Dieren spotten in Australië #1

Dieren spotten in Australië #1

Toen ik destijds plannen maakte om een jaar te gaan backpacken in Australië wist ik natuurlijk dat er in Australië bijzondere dieren te vinden zijn. Ik keek er dan ook enorm naar uit om kangoeroes en koala’s in het wild te spotten. Ook was ik mij er bewust van dat Australië een aantal gevaarlijke dieren herbergt zoals slangen en spinnen. Daar was ik nog wel een beetje bang voor. Hoe vaak zul je die dieren zien als je aan het rondreizen bent in dat grote land?

Maar, Australië heeft nog véél meer prachtige dieren die je zomaar in het wild kunt tegen komen. Dieren waar ik mij helemaal niet bewust van was. En ik was mij er dus ook helemaal niet bewust van hoe bijzonder het is sommige dieren te aanschouwen. Het spotten van bultrugwalvissen was voor mij bijvoorbeeld echt een hoogtepunt van mijn reis. En dat terwijl walvissen spotten totaal niet op mijn lijstje stond van dingen die ik graag in Australië wilde gaan doen.

Vandaag laat ik wat foto’s zien van verschillende dieren in Australië die ik in het wild heb kunnen zien. Daar moet je soms behoorlijk geluk mee hebben. En je moet ook nog geluk hebben dat je snel een foto kunt maken. Soms zijn de dieren je te snel af. Omdat ik in een jaar tijd best veel dieren heb gespot volgt er ook nog een deel 2 en 3.

Boskalkoen

In Australië noemen ze de boskalkoen een ‘brushturkey’. Soms worden ze ook wel ‘scrubturkey’ of ‘bushturkey’ genoemd. Je vindt de boskalkoen voornamelijk in het oosten van Australië. Onderstaande foto is in de buurt van Byron Bay gemaakt. Volgens mij zijn ze ongevaarlijk en vooral druk met het zoeken naar eten. Tijdens een wandeling hoorde ik regelmatig geritsel in de struiken en dan kwam er opeens zijn kalkoen tevoorschijn.

Dieren spotten in Australië #1 Australië staat natuurlijk bekend om de kangoeroe, de koala en de vele gevaarlijke dieren zoals slangen en spinnen. Maar daarnaast zijn er nog héél veel andere prachtige en veelal ook bijzondere dieren. In dit artikel laat ik foto's zien van dieren die ik heb mogen zien in het wild én waar ik een foto van heb kunnen maken. Deel 2 en 3 volgen nog!

Roze kaketoe

In Australië hebben ze de eigenschap om woorden af te korten of om dingen of dieren te vernoemen naar een eigenschap. Zo wordt de roze kaketoe in Australië ook wel de ‘noisy pink and grey galah’ genoemd. Die naam hoor je eigenlijk het meeste maar soms worden ze ook nog ‘rose-breasted cockatoo’ genoemd. In heel Australië kun je ze tegen komen. Zelf heb ik de meeste roze kaketoes in West Australië gezien én gehoord. Ze maken namelijk een behoorlijk lawaai!

Dieren spotten in Australië #1 Australië staat natuurlijk bekend om de kangoeroe, de koala en de vele gevaarlijke dieren zoals slangen en spinnen. Maar daarnaast zijn er nog héél veel andere prachtige en veelal ook bijzondere dieren. In dit artikel laat ik foto's zien van dieren die ik heb mogen zien in het wild én waar ik een foto van heb kunnen maken. Deel 2 en 3 volgen nog!

Kangoeroes

De kangoeroe is samen met de koala toch wel het bekendste Australische dier. Maar wist je dat er heel veel verschillende soorten kangoeroes zijn? Kangoeroes zijn er in verschillende kleuren en maten. Zo heb je de grote rode kangoeroe, de grijze kangoeroe, de boomkangoeroe, de bergkangoeroe en nog vele meer. En dan heb ik het nog niet eens over de verschillende soorten wallaby’s gehad! Of de quokkas! Die lieve ieniemienie kangoeroetjes die je alleen op Rottnest Island ziet in het westen van Australië.

Toen ik door mijn fotoalbums van Australië aan het bladeren was op zoek naar de verschillende dierenfoto’s viel het mij op dat ik eigenlijk helemaal niet zo veel foto’s van kangoeroes heb gemaakt. En dat terwijl ik ze toch regelmatig heb mogen zien. Ik heb zelfs een bergkangoeroe gezien! Je moet op de onderste foto even goed kijken, maar het is er echt eentje! Een bergkangoeroe wordt in Australië een ‘wallaroo’ of ‘euro’ genoemd. Kangoeroes zijn zulke bijzondere dieren! Wist je bijvoorbeeld dat een kangoeroe maar ongeveer twee centimeter is als het geboren wordt? De moeder likt ‘een weg’ naar de buidel zodat het jonkie, een ‘joey’, naar de buidel kan kruipen waar het lekker melk kan drinken en waar het ongeveer zes maanden zal blijven.

Dieren spotten in Australië #1 Australië staat natuurlijk bekend om de kangoeroe, de koala en de vele gevaarlijke dieren zoals slangen en spinnen. Maar daarnaast zijn er nog héél veel andere prachtige en veelal ook bijzondere dieren. In dit artikel laat ik foto's zien van dieren die ik heb mogen zien in het wild én waar ik een foto van heb kunnen maken. Deel 2 en 3 volgen nog!

Wild vee

Je kunt je afvragen of deze foto’s wel in deze serie thuis horen. Persoonlijk vind ik van wel omdat het zo karakteristiek is voor Australië. Sommige wegen gaan namelijk over het land van grote boerderijen. En dan heb je kans dat je het vee van de betreffende boerderij tegenkomt. Deze koeien lopen dan niet in groene weides, ze lopen gewoon door de Australische outback. Daarnaast zijn er toen de eerste Europeanen zich gingen vestigen in Australië een aantal dieren geïntroduceerd die nu in het wild los lopen in de outback. Dit zijn bijvoorbeeld wilde varkens en geiten maar ook dromedarissen. Helaas zijn deze dieren niet bepaald goed voor het natuurlijke evenwicht.

Dieren spotten in Australië #1 Australië staat natuurlijk bekend om de kangoeroe, de koala en de vele gevaarlijke dieren zoals slangen en spinnen. Maar daarnaast zijn er nog héél veel andere prachtige en veelal ook bijzondere dieren. In dit artikel laat ik foto's zien van dieren die ik heb mogen zien in het wild én waar ik een foto van heb kunnen maken. Deel 2 en 3 volgen nog!

Dieren spotten in Australië #1 Australië staat natuurlijk bekend om de kangoeroe, de koala en de vele gevaarlijke dieren zoals slangen en spinnen. Maar daarnaast zijn er nog héél veel andere prachtige en veelal ook bijzondere dieren. In dit artikel laat ik foto's zien van dieren die ik heb mogen zien in het wild én waar ik een foto van heb kunnen maken. Deel 2 en 3 volgen nog!

Dieren spotten in Australië #1 Australië staat natuurlijk bekend om de kangoeroe, de koala en de vele gevaarlijke dieren zoals slangen en spinnen. Maar daarnaast zijn er nog héél veel andere prachtige en veelal ook bijzondere dieren. In dit artikel laat ik foto's zien van dieren die ik heb mogen zien in het wild én waar ik een foto van heb kunnen maken. Deel 2 en 3 volgen nog!

Blauwgespikkelde pijlstaartrog

Ik moet voor dit artikel regenmatig Google checken wat de Nederlandse namen zijn van sommige dieren. In mijn fotoalbum heb ik namelijk gewoon ‘stingray’ geschreven. Deze ‘bluespotted ribbontail ray’ heb ik tijdens het snorkelen gezien. Ik heb in het ‘Great Barrier Reef’ gesnorkeld maar ook bij het ‘Ningaloo Reef’ aan de westkust van Australië. Daar heb ik ook een PADI duikbrevet gehaald. Persoonlijk vond ik het snorkelen aan de westkust mooier. Aan de westkust heb je namelijk heel veel plekken waar je zo met je snorkel vanaf het strand de zee in kunt lopen en je meteen boven het koraal zwemt. Zo heb ik deze pijlstaartrog tijdens het snorkelen vlakbij Coral Bay gezien. Als je wilt snorkelen bij het ‘Great Barrier Reef’ zul je er eerst met een bootje naar toe moeten varen. Maar, bij welk rif of koraal je ook gaat snorkelen; de onderwaterwereld is prachtig!

Dieren spotten in Australië #1 Australië staat natuurlijk bekend om de kangoeroe, de koala en de vele gevaarlijke dieren zoals slangen en spinnen. Maar daarnaast zijn er nog héél veel andere prachtige en veelal ook bijzondere dieren. In dit artikel laat ik foto's zien van dieren die ik heb mogen zien in het wild én waar ik een foto van heb kunnen maken. Deel 2 en 3 volgen nog!

Kookaburra

Ook voor de kookaburra hebben de Australiërs natuurlijk nog een andere naam: de ‘laughing bird’. Als deze vogel namelijk geluid maakt, lijkt het op lachen. Ik heb deze typische vogel in het Grampians National Park gezien. De vogel komt ook voornamelijk voor in het oosten / zuid-oosten van Australië. Hij bleef trouwens netjes zitten voor de foto!

Dieren spotten in Australië #1 Australië staat natuurlijk bekend om de kangoeroe, de koala en de vele gevaarlijke dieren zoals slangen en spinnen. Maar daarnaast zijn er nog héél veel andere prachtige en veelal ook bijzondere dieren. In dit artikel laat ik foto's zien van dieren die ik heb mogen zien in het wild én waar ik een foto van heb kunnen maken. Deel 2 en 3 volgen nog!

Bergduivel

De bergduivel, of de ‘thorny devil’, heb je wellicht wel eens voorbij zien komen tijdens een programma van Freek Vonk. Het lijkt een heel eng diertje maar hij is juist erg vriendelijk! En hij is ook nog redelijk klein, hij zou zo in je hand passen. De bergduivel komt voornamelijk voor in de outback van Australië en dan veelal in het westen van Australië. Ik heb de bergduivel gespot in The Kimberley; in het noorden van West Australië.

Dieren spotten in Australië #1 Australië staat natuurlijk bekend om de kangoeroe, de koala en de vele gevaarlijke dieren zoals slangen en spinnen. Maar daarnaast zijn er nog héél veel andere prachtige en veelal ook bijzondere dieren. In dit artikel laat ik foto's zien van dieren die ik heb mogen zien in het wild én waar ik een foto van heb kunnen maken. Deel 2 en 3 volgen nog!

Zoutwater krokodil

Je hebt in Australië twee soorten krokodillen; de zoutwater krokodillen (ook wel de ‘salties’ genoemd) en de zoetwater krokodillen (ook wel de ‘freshies’ genoemd). De ‘salties’ zijn echt levensgevaarlijk. Volgens mij wordt er ieder jaar nog wel eens iemand opgegeten door zo’n grote krokodil. Het is dan ook aan te raden om altijd advies in te winnen voordat je gaat wandelen in bepaalde gebieden in het noorden van Australië. En, om ook altijd naar dit advies te luisteren of aanwijzingen op de borden te volgen. En om je nog meer angst aan te praten; wees extra alert in het regenseizoen. Dan kunnen er zelfs krokodillen in de zee zwemmen. In Cape Tribulation, dit ligt boven Cairns, heb ik een tour gemaakt met een bootje waarbij we heel veel grote krokodillen zagen. Krokodillen hebben een beetje een verraderlijk uiterlijk. Ze zien er uit alsof ze te lui zijn om in beweging te komen, maar niks is minder waar. Ze zijn behoorlijk snel en als ze jou als hapje zien, zullen ze je ook wel te pakken krijgen.

Dieren spotten in Australië #1 Australië staat natuurlijk bekend om de kangoeroe, de koala en de vele gevaarlijke dieren zoals slangen en spinnen. Maar daarnaast zijn er nog héél veel andere prachtige en veelal ook bijzondere dieren. In dit artikel laat ik foto's zien van dieren die ik heb mogen zien in het wild én waar ik een foto van heb kunnen maken. Deel 2 en 3 volgen nog!

Wigstaartarend

Ook bij dit dier moest ik even Google raadplegen om te achterhalen wat de Nederlandse naam is. In Australië heet deze vogel namelijk ‘wedged tailed eagle’. Het is een prachtig dier. De arend komt in heel Australië voor. Ik heb de vogel zelf verschillende keren in de outback gezien in de buurt van Alice Springs. De wigstaartarend eet levende prooien maar is ook een aaseter en leeft monogaam in paren. Doordat het een aaseter is wordt aangeraden een ‘roadkill’ een stuk van de weg af te slepen. Een ‘roadkill’ is bijvoorbeeld een aangereden kangoeroe. In principe wordt er afgeraden om in het donker te gaan rijden in de uitgestrekte gebieden van Australië omdat je dan een grote kans hebt een dier aan te rijden. Mocht je de pech hebben een dier aangereden te hebben, sleep het dan een flink stuk van de weg af. Zo voorkom je dat aaseters, zoals de wigstaartarend, vervolgens ook aangereden worden.

Baardagaam

Deze reptielen zie je héél veel in Australië. Ik heb in ieder geval heel veel ‘lizards’ gezien in verschillende nationale parken in Australië. Tijdens wandelingen hoor je regelmatig geritsel in de struiken en soms komt er dan zo’n gezellige jongen tevoorschijn. Of een boskalkoen, dat kan ook. Australië heeft zoveel dieren dat het altijd de vraag is welk dier er na geritsel tevoorschijn komt! 

Dieren spotten in Australië #1 Australië staat natuurlijk bekend om de kangoeroe, de koala en de vele gevaarlijke dieren zoals slangen en spinnen. Maar daarnaast zijn er nog héél veel andere prachtige en veelal ook bijzondere dieren. In dit artikel laat ik foto's zien van dieren die ik heb mogen zien in het wild én waar ik een foto van heb kunnen maken. Deel 2 en 3 volgen nog!

Bultrugwalvis

Vanuit Hervey Bay, dit ligt aan de oostkust, heb ik een ‘whalewatch tour’ gedaan. Dit was echt ongelooflijk fantastisch. Vooraf had ik nooit kunnen bedenken hoeveel indruk het zou maken ‘humback whales’ van dichtbij te zien. Dit zijn zulke grote en bijzondere dieren. Ik had het geluk dat er een stuk of vijf walvissen dicht bij de boot kwamen. Boten mogen zelf namelijk niet te dicht bij walvissen komen en volgens mij moet de kapitein de boot stilleggen om de dieren niet te veel te storen. De walvissen lieten zich van een beste kant zien en ‘sprongen’ meerdere keren uit het water en lieten regelmatig hun prachtige staart zien. Ik schoot tijdens die tour een heel rolletje vol met mijn fototoestel. Dat was best veel. Ik geloof dat als ik toen de digitale camera had die ik nu heb, ik wel duizend foto’s had gemaakt!

Dieren spotten in Australië #1 Australië staat natuurlijk bekend om de kangoeroe, de koala en de vele gevaarlijke dieren zoals slangen en spinnen. Maar daarnaast zijn er nog héél veel andere prachtige en veelal ook bijzondere dieren. In dit artikel laat ik foto's zien van dieren die ik heb mogen zien in het wild én waar ik een foto van heb kunnen maken. Deel 2 en 3 volgen nog!

Dieren spotten in Australië #1 Australië staat natuurlijk bekend om de kangoeroe, de koala en de vele gevaarlijke dieren zoals slangen en spinnen. Maar daarnaast zijn er nog héél veel andere prachtige en veelal ook bijzondere dieren. In dit artikel laat ik foto's zien van dieren die ik heb mogen zien in het wild én waar ik een foto van heb kunnen maken. Deel 2 en 3 volgen nog!

To be continued…

En dit was nog maar deel één van mijn fotoreeks van dieren in Australië. In de volgende delen zul je natuurlijk ook foto’s zien van de koala, dolfijn, pelikaan en ook slangen en spinnen!

6 gedachten over “Dieren spotten in Australië #1

  1. Dankjewel! Op de één of andere manier was ik in Australië veel minder angstig voor dieren dan wanneer ik nu de foto’s terug kijk. Ik heb zelfs een foto van een slang waarvan ik mij nu afvraag hoe ik ooit die foto heb durven maken.

 1. Ooooh gaaf dat je een bultrugwalvis hebt gezien! Heel vet. Het meest bijzondere dier dat ik heb gesport in Australië is het vogelbekdier. Dat was vroeg op staan en er zijn maar een paar plekken in het land waar je de kans hebt om ze te spotten. De eerste dag zagen we niets, maar wel de tweede. Zo bijzonder! Sowieso heb ik heel veel dieren in het wild gezien. Ook de emu en de cassowary, de wombat, koala en ga zo maar door. Die komen wellicht voor in je volgende lijsten. Maar ik weet nog dat ik dat zo bijzonder vond. Al die dieren die je gewoon tegen komt. In Nederland ben je al blij als je een konijn ziet 🙂

  Ik heb trouwens je vraag beantwoord in mijn laatste blog 🙂
  Sheila onlangs geplaatst…Jouw vragen, mijn antwoorden – 2My Profile

  1. Ha ha ha, in Nederland ben je inderdaad blij als je een konijn ziet. Of een ree, maar die zijn altijd meteen weg zodat je sowieso geen foto kunt maken. Dat je het vogelbekdier in het wild hebt gezien vind ik heel bijzonder. En de cassowary ook. Of de wombat. Die heb ik helaas niet kunnen spotten. Maar er zijn daar ook zoveel leuke en prachtige dieren. Het is inderdaad gewoon een bijzonder dat je daar veel meer verscheidenheid hebt aan dieren in het wild. En dat je ook grote kans hebt dat je ze tegenkomt!

 2. Wat bijzonder zeg, al die verschillende dieren die daar gewoon in het wild rondlopen! Mooie foto’s heb je ook gemaakt! Alhoewel ik van zo’n rog wel de kriebels zou krijgen 😉 Wat grappig trouwens, die lachvogel! Die zou ik weleens geluid willen horen maken.
  Romy onlangs geplaatst…30x Als ik later groot ben, dan…My Profile

  1. Dankjewel! Die rog was nadat ik een foto had gemaakt met mijn onderwatercamera gelukkig gauw weer weg. Die dieren zijn nog best snel! Ik ben ook wel benieuwd naar het geluid van de lachvogel. Ik heb hem een aantal keren gezien maar nooit gehoord!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge