Een interessante encyclopedie voor kinderen | Picturepedia | Ga eens naar de bibliotheek! #11

Een interessante encyclopedie voor kinderen | Picturepedia | Ga eens naar de bibliotheek! #11

Vandaag alweer het elfde artikel in de rubriek ‘Ga eens naar de bibliotheek!’ En wij komen nog altijd regelmatig en graag in de bieb. Vandaag laat ik een pareltje van een boek zien. Want soms kom je in de bibliotheek een boek tegen waarvan je denkt, die zou ik eigenlijk ook gewoon graag willen hebben. Na een aantal keer verlengen en terugbrengen en opnieuw lenen van dit boek, hebben we het uiteindelijk ook gewoon gekocht. Dan kan iemand anders het ook een keer lenen van de bibliotheek.

Adviesleeftijd

Bij ons in de bibliotheek zijn de boeken zoals in bijna alle andere bibliotheken ingedeeld in rubrieken. Je hebt er de kasten voor de volwassenen en je hebt er de afdeling voor de kinderen. In onze bibliotheek vind je de boeken voor de jongere kinderen (basisschoolleeftijd) ‘boven’ en de boeken voor de wat oudere jeugd ‘beneden’. Onze kinderen zijn vier en zes jaar oud en eigenlijk hebben we dus niks te zoeken bij de boeken voor de wat oudere kinderen. Toch loont het om ook daar eens in de kasten te kijken. Zeker als het gaat om informatieve boeken. Ik heb namelijk een kind die heel geïnteresseerd is in machines en voertuigen. Op de kinderafdeling hebben we onderhand ieder boek wel gehad waar een tractor of een graafmachine in staat. Hij vindt die boekjes met getekende illustraties soms ook een beetje kinderachtig worden. Daarentegen zijn de boeken die beneden staan en eigenlijk bedoeld zijn voor oudere kinderen héél erg interessant. Hij raakt niet uitgekeken op grote foto’s van kraanwagens met twaalf wielen. Dat er heel veel informatie bij staat dat voor hem te ingewikkeld is, doet er niet toe.

En zo leenden we een tijdje terug ook deze encyclopedie die we tegen kwamen in de kast ‘beneden’. En dat bleek een schot in de roos!

Een interessante encyclopedie voor kinderen | Picturepedia | Ga eens naar de bibliotheek! #11. Als je kinderen hebt die graag meer willen weten over bepaalde onderwerpen, leen dan eens deze prachtige encyclopedie voor kinderen. Onze kinderen vinden het boek geweldig en het is echt een aanrader.

Picturepedia | Dé encyclopedie voor kinderen

De adviesleeftijd voor dit boek is eigenlijk 11 tot en met 15 jaar. Maar mijn kinderen van 4 en 6 lezen dus ook graag in dit boek. Wij hebben het boek al verschillende keren van voren tot achteren gelezen en er staan geen afbeeldingen in die ongeschikt kunnen zijn voor jonge kinderen. Naar mijn mening in ieder geval. Ja, er zijn wel hoofdstukken die te moeilijk zijn, maar daarnaast staan er ontzettend veel interessante afbeeldingen in.

Een interessante encyclopedie voor kinderen | Picturepedia | Ga eens naar de bibliotheek! #11. Als je kinderen hebt die graag meer willen weten over bepaalde onderwerpen, leen dan eens deze prachtige encyclopedie voor kinderen. Onze kinderen vinden het boek geweldig en het is echt een aanrader.

Wat is er dan zo leuk aan dit boek?

Die vraag is eigenlijk heel gemakkelijk te antwoorden; ten eerste, in dit boek staat álles. En ten tweede, het boek is tot de nok toe gevuld met afbeeldingen. Het boek heet immers niet voor niks Picturepedia.

Het boek is ingedeeld in zes hoofdstukken en ieder hoofdstuk heeft veel verschillende onderwerpen die aan bod komen. De zes hoofdstukken zijn: Wetenschap en techniek, Natuur, Geografie, Cultuur, Sporten en hobby’s en Geschiedenis.

Wetenschap en techniek

Bij dit hoofdstuk zul je misschien meteen denken dat het veel te moeilijk is voor kinderen. Maar daar vergis je je in. Door de vele foto’s zijn moeilijke onderwerpen visueel gemaakt en daardoor spreekt het aan. Het gaat bijvoorbeeld over het heelal en de vele planeten. Maar er staan ook foto’s in van satellieten en maanwagentjes. Daarnaast staat er een overzicht in van de elementen van de scheikunde. Dat vond ik zelf wel confronterend, van de lessen scheikunde heb ik namelijk weinig onthouden. Maar wat voor kinderen dan weer leuk en leerzaam is om te zien, is dat er uitgelegd wordt dat er verschillende materialen bestaan. Bij plastic staat bijvoorbeeld een foto van een plastic emmertje en bij hout staat een foto van een houten stoel. Verder komt in dit hoofdstuk het menselijk lichaam aan bod. De grote afbeelding van een skelet vonden onze kinderen heel interessant. Wat zitten er veel botjes in je lichaam! Maar ook auto’s, treinen, tractors en vliegtuigen ontbreken niet in dit hoofdstuk.

Natuur

Dit hoofdstuk is vooral voor onze jongste zoon leuk. Hij houdt namelijk heel veel van dieren. Het is iedere keer weer hilarisch als ik pagina 88 gauw wil overslaan omdat daar een foto staat van een vogelspin. Een vogelspin hoort immers ook bij de natuur. Net als dinosaurussen, planten, bomen en allerlei leefgebieden van dieren. Laatst hoorde ik mijn zoon aan iemand vertellen over trekvogels. Dat dat vogels zijn die naar warme landen vliegen en nu weer terug komen om een ei te leggen. Een kind slaat informatie die hem of haar aanspreekt nou eenmaal makkelijk op.

Geografie

Een moeilijk woord maar de afbeeldingen van de wereld en de verschillende werelddelen zijn voor kinderen wel erg leuk om te zien. Hetzelfde geldt voor alle vlaggen van alle landen. Leuk om samen te kijken naar welke vlaggen allemaal op elkaar lijken en waar de vlag van Nederland staat.

Cultuur

Dit is een hoofdstuk dat onze kinderen niet zo leuk vinden. Het gaat over godsdiensten, muziekinstrumenten en eten en drinken.

Sporten en hobby’s

Het is bijzonder om te zien hoeveel verschillende sporten er bestaan. Sommige sporten worden uitgebreid besproken met duidelijke afbeeldingen en foto’s.

Geschiedenis

Dit is het laatste hoofdstuk van het boek. Ook hier staan verschillende onderwerpen in die nog wat moeilijk zijn of gewoon niet interessant. Bijvoorbeeld de presidenten van Amerika. Daarentegen spreken de kastelen en de ridders natuurlijk wel weer heel erg tot de verbeelding.

Aanrader

Volgens mij is het wel duidelijk welke hoofdstukken bij onze kinderen favoriet zijn. Bij die hoofdstukken schrijf ik als vanzelf veel uitgebreider dan bij de andere hoofdstukken. Hopelijk heb ik je enthousiast gemaakt voor dit boek, het is echt een aanrader. En anders zou ik je vooral als tip meegeven ook eens bij de andere afdelingen in de bibliotheek te kijken dan alleen de kinderafdeling. Zeker als je een kind hebt die gefascineerd is door een bepaald onderwerp.

Picturepedia. Dé encyclopedie voor kinderen.
(2016) ISBN: 9789021676036

Kijk jij in de bibliotheek wel eens voor de kinderen in andere kasten dan alleen de kasten van de kinderafdeling?

4 gedachten over “Een interessante encyclopedie voor kinderen | Picturepedia | Ga eens naar de bibliotheek! #11

  1. Ik vind 11 tot 15 jaar best raar. Het is absoluut een boek dat mijn zoontje van 3 ook zou aanspreken. Ja, ik snap dat je op oudere leeftijd écht snapt wat er staat en dat je het ze kan toelichten. Maar kinderen van 3 zien het op een andere manier. Bij die ridder zou mijn zoontje ‘Mike de ridder’ roepen. En Abraham is minder interessant voor hem, maar de papegaaiduiker zal hij weer benoemen in twee talen. Zo haalt elk kind er iets uit halen. Ik haal überhaupt graag van dat soort boeken in huis. Dat je dingen kan benoemen. Het boek ‘1000 animals’ is hier daarom ook favoriet.

    1. Dus ik ben gelukkig niet de enige die ook ‘andere’ boeken leent voor de kinderen. En het is precies zoals je het zegt, elk kind haalt er wel iets anders uit. Ieder kind heeft immers ook andere interesses. En door die interesses vinden kinderen het vaak ook gewoon leuk om wat realistischere plaatjes te zien dan dat in de peuter of kleuterboekjes staat. het boek ‘1000 animals’ ga ik even onthouden. Sterker nog, ik ga nu meteen even in de catalogus van de bieb kijken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge