Mijn geheime hobby #2: Puzzelboekjes!

Mijn geheime hobby #2: Puzzelboekjes!

Een poosje geleden deed ik een boekje open over één van mijn geheime hobby’s: puzzelen. Nu ben ik iemand met vele verschillende hobby’s. Veel van die hobby’s zijn duidelijk aanwezig op mijn blog zoals; fotograferen, tuinieren en DIY. Maar er zijn dus ook een aantal hobby’s die niet zo nadrukkelijk naar voren komen. Het maken van legpuzzels is er daar één van. En zoals ik al schreef heb ik bij legpuzzels ook nog een voorkeur voor de puzzels van Jan van Haasteren. In het artikel daarover schreef ik ook dat ik volgend jaar ga mee doen aan het NK puzzelen. Daar kijk ik echt enorm naar uit. Maar naast legpuzzels ben ik ook gek op puzzels in een boekje. En ook daarbij heb ik een voorkeur voor bepaalde puzzels.

Puzzelboekjes

Zo lang als ik kan schrijven maak ik al graag puzzels zoals woordzoekers of kruiswoordpuzzels. Iedere week maakte ik samen met mijn moeder de kruiswoordpuzzel in de regionale krant en iedere week stuurden wij de oplossing in. Helaas hebben we volgens mij nooit een prijs gewonnen. Maar ik vond het wel altijd leuk om die puzzel te maken. Toen hadden we ook nog zo’n ouderwets puzzelwoordenboek er bij. Tegenwoordig kun je makkelijk woorden opzoeken via internet.

Tegenwoordig maak ik eigenlijk nooit meer woordzoekers of kruiswoordpuzzels. Sinds de intrede van de sudoku heb ik al vele sudoku-puzzelboekjes versleten. Ik kan daar helemaal in op gaan. Het liefste maak ik de aller moeilijkste. Die uitdaging ga ik altijd graag aan en het geeft zo’n voldoening als ik het laatste cijfer kan invullen.

Variatie

Gelukkig zijn er veel variaties op de standaard sudoku van negen bij negen vakjes. Zo heb je hele grote sudoku’s of sudoku’s waarbij je cijfers bij elkaar moet optellen. Stuk voor stuk vind ik ze geweldig. Hoe moeilijker en hoe groter de uitdaging, hoe beter.

Naast sudoku’s vind ik Japanse puzzels ook heel erg leuk. Die kunnen ook behoorlijk moeilijk zijn. Soms loopt zo’n puzzel dan even vast waarbij ik geen idee heb hoe ik verder moet. En dan lukt het met een beetje doorzetten toch weer om een vakje te kleuren en verder te gaan met de puzzel. Wellicht heb je geen idee wat een Japanse puzzel is. Ik zal het kort proberen toe te lichten. Een Japanse puzzel is een veld met vakjes en boven en aan de zijkant staan cijfers. De cijfers geven aan hoeveel vakjes naast elkaar gekleurd moeten worden. Er tussen moet minstens één vakje wit blijven. De foto’s hieronder geven waarschijnlijk duidelijker weer wat een Japanse puzzel is.

Nieuwe puzzelboekjes

Onlangs was ik weer even in de boekenwinkel om weer een nieuw puzzelboekje te kopen. Ik zag dat er ook weer nieuwe puzzels zijn. Of in ieder geval, puzzels die ik nog niet eerder had gezien: tectonic en rikudo. Ik besloot ze te kopen en uit te proberen. De tectonic was er helaas alleen in de makkelijke variant. Toen ik eenmaal door had hoe die puzzel moest, vulde ik ze achter elkaar in. Wat mij betreft mag er dus wat meer uitdaging in zitten. Bij de tectonic is het trouwens de bedoeling dat je alle cijfers invult en dat de cijfers één lange sliert vormen.

De rikudo is bij mij daarentegen wel een succes. De rikudo lijkt misschien een beetje op een sudoku. Je moet de cijfers van 1 tot en met 5 invullen in de verschillende vakken. Als het vak maar uit vier kleine vakjes bestaat, hoef je alleen de cijfers 1 tot en met 4 in te vullen. Vakjes met dezelfde cijfers mogen elkaar niet raken, ook niet diagonaal. Het ziet er misschien gemakkelijk uit omdat de puzzels niet zo groot zijn, maar dat valt tegen hoor! Zelfs bij die kleine puzzeltjes loop ik wel eens vast!

Mijn geheime hobby #2: puzzelboekjes! Vandaag vertel ik wat over nóg een geheime hobby van mij: puzzelboekjes. Echt, ik kan er helemaal in op gaan. Hoe moeilijker hoe beter zelfs!

Maak jij ook graag puzzels in puzzelboekjes?

10 gedachten over “Mijn geheime hobby #2: Puzzelboekjes!

  1. Leuk! Heerlijk om helemaal in zo’n boekje op te gaan hè! Bij mij werkt het soms zelfs verslavend. Als ik voor het slapen gaan nog ga puzzelen dan wordt het wel eens later dan ik wilde omdat ik een puzzel af moest hebben!

 1. Ha, ja! Wat leuk! Ik hou ook erg van puzzelboekjes. Ik neem ze mee op vakantie en dan kan het heel verslavend werken, haha. Ik heb nu een boekje met ‘kluiscodes’ die je moet kraken. Die vind ik ook erg leuk. Sudoku’s zijn wel favoriet denk ik. Die Japanse puzzels ken ik helemaal niet, daar ga ik voor volgende vakantie maar eens naar kijken :-).
  Loes | Gewoon iets met Loes onlangs geplaatst…Vrolijke bloemen haken | GastblogMy Profile

 2. Een aantal jaar geleden maakte ik heel erg veel Sudoku’s. De Japanse puzzels ken ik helemaal niet maar zien er erg leuk uit. Eigenlijk puzzel ik helemaal niet meer maar als ik al die verschillende puzzels zie heb ik er toch wel weer zin in.

  1. Leuk om je reactie te lezen! Ik heb eigenlijk ook altijd periodes van veel puzzelen en periodes van weinig tot niet puzzelen. Ik raak bijna altijd weer aan het puzzelen als ik een boekje tegenkom of als ik weer eens een sudoku in de krant maak, dan ben meteen weer enthousiast om wat boekjes te kopen!

 3. Ik heb dat tijden gedaan. Was vooral verslaafd aan zweedse puzzels. Heerlijk op vakantie, lekker puzzeltjes maken. Versleet vele boekjes. maar eigenlijk doe ik het nooit meer. Ik gun mij er de tijd niet meer voor.

  1. Ik heb ook periodes dat ik er eigenlijk niet aan toe kom of er gewoon even geen zin in heb. Maar, nu ik weer wat nieuwe boekjes heb, heb ik de smaak weer te pakken. Voor s avonds voor het slapengaan vind ik het vaak nog wel even fijn om te puzzelen.

 4. Oh jaaaah, ik ben gek op Japanse puzzels. Ik doe dat alleen tijdens het reizen. Lekker onderweg tijdens een lange busrit of vlucht. Niet de hele tijd. Ik heb een puzzelboekje waar ik dus al jaren mee doe. En als ik klaar ben, zet ik de locatie en datum erbij waar ik hem heb ingevuld. Grappig om dat dus terug te zien als ik weer met een volgende puzzel aan de slag ga in een ander land.
  Sheila onlangs geplaatst…TTP: een overtocht in ThailandMy Profile

  1. Oh wat is dat een leuk idee! Dat boekje ga je dan natuurlijk ook voor altijd bewaren. Leuk om te lezen dat je Japanse puzzels ook leuk vind. Veel mensen vinden die puzzels toch te moeilijk of worden al kriegelig als ze er naar kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge