Een nieuwe start met hardlopen

Een nieuwe start met hardlopen

Ik heb met hardlopen een beetje een haat en liefde verhouding. Nee, dat zeg ik eigenlijk niet goed. Ik heb met hardlopen een liefdesverhouding, maar het is een verhouding met hoge pieken en diepe dalen. Vandaag beschrijf ik hoe het hardlopen mij de afgelopen jaren is vergaan en geef ik mezelf een schop onder de kont om weer aan de slag te gaan!

Het begin

Tijdens mijn studententijd ben ik begonnen met hardlopen. Ik dacht dat het niks voor mij zou zijn. Het leek mij te saai en het deed mij te veel denken aan die verschillende hardlooptesten op de middelbare school. Bij de Coopertest en bij de Shuttleruntest (piepjestest) scoorde ik nou niet bepaald hoge punten. Ik was beter in volleybal. Bij ons op school hadden we in het voorjaar trouwens ook nog altijd de kanaalloop. Dan moesten we een aantal kilometer langs het Amsterdam-Rijnkanaal lopen en weer terug en dan werd je tijd genoteerd. De eerste paar keren vond ik dat echt verschrikkelijk. Ik kon moeilijk inschatten hoe ver het nog was. Bovendien was er ook altijd een beetje de spanning of je wel of niet ging afsnijden. Het was immers een heen en weer route, dus eventueel kon je wat eerder omkeren en terug lopen. Ik was echter zo’n braverik die dat niet durfde maar wel de hele tijd dat aan het overwegen was.

Het laatste jaar dat we de kanaalloop moesten doen besloot ik het anders aan te pakken. Ik liep altijd een stuk en dan dacht ik dat ik moe was en begon een stuk te wandelen. En dat is voor een stuk van ongeveer vijf kilometer eigenlijk funest. Dus die laatste keer besloot ik er voor te gaan en niet te stoppen met hardlopen. En met succes! Voor het eerst liep ik de loop uit. Ik kan dus heus wel hardlopen. En met de gedachte aan die voldoening ben ik dus een paar jaar later in mijn studententijd toch begonnen met hardlopen. En hardlopen bleek dus toch wel wat voor mij te zijn.

Een nieuwe start met hardlopen! Bij mij gaat het hardlopen altijd met pieken en dalen. En nu wordt het weer eens de hoogste tijd voor een piek!

Pieken…

Ik vind het heerlijk om er lekker voor te gaan en steeds wat verder te komen of sneller te gaan. Ik heb ook een aantal keren mee gedaan aan een hardloopevenement. De eerste keer was de Ladies Run in Groningen. Dat was vijf kilometer en die heb ik samen met een vriendin gelopen. Dat was heel gezellig en we hebben het er nog wel eens over hoe leuk dat dat was. Daarna heb ik hier in de buurt nog een keer aan een evenement mee gedaan met een route van zeven kilometer. Ik zat toen bij een hardloopclub en iedereen deed mee. Dat was ook heel erg leuk omdat er telkens wel weer iemand was die je aanmoedigde. De tijd die ik daar toen liep viel mij wel wat tegen maar dat kwam ook een beetje door mijn lage energielevel omdat ik toen net zwanger was van onze jongste spruit.

Het laatste evenement waar ik aan mee gedaan heb is de tien kilometer van de Rokjesdagloop vorig jaar in Amsterdam. Daar deed ik toen ook aan mee met een vriendin en zij heeft mij er echt door heen geholpen. Ik had namelijk niet optimaal ervoor getraind en heb de laatste kilometers echt op wilskracht moeten lopen want ik was kapot. Verder is de maximale afstand die ik met hardlopen heb afgelegd ongeveer zestien kilometer, op duurlooptempo. Dus ja, ik kan wel zeggen dat ik hardlopen een fijne sport vind. Het geeft veel voldoening en je krijgt er altijd weer zo’n fijne boost van.

Een nieuwe start met hardlopen! Bij mij gaat het hardlopen altijd met pieken en dalen. En nu wordt het weer eens de hoogste tijd voor een piek!

…en dalen

Maar, hoe fijn ik het hardlopen ook vind en hoe lekker die boost is die je er van krijgt, op de één of andere manier versloft het ritme altijd stukje bij beetje. Dan volgt er altijd een periode van weinig tot niet hardlopen. Een diep dal. Tussen die hierboven genoemde pieken zitten verschillende dalen; periodes van weinig hardlopen. Vervolgens pak ik het weer op en dan baal ik er natuurlijk van dat ik dan weer vanaf nul moet opbouwen. Ik bouw het dan wel weer op tot een mooie piek maar dan volgt er ook altijd weer een dal. Zo is de afgelopen jaren bij mij het hardlopen wel vergaan. Het lukt mij niet om het op een bepaald niveau te houden.

Een nieuwe start met hardlopen! Bij mij gaat het hardlopen altijd met pieken en dalen. En nu wordt het weer eens de hoogste tijd voor een piek!

We gaan weer bergopwaarts

En hoe sta ik er nu voor? De afgelopen periode heb ik vertoeft in de prachtige weides van een dal. En ik heb nu weer zin om te gaan genieten van de mooie uitzichten die je hebt als je boven op een mooi uitzichtpunt staat. Ik wil de berg weer gaan beklimmen! Dus ik ga er weer voor. Ik ban de baal-gedachtes uit mijn hoofd. Ja, ik baal er van dat ik weer opnieuw moet beginnen, maar; don’t ruin a good plan by thinking about the things that didn’t work out in the past. I don’t have to go fast, I just have to go!

Dus ik ga er weer voor. Benieuwd hoe het hardlopen mij vergaat? Ik zal over een paar weken een up-date geven en beloof bij deze dat er dan ook daadwerkelijk wat te melden valt. Want dat ik nu moet gaan beginnen is wel duidelijk.

Ben jij een hardloper? En lukt het jou wel om voor een lange tijd een bepaald niveau vast te houden?

6 gedachten over “Een nieuwe start met hardlopen

 1. Hardlopen heb ik veel gedaan en vind het heerlijk. Ik liep 2 of 3 keer per week 5 km. Ook heb ik een paar wedstrijden mee gedaan van 10km.
  Na mijn eerste zwangerschap weer opgepakt maar kreeg last van mijn heup. De fysio adviseerde voor mijn lichaam geen verre afstanden te lopen. Nu Na mijn tweede zwangerschap ga ik eerst maar sporten en dan hardlopen.
  Ik snap dat je het heerlijk vind. Lekker buiten etc. Veel succes!
  Lisette onlangs geplaatst…Mooi moment vastleggen via Fotofabriek.My Profile

  1. Oh wat jammer dat je last hebt gekregen van je heup! Want zo te lezen had je een mooi niveau opgebouwd. Ik probeer het opbouwen van het hardlopen nu ook gewoon te combineren met sporten in het sportcentrum. Ik heb al gemerkt dat er behoorlijk wat werk aan de winkel is!

 2. Ooohhh herkenbaar haha!

  Hier ook perioden van meer niet dan wel maar ach, dan weer even stapje terug en weer opnieuw opbouwen. Ik liep nog wel eens te hard van stapel en dat nemen mn gewrichten niet in dank af haha. Doe nu Yin Yoga ernaast, ter ondersteuning ☺️

  Zet m op!
  X

  1. ja, vreselijk eigenlijk he. Dat je een mooi niveau opgebouwd hebt en het dan toch gaat verwaarlozen. Ik heb inmiddels weer een beginnetje gemaakt en probeer het hardlopen een beetje te combineren met cardio fitness in het sportcentrum. Dankjewel voor je lieve reactie! Groetjes Maaike

 3. Wat goed dat je het hardlopen toch weer gaat oppakken! Het maakt inderdaad niet uit hoe je het doet of hoe lang je over een afstand doet, het is al heel goed dát je het doet. Zelf heb ik ook weer de hardloopschoenen uit de kast gehaald nadat ik twee jaar niet had hardgelopen. Het is allemaal even wennen, maar ik merk dat het steeds wat beter gaat. En dat geweldige gevoel na afloop van een hardlooprondje? Daar heb ik het allemaal graag voor over 😉
  Romy onlangs geplaatst…Als ik een wens mag doen…My Profile

  1. Zo is het inderdaad wel, ik ben in ieder geval weer begonnen! En je hebt ook helemaal gelijk wat betreft het heerlijke gevoel na het sporten, dat geeft een hele fijne voldoening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge