DIY project: Plantenpot van beton

DIY project: Plantenpot van beton

Op Pinterest heb ik al een heleboel ideeën verzameld van wat je allemaal kunt maken van beton. Het ziet er allemaal erg mooi uit en ik vind de betonnen ‘look’ erg leuk. Tijd om eens zelf aan de slag te gaan dus. Ik besloot te beginnen met het maken van twee plantenpotjes van beton.

Weer een DIY project! Vandaag laat ik twee leuke plantenpotjes zien die ik van beton heb gemaakt. Het is heel gemakkelijk en ik zal proberen een duidelijke uitleg te geven zodat je ze ook zelf kunt maken.

Een zak beton

Een zak beton kun je kopen bij de bouwwinkel. Ik vond dat eigenlijk nog best lastig. Want wat voor soort beton zou je voor zo’n project nou nodig hebben? Ik heb het maar gewoon gevraagd aan een medewerker. Die moest er geloof ik wel om lachen dat ik op zoek was naar een zak knutselbeton. Maar, hij heeft mij verder wel goed geholpen hoor. Daar was ik wel blij om. Een zak kost ongeveer ergens tussen de vijf en tien euro. Ik ga gewoon snel beginnen met vertellen hoe je deze leuke plantenpotjes of bloempotjes kunt maken.

Weer een DIY project! Vandaag laat ik twee leuke plantenpotjes zien die ik van beton heb gemaakt. Het is heel gemakkelijk en ik zal proberen een duidelijke uitleg te geven zodat je ze ook zelf kunt maken.

Benodigdheden:

– Zak beton. Zie de foto hierboven om te zien wat voor soort ik heb gebruikt. En anders vraag je in de winkel gewoon naar een zak knutselbeton, dan word je met een brede glimlach geholpen.
– Mengbakje. Ik kocht mijn bakje tweedehands bij de kringloopwinkel. Dit is wel een aanrader aangezien het bakje naderhand niet echt bruikbaar meer is voor andere doeleinden.
– Mengspatel of lepel. Ook deze kocht ik bij de kringloopwinkel.
– Gietvorm. Hiervoor heb ik twee lege plastic verpakkingen gebruikt van jodenkoeken.
– Bakje of bekertje. Ik heb hiervoor een plastic koffiebekertje gebruikt.
– Olie of vet. Ik heb hier gewoon de bakolie waar ik ook mee kook voor gebruikt.
– Water
– Zand of grind

Weer een DIY project! Vandaag laat ik twee leuke plantenpotjes zien die ik van beton heb gemaakt. Het is heel gemakkelijk en ik zal proberen een duidelijke uitleg te geven zodat je ze ook zelf kunt maken.

Stappenplan:

– Vet de gietvorm in. Dit doe je zodat je straks je potje gemakkelijk uit de vorm kan halen. Het is echter geen garantie. Vet ook je kleine bekertje of bakje aan de buitenkant in.
– Schep met de lepel een aantal grote scheppen beton in de mengbak. Persoonlijk heb ik de hoeveelheid een beetje op mijn gevoel gedaan. Je kunt altijd snel genoeg extra er bij maken.
– Giet wat water bij het beton. Ook dit heb ik een beetje op gevoel gedaan. Het moet absoluut niet te droog zijn omdat het dan snel afbrokkelt. Op de foto hieronder zie je mijn mengsel. Wellicht wat te nattig maar ik vind het prettig om het op die manier goed te mengen.

Weer een DIY project! Vandaag laat ik twee leuke plantenpotjes zien die ik van beton heb gemaakt. Het is heel gemakkelijk en ik zal proberen een duidelijke uitleg te geven zodat je ze ook zelf kunt maken.

En dan:

– Giet het mengsel in de gietvorm. Let er op dat je de vorm niet helemaal vol giet. Je moet namelijk ook nog een bakje of een bekertje er in doen voor de ruimte voor een plantje.
– Vul een bekertje of een bakje met zand of grind en druk deze in het beton. Je moet er echt voor zorgen dat er iets zwaars in zit. Ik had het bekertje eerst met water gevuld en dat werkte totaal niet. Het werd zelfs een enorme kliederboel.
– Laat het geheel drogen en ruim de gebruikte spullen op. Droogtijd is ongeveer een paar dagen.
– Haal je plantenpotje uit de gietvorm en haal het bekertje uit je betonnen plantenpot. Als je potje niet gemakkelijk uit de gietvorm komt dan kun je deze open knippen.
– Klaar! Beton kan ook als het droog is nog water opnemen waardoor er vlekken kunnen ontstaan op de plek waar je het potje neerzet. Daarom heb ik hetzelfde soort bekertje als binnenpotje gebruikt in de betonnen plantenpot. De potgrond zit dus niet direct in de betonnen pot.

Weer een DIY project! Vandaag laat ik twee leuke plantenpotjes zien die ik van beton heb gemaakt. Het is heel gemakkelijk en ik zal proberen een duidelijke uitleg te geven zodat je ze ook zelf kunt maken.

De metalen mandjes kocht ik nog bij de Action en vond ze er erg leuk bij passen. Tot slot nog een tip van de medewerker van de bouwmarkt: doe zo’n project buiten en trek oude kleding aan. Leg ook wat kranten op de plek waar je gaat mengen en gieten. Beton stuift namelijk een beetje en kan echt gemene vlekken geven. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Wat vind je van mijn plantenpotjes? En heb je zelf wel eens wat van beton gemaakt?

4 gedachten over “DIY project: Plantenpot van beton

  1. Wat leuk! Ik hou van de betonlook, lekker stoer! Heel leuk gecombineerd met die soort van schalen (hoe heet dat eigenlijk haha). In ons nieuwe huis straks wil ik meer plantjes en bloemen, dus leuk om te onthouden!
    Michelle onlangs geplaatst…Netflixtips #1My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge