Digitaal DIY project: woordwolk

Digitaal DIY project: woordwolk

Vandaag een DIY project die je op de computer kunt maken. Een digitaal DIY project dus. Leuk en makkelijk! Ik twijfelde of ik in de titel het woord woordwolk of wordcloud moest gebruiken. Toch gekozen voor de Nederlandse versie. Waarom immers een Engels woord gebruiken als er ook een Nederlandse variant is. En het komt op hetzelfde neer. Want heb je er weleens aan gedacht een woordwolk te maken? Ik zie ze regelmatig voorbijkomen en heb er ook eens eentje gemaakt. Dat deed ik toen op een heel ingewikkelde manier in een fotobewerkingsprogramma. Tijdens de voorbereidingen voor het beginnen van mijn blog las ik een tip om eens een woordwolk met een bepaald programma te maken om duidelijk in beeld te krijgen welke woorden veel voorkomen op je blog. Je kunt dan teksten van je website kopiëren naar het programma en zo krijg je visueel inzichtelijk welke woorden je veel gebruikt.

Woordwolk over mijzelf

Nu bestaat mijn blog nog niet zo lang dus dat lijkt mij nu nog niet nuttig. Het leek mij daarentegen wel leuk om eens door middel van een woordwolk mijzelf in beeld te brengen. Ik vond daarvoor een leuke en makkelijke website. En in plaats van lappen tekst gebruikte ik gewoon een lijst met woorden die betrekking hebben op mij. Die lijst moest ik nog wel even maken en het blijkt dat het nog best lastig is zo’n lijst met woorden te maken die op mezelf van toepassing zijn. Maar, het is gelukt! En zie hier het resultaat:

In dit artikel beschrijf ik hoe je een woordwolk kunt maken

Werkwijze

En hoe maak je nu eigenlijk zo’n woordwolk? Eigenlijk heel simpel:

 • Maak een lijst met woorden die betrekking hebben op jou, of op iemand waar je de wolk voor wilt maken.
 • Ga naar www.woordwolk.nl en kopieer je lijst.
 • Op de website kun je waardes geven aan je woorden. Hoe hoger de waarde hoe groter het woord wordt.
 • Pas de vorm aan en de kleuren. Ook de woordrichting en lettertype kun je aanpassen.
 • Klaar! Kijk eventueel nog even naar andere opties die je zou willen. Ook bij de FAQ staan nog verschillende tips.
 • Vergeet niet de woordwolk op te slaan. De woordwolk die je gemaakt hebt is van jou en je mag je wolk gebruiken zoals je wilt. Zie hiervoor ook de FAQ van de website.

Kun jij jezelf makkelijk omschrijven in kernwoorden? Laat je het mij hieronder in de reacties weten als je ook een woordwolk hebt gemaakt? Zou ik leuk vinden.

9 gedachten over “Digitaal DIY project: woordwolk

  1. Ja, het is echt geinig hoor. Je kunt er allerlei ideetjes op los laten. Je moet immers zelf de woorden of tekst invoeren. Succes!

 1. Wat leuk om je door middel van de woordwolk iets beter te leren kennen! Leuk dat je echt een jongensmoeder bent! Zelf zie ik mezelf wel als een meisjesmama, dus ik ben benieuwd of ik (als ik ooit kinderen mag krijgen) later jongens of meisjes krijg 😉 Goed om te weten trouwens hoe je zo’n woordwolk maakt. Ik vind het er echt gaaf uitzien, maar had nog nooit van die site gehoord. Ik ga het onthouden voor mijn blog 🙂

  1. Bedankt voor je leuke reactie! Ja, ik heb twee jongens en vind dat heerlijk. Maar volgens mij vul je automatisch je rol in, wat voor kinderen je ook krijgt. Er bestaan meerdere sites waar je zo’n wolk op kunt maken. Zelf vond ik deze het makkelijkste. En dat je gewoon het bestand krijgt is erg fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge