Mijn geheime hobby: puzzelen!

Mijn geheime hobby: puzzelen!

Geheime hobby is misschien niet helemaal juist, want ik maak er eigenlijk geen geheim van dat puzzelen één van mijn hobby’s is. Het is echter wel een hobby waar ik het verder weinig over heb en het ook maar zelden benoem als er naar hobby’s gevraagd wordt. Bovendien zijn hobby’s ook niet een onderwerp waar je het überhaupt veel over hebt. Dat ik het maken van legpuzzels als hobby heb zullen daarom weinig mensen waarschijnlijk van mij weten. Aangezien ik zoveel mogelijk probeer op mijn blog Engelse woorden te vermijden waar Nederlandse woorden ook prima volstaan gaf ik toch de voorkeur aan ‘geheime hobby’ in plaats van bijvoorbeeld ‘guilty pleasure’.

Puzzelen als hobby

Het maken van legpuzzels doe ik al van jongs af aan. Als kind vond ik het heerlijk om een hele middag bezig te zijn met een puzzel. Ook toen al legde ik de lat al hoog en maakte graag extra moeilijke puzzels. En als volwassene vind ik puzzelen nog steeds leuk. Het is heerlijk ontspannend. Zeker met fijne muziek op de achtergrond. Ik heb trouwens wel een specifieke voorkeur voor bepaalde puzzels. Ik heb helemaal niks met puzzels waarvan de helft uit lucht bestaat waar geen nuance in zit. Daar vind ik echt niks aan. De zogenoemde ‘comic’ puzzels vind ik wel fantastisch met in het bijzonder de puzzels van Jan van Haasteren.

Mijn eerste ‘echte’ puzzel

Mijn eerste echte puzzel is een puzzel met een afbeelding van de wereld met daarom heen de vlaggen van de landen. En met een ‘echte’ puzzel bedoel ik een puzzel met een serieus aantal stukjes. Deze puzzel heeft 1000 stukjes en op de deksel staat dat het de wereldkaart van 1992 betreft. Ik was dus ongeveer tien jaar toen ik deze puzzel kreeg en voor het eerst maakte. Deze puzzel maak ik nog steeds wel eens. In de tussentijd is de wereld wel een klein beetje veranderd. Landen als Zaïre en Joegoslavië bestaan inmiddels niet meer.

Mijn geheime hobby: puzzelen! Puzzelen doe ik al sinds mijn jeugd graag. Het maken van legpuzzels is ontspannend en leuk. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan puzzels van Jan van Haasteren. Maar ook mijn eerste echte puzzel maak ik nog altijd graag.

Nog meer puzzels

Het voordeel van het hebben van hobby’s is dat je altijd wel wat te vragen hebt voor je verjaardag. Als kind kreeg ik dan ook af en toe een mooie nieuwe puzzel waar ik dan weer uren zoet mee was. Onderstaande puzzels heb ik al een ontelbaar aantal keer gemaakt. Beide puzzels blijven leuk. Bij de ene puzzel is de moeilijkheidsgraad dat de afbeelding zowel op de voorkant als op de achterkant van de stukjes staat afgebeeld. Hierdoor weet je dus niet wat de voor- of achterkant is van de stukjes. Bij de andere puzzel is de afbeelding op de doos niet zoals de puzzel uiteindelijk wordt. Je moet de plek van de ramen van het flatgebouw afleiden uit de tekstjes die de mensen tegen elkaar zeggen. Puzzels waar je dus gek van kunt worden!

Onderstaande puzzel heb ik in een spelletjes en puzzels winkel in Utrecht gekocht. Daar hadden ze de wereld aan puzzels en ik koos uiteindelijk voor deze. Het is zo’n heerlijke puzzel waar van alles in gebeurt en met veel kleine en leuke details.

Mijn geheime hobby: puzzelen! Puzzelen doe ik al sinds mijn jeugd graag. Het maken van legpuzzels is ontspannend en leuk. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan puzzels van Jan van Haasteren. Maar ook mijn eerste echte puzzel maak ik nog altijd graag.

Jan van Haasteren

Maar, de puzzels van Jan van Haasteren zijn toch wel mijn favoriet. Het zijn net als de puzzel hierboven, puzzels waar veel in gebeurt en waarin veel details te zien zijn. Ik heb al meerdere puzzels van Jan van Haasteren gehad en gemaakt en ik heb er ook weer een aantal verkocht. Puzzels nemen namelijk best wel wat plek in beslag en zodoende heb ik besloten alleen de mooiste te bewaren. Ik heb ook een puzzel gehad met 2000 stukjes. Wat was dat een grote klus maar het was gelukt. Wel vond ik de afmetingen iets te groot waardoor ik op een gegeven moment last kreeg van mijn rug omdat je zover over de puzzel heen moet buigen om overal goed bij te kunnen of om alles goed te blijven zien. Ik houd het dus bij maximaal 1500 stukjes. Alhoewel, ik houd wel van uitdaging dus ik sluit niet uit nog eens een puzzel van 2000 stukjes of meer te maken.

Mijn geheime hobby: puzzelen! Puzzelen doe ik al sinds mijn jeugd graag. Het maken van legpuzzels is ontspannend en leuk. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan puzzels van Jan van Haasteren. Maar ook mijn eerste echte puzzel maak ik nog altijd graag.

NK legpuzzelen

Bij toeval kwam ik er afgelopen weekend achter dat er een heus Nationaal Kampioenschap Legpuzzelen bestaat. Op dit moment zijn de voorrondes bezig van het NK Legpuzzelen 2018. Als je hierover meer wilt weten kijk dan even op de site van de organisator Puzzlingworld. Bij dit kampioenschap gaat het er om zo snel mogelijk een legpuzzel te maken met een team van vier personen. Hier werd ik natuurlijk wel enthousiast van en ben serieus van plan hier volgend jaar aan mee te doen. Ik heb in ieder geval al één persoon die hier ook graag aan mee gaat doen dus wij gaan vast ons team wel rond krijgen. Ik heb er in ieder geval zin in!

Maak jij wel eens een legpuzzel?

17 gedachten over “Mijn geheime hobby: puzzelen!

 1. Oh wat is dit leuk om te lezen, zeg!! Ik word er helemaal blij van. Ik word altijd blij van positiviteit en al helemaal als iemand zijn/haar passie beschrijft. Of het nou puzzelen is of kantklossen, dat zal me een worst wezen. Als je maar met liefde er over schrijft en dat haal ik er hier. Ik snap dan ook helemaal niet waarom het je ‘guilty pleasure’ is, eigenlijk. Waarom vertel je er niet over als men naar je hobby vraagt? En er wordt meer naar gevraagd (indirect) dan je denkt. Want in dat opzicht heb ik het continu over mijn passie: reizen. Dus waarom niet over puzzelen. Het zal je misschien wel verrassen, want ik kan me voorstellen dat mensen dan ineens met allemaal puzzels aan komen. En juist als we vrienden zijn zou ik het willen weten. Want dan kan ik heel gericht zoeken naar een verjaardagscadeau 🙂

  In ieder geval, tof dat je je wil opgeven voor het NK. Dat vind ik ook weer zoiets cools. Dat er een NK voor bestaat!
  Sheila onlangs geplaatst…Review: Het Nederlands Openluchtmuseum Winter EditieMy Profile

  1. Och Sheila, wat een fijne reactie! Dank! Eigenlijk heb je ook helemaal gelijk! Waarom praat ik er nooit over? Ik kan daar geen goed antwoord op vinden. De afgelopen dagen heb ik dan ook verschillende keren aan mensen verteld dat ik graag puzzel. Veelal ook naar aanleiding van mijn blog. En je hebt helemaal gelijk, het levert leuke gesprekken op! Dus ik vind het wel een eyeopener. Ondanks dat ik mij er nooit voor geschaamd heb of iets dergelijks, het puzzelen kwam maar zelden ter sprake. En daar komt verandering in. Zeker nu ik volgend jaar mee wil gaan doen aan het NK. Als mensen dan aan mij vragen hoe het met mij gaat kan ik zeggen dat ik druk ‘in training’ ben voor de kampioenschappen!

 2. Toen ik kind was hebben mijn ouders uren gespendeerd aan de eettafel met een puzzel. Elk 1 aan elk een kant van de tafel. Die werden dan op hout geplakt en hangen nu te pronken in gans het huis. Heerlijk vonden ze dat. Ik ook, maar het mag meestal niet te lang duren, haha. Nu zijn mijn mama en ik gestart met het legpuzzelen op de computer. Heel leuk hoor 🙂
  Evelyne onlangs geplaatst…Fotografie: Geschikte onderwerpen voor zwart/wit fotografieMy Profile

  1. Oh leuk! Dat zie je inderdaad ook wel eens, dat puzzels gebruikt worden als decoratie. Mijn moeder heeft dat vroeger eens gedaan met een puzzel die ik als meisje had gemaakt. Ik vond dat toen zo zonde! Welke programma gebruiken jullie om puzzels op de computer te doen?

  1. Dankjewel! Leuk dat je misschien ook weer gaat puzzelen! Toevallig heb ik gisteren via marktplaats weer een nieuwe Jan van Haasteren puzzel op de kop getikt. Heb wel zin om daar mee te beginnen!

  1. Dankjewel Ilse! Dat kan inderdaad een nadeel zijn van puzzelen. Dat de tafel dan een poos bezet is! Tegenwoordig hebben ze hele handige puzzelrollen. Dan rol je de puzzel op en un je hem tijdelijk even ergens anders neerleggen zonder dat het veel ruimte in beslag neemt. Vind ik zelf heel prettig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge