De voordelen van alleen op reis gaan | Mijn eigen ervaring

De voordelen van alleen op reis gaan | Mijn eigen ervaring

Op mijn blog heb ik al een paar keer beschreven dat toen ik 18 jaar was, ik een jaar ben gaan backpacken in Australië. En onlangs schreef ik nog een artikel over mijn werkervaring op een camping in Italië. En nu ik er over nadenk, ben ik toen ik 15 was een taalcursus Engels gaan doen in Brighton, alleen. Ik heb er dus niet zo veel problemen mee om alleen te zijn. En dat heb ik nooit gehad eigenlijk. Als kind vond ik het erg gezellig om met vriendinnetjes te spelen maar ik vond het ook heerlijk om zelf lekker te spelen en mijn gang te gaan. Alleen iets doen is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Dat merkte ik vooral tijdens mijn voorbereidingen voor mijn reis naar Australië. Je wilt niet weten hoe vaak mij gevraagd is of ik het niet eng vond om helemaal alleen daar naar toe te gaan. “En dan ben je daar helemaal alleen?”

Als je alleen op reis gaat ben je eigenlijk maar zelden echt alleen, tenminste dat is mijn ervaring. Persoonlijk vind ik dat er verschillende voordelen aan alleen reizen zitten en dat alleen op reis gaan alles behalve eenzaam of zielig is. Ja, er zitten ook nadelen aan, wellicht volgt daar nog een keer een blog over, maar vandaag de voordelen!

Je ontmoet makkelijker andere mensen

Wat mij betreft is dit één van de grootste voordelen van het alleen reizen. Je ontmoet zoveel makkelijker andere mensen dan wanneer je met een reisgenoot bent. Niks ten nadele van mijn reisgenoten hoor, want dan zou ik lieve mensen om mij heen waar ik mooie reizen mee heb gedaan veels te kort doen. Maar ik heb het nu over voordelen van het alleen reizen. En een voordeel van het één hoeft niet perse een nadeel van het ander te zijn toch?! Goed, als je alleen reist, ontmoet je dus makkelijker andere mensen. Waarschijnlijk omdat je wat toegankelijker bent als je alleen bent. In hostels knoop je bijvoorbeeld gemakkelijk een praatje aan met andere backpackers. Je wilt immers weten of zij nog tips hebben over de route die jij nog moet afleggen. En andersom geldt dat ook. Ik ben heel vaak door andere backpackers gevraagd of ik zin had om samen te koken of om samen ergens naar toe te gaan. Zeker in landen als Australië en Nieuw-Zeeland waar de meeste backpackers toch alleen naar toe gaan, gaat dat allemaal heel gemakkelijk.

De voordelen van alleen op reis gaan. Aan alleen reizen zitten verschillende voordelen. Dat is in ieder geval mijn ervaring. Lees je mee?

Je kunt doen waar je zin in hebt

Dit vind ik ook een erg fijn voordeel. Als je alleen reist ben je eigen baas en kun je alles lekker zelf bepalen. De enige restricties die je eigenlijk hebt zijn je budget en je tijd. Wat je met je geld en tijd doet mag je helemaal zelf weten. Ik vond dat heerlijk en heb regelmatig van de gebaande paden afgeweken.

Persoonlijke ontwikkeling

Dit voordeel is natuurlijk erg makkelijk gezegd en een niet direct voelbaar voordeel. Toch denk ik wel dat je je ontwikkelt als je alleen op reis gaat. Je komt er achter wat je zelf belangrijk vindt en wellicht kom je er juist wel achter dat alleen reizen totaal niet aan jou besteed is. Je leert jezelf redden en onafhankelijk te zijn.

Als je het aan mij vraagt is alleen op reis gaan dus echt een aanrader. Ik wil hierbij wel zeggen dat je zoiets niet moet forceren. Je moet niet alleen op reis gaan vanwege deze voordelen. Je moet alleen op reis gaan omdat je daar een goed gevoel bij hebt of omdat je een goed gevoel hebt bij de uitdaging van het alleen reizen. Alleen op reis gaan is niet aan iedereen besteed en daar is niks mis mee.

Ben jij wel eens alleen op reis geweest? Zo ja, waar naar toe?

10 gedachten over “De voordelen van alleen op reis gaan | Mijn eigen ervaring

 1. Ik ben een keertje alleen naar de VS getrokken als au-pair (dat liep niet zo heel goed af, komt ooit wel in de blog) en met een rugzak naar Frankrijk, dat was wel top.
  Mijn zoon is ook op 18 naar Australië getrokken (een beetje onder dwang van ons) en vond dat geweldig, hij spaart nu voor zijn volgende reis. Voor hem kan ik wel zeggen dat het zijn leven veranderd heeft, hij weet nu beter wie hij is en wat hij wil. Wat kan een moeder nog meer wensen 🙂
  X Lazy Bird
  Lazy Bird onlangs geplaatst…Spagetti VeganeseMy Profile

  1. Oh wat fijn dat jullie zoon zo genoten heeft in Australië! En wat goed van jullie dat jullie dat als ouders gestimuleerd hebben. Mijn kinderen zijn nu nog veels te klein om op reis te gaan maar ik zou het hen als ze ouder zijn wel aanraden. Of aanraden, het er in ieder geval over hebben. Het kan zo’n waardevolle ervaring zijn. Al lijkt het mij als ouder wel heel spannend om je kind letterlijk te zien uitvliegen.

 2. Helemaal alleen op reis geweest ben ik nog niet. Het beangstigd mij op één of andere manier. Wanneer ik naar een onbekende plek in mijn gemeente moet ben ik al paniekerig in mijn hoofd. Ik heb ook totaal geen oriëntatie en weet soms nog van links of rechts.. Maar respect voor wie dit kan, echt!
  Evelyne onlangs geplaatst…Stories: Project EighteenMy Profile

  1. Precies, het is niet voor iedereen weggelegd. Al denk ik dat iedereen het wel zou kunnen, maar niet iedereen beleefd er plezier aan. En plezier is toch wel belangrijk bij reizen. Want waarom zou je anders op reis gaan?

  1. Dat kan ik mij heel goed voorstellen! Als je een relatie hebt ga je waarschijnlijk niet zo snel alleen op reis. Al doen sommige stellen dat ook. Het voordeel van samen reizen is inderdaad dat je samen mooie momenten deelt en daar samen aan terug kunt denken.

 3. Allereerst… jaaaaah, ik heb dat wrak ook op de foto gezet en hij hangt hier in de gang 🙂

  Ik herken zeker wat je zegt. Ik ben alleen op reis geweest, maar dat is maar één keer gebeurd. Ik wilde daarna alleen naar Australië, maar mijn beste vriendin wilde ook en we gingen samen. Dat ging erg goed, vooral omdat zij ook zo makkelijk was in contact. Ik moet daarom wel zeggen dat ik geen verschil merk tussen makkelijker contact leggen als je alleen reist of samen. Zelfs nu met mijn man gaat dat net zo gemakkelijk. Het ligt meer aan jezelf. Zo ga ik altijd aan een grote tafel zitten, zodat mensen zich welkom voelen om aan te schuiven. En we staan open voor contact, dat merkt iedereen. We hebben tijdens onze reizen daarom altijd samen gereisd met andere (solo) reizigers die we ergens ontmoet hadden.

  Ik herken ook dat je nooit, maar dan ook nooit alleen bent. Reizigers zoeken elkaar toch op.

  Heel leuk om over jouw ervaring te lezen. Vooral omdat het zo herkenbaar is.
  Sheila onlangs geplaatst…De Travel tagMy Profile

  1. Jaaaa! Maheno Wreck op Fraser. Prachtig he! Jij bent volgens mij echt iemand die super makkelijk in contact maken is, en dan is het natuurlijk heel erg fijn als je reisgenoot dat ook is. Het ligt inderdaad helemaal aan jezelf. Sta je open voor nieuwe mensen of niet. Ik vind zelf het ontmoeten van nieuwe mensen altijd wel een meerwaarde hebben bij reizen. Als je op reis bent ontmoet je zoveel mooie mensen en hoor je zoveel bijzondere verhalen. Je ziet niet alleen meer van de wereld maar je hoort er ook meer van; je wereld wordt groter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge