk wordt vervolgens uitgebreid stil gestaan bij de instellingen en compositie. Hier worden ook verschillende voorbeeldfoto’s bij gegeven waardoor de informatie ook in beeld duidelijk wordt. Een foto zegt immers vaak meer als duizend worden en dat geldt ook voor informatie over fotograferen.

In het vijfde hoofdstuk wordt aandacht besteed aan weer, plaats en tijd. Wanneer zijn de omstandigheden het meest gunstigst voor macrofotografie? Daarna volgt er in de hoofdstukken 6, 7 en 8 wat informatie dat misschien niet voor de beginnende fotograaf interessant is, denk ik. Maar wellicht vind de gevorderde fotograaf dit juist wel weer boeiend. Deze hoofdstukken gaan namelijk over onder andere werken in RAW en lightroom, focus stacking en publiceren. Het boek sluit af met een leuk hoofdstuk waarin je als het ware mee op pad wordt genomen door professionele macrofotografen. Het boek is dus behoorlijk uitgebreid en beslaat alle facetten van de macrofotografie.

Wat heb ik geleerd van dit boek?

Er zijn verschillende dingen die ik geleerd heb uit dit boek. Zo wordt er in het boek uitgelegd wat de voordelen van een polarisatiefilter zijn. Ik heb zo’n filter een keer voor mijn verjaardag gekregen maar ik gebruik het filter eigenlijk nooit. Dat is eigenlijk een gemiste kans omdat een polarisatiefilter gereflecteerd licht kan tegen houden en daarmee spiegeling wegneemt op de foto. Hierdoor worden er meer details zichtbaar en worden kleuren intenser. Dit ga ik natuurlijk straks in het voorjaar uit proberen!

Verder ik ga ik proberen wat vaker te fotograferen met mijn camera op het statief. Dat wordt in dit boek namelijk aangeraden. Tot nog toe maak ik al mijn macrofoto’s gewoon uit de hand. Dit levert mij natuurlijk veel onscherpe foto’s op. Ik ben benieuwd hoe het mij bevalt om met een statief in de tuin rond te lopen. Met een statief ben je immers toch wat minder flexibel.

Tot slot heeft het boek mij verschillende nieuwe ideeën gegeven voor onderwerpen om te fotograferen. Eén daarvan heb ik meteen al uitgevoerd en zie je hieronder. Ik had er zelf nog nooit aan gedacht om waterdruppeltjes op een spinnenweb te fotograferen.

Handboek macrofotografie - Maak groot wat klein is. Vandaag schrijf ik over dit interessante boek over macrofotografie. Het boek staat vol met informatie, tips én voorbeelden.

Verkrijgbaarheid

Het boek is bijna overal wel verkrijgbaar. Sowieso in de grotere boekenwinkels of webshops. Maar, je kunt het boek ook gewoon bij de bibliotheek lenen! Ik raad je aan het van te voren even te reserveren.

Leen jij wel eens informatieve boeken uit de bibliotheek?

12 gedachten over “Handboek macrofotografie – Maak groot wat klein is

 1. Ik leen eigenlijk nooit boeken bij de boek! De laatste keer was echt toen ik zelf een kinderboek las als kind. Ik hou wel erg van boeken en bibliotheken miet ik zeggen. Dit boek klinkt als een ‘must have’ als forograferen je hobby is. Dat is het voor mij ook namelijk! Macrofotografie vind ik heel interessant en heb daar jaren geleden toen een vakblad ( Digitaal Photo Special Reizen/Macro uitgave 1) van gekochte en heb het nog steeds en haal er soms inspiratie uit. Ik merk dat ik het heel leuk en interessant vind om mijn kinderen in hun dagelijkse leven vast te leggen. Hier wil ik beter in worden en daarom wil ik in de nabije toekomst hier meer mee doen. 😉
  Essma onlangs geplaatst…TAG | De rotklusjes van het ouderschapMy Profile

  1. Echt waar?! Ik ben echt een vaste klant bij de bieb. HEt boek is inderdaad een aanrader. Soms is het gewoon fijn om weer even wat inspiratie op te doen en nieuwe ideeen te krijgen waar je anders niet zelf op was gekomen. Dat vakblad heb ik volgens mij ook een keer van de bibliotheek geleend. Altijd goed om dat te bewaren! Ik probeer de kinderen ook veel vast te leggen op foto. Het is leuk om ook foto’s van de alledaagse dingen te maken zoals tandenpoetsen enzo. Ik moet soms opletten om niet té veel foto’s te maken 🙂

 2. Wat leuk, zo’n boek, al is het alleen al om eens wat inspiratie op te doen voor je eigen foto’s. Ik vind macrofotografie ook erg leuk, maar gebruik toch mijn andere lenzen een stuk vaker dan mijn macrolens. In de lente, als er weer meer bloemen groeien, wil ik daar zeker weer eens verandering in brengen. Goed punt van het statief! Zelf vind ik dat vaak wat lastig fotograferen, maar ik kan me voorstellen dat het wel veel scherpere foto’s oplevert.
  Romy onlangs geplaatst…Go with the flow | 5 redenen om mee te gaan met de flowMy Profile

  1. Ja, ik vind een statief ook lastig hoor. Maar ik wilde er wel mee aan de slag gaan om te kijken of het meer scherpe foto’s oplevert. Helaas heb ik geen invloed op de wind! Die gooit ook nogal eens wat roet in het eten!

 3. Wat een leuk boek! Klinkt heel goed, en fijn dat het ook voor de beginnende fotograaf geschikt is. Ik doe eigenlijk niet zo heel veel met macrofotografie, weet eigenlijk niet waarom :-). Een statief heb ik wel afgelopen week gekocht (verjaardagscadeau voor mezelf haha), en zondag heb ik een hele dag fotocursus, dus dan hoop ik hem ook te ‘leren’ gebruiken.

  1. Wat een goed verjaardagscadeau! Ik ben erg blij met mijn statief. Al gebruik ik hem niet heel erg vaak. Afgelopen zomer heb ik m mee genomen op vakantie, hij paste nog in de auto dus ik dacht, waarom niet. Maar, door het statief heb ik wel een paar leuke gezinsfoto’s kunnen maken waar we allemaal op staan. Dus ook daar is een statief handig voor! Veel plezier met de fotocursus!

  1. Dankjewel voor je leuke compliment! En het boek is inderdaad een aanrader. Ook als je al best veel weet van fotografie. Het is altijd leuk om weer wat inspiratie op te doen of nieuwe ideeen te krijgen waar je anders niet op was gekomen. En het fijne van de bibliotheek is, je brengt het boek gewoon weer terug! En dan kost het boek ook niet zo veel.

  1. Leuk dat je ook graag fotografeert! Het is ook gewoon zo’n leuke hobby. Zeker als je een blog hebt, want dan heb je gewoon een leuke plek om je foto’s te showen! Ik merk in ieder geval dat ik veel meer ben gaan fotograferen sinds ik min blog heb. Normaal zou ik gedacht hebben, wat moet ik toch met al die bloemen foto’s? Maar nu plaats ik ze gezellig op mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge