De nieuwe privacywet en mijn privacyverklaring

De nieuwe privacywet en mijn privacyverklaring

Momenteel is er veel te doen omtrent de privacy van persoonsgegevens. Noem de ‘sleepwet’ of ‘facebook’ en je belandt vrijwel direct in een gesprek over privacy. En dan treedt er per 25 mei 2018 ook nog eens een nieuwe privacywet in werking: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze nieuwe wetgeving geldt voor de gehele Europese Unie en is in het Engels bekend onder de naam General Data Protection Regulation (GDPR).

Het doel van de privacywet

Het is de bedoeling dat de nieuwe wet privacyrechten gaat versterken en uitbreiden. Daarbij zullen er nog meer verantwoordelijkheden gelegd worden bij organisaties en komen er ook meer verplichtingen bij. Jouw privacy zal dus nog beter beschermd worden.

De nieuwe privacywet geldt voor álle organisaties die persoonsgegevens verwerken. Als je mijn artikelen over cookies hebt gelezen dan zul je je waarschijnlijk nog wel herinneren dat ook mijn blog persoonsgegevens verwerkt. Daarom ben ook ik verplicht om aan die wet te voldoen.

De nieuwe privacywet en 31 Flowers

Maar, dat is nog niet zo gemakkelijk. Het is lastig om te achterhalen hoe je precies aan die wet kunt voldoen als je een blog hebt. Ik heb aan collega bloggers gevraagd hoe zij hier mee omgaan en daar kwamen zeer uiteenlopende antwoorden op. Zo’n vraag is natuurlijk ook niet zo simpel te beantwoorden als je je bedenkt dat er heel veel verschillende bloggers zijn; de één verdient een mooi salaris met bloggen en de andere schrijft blogs voornamelijk als hobby. En dat betekent dat bloggers dus ook weer op heel veel verschillende manieren omgaan met persoonsgegevens. Dat betekent vervolgens weer dat de ene blogger andere verplichtingen heeft dan de andere blogger in relatie tot de privacywet.

Ik hoop niet dat ik jou als lezer met dit artikel en mijn privacyverklaring afschrik. Ik ben geen ‘big brother’. Zoals ook in mijn verklaring is te lezen kan ik als je alleen mijn blog bezoekt om te lezen alleen jouw IP-adres zien. En al doet het er niet toe, ik kijk daar nooit naar.

Mijn privacyverklaring

Een ingewikkeld verhaal dus. Maar, omdat ik wel zo goed mogelijk wel voldoen aan de nieuwe wetgeving heb ik mij zo goed als mogelijk in de materie verdiept. Dit heeft geleid tot mijn privacyverklaring. Ik heb daarbij veel gehad aan de tips van Lizette van Reismuts en aan het stappenplan die je kunt vinden op Veilig Internetten.nl.

Middels dit artikel wil ik graag mijn lezers op de hoogte stellen van mijn privacyverklaring; deze kun je vinden in het menu onder ‘meer informatie’.

Meer informatie

Zoals gezegd is de nieuwe privacywet ingewikkelde materie. Mocht je er meer over willen weten raad ik je aan onder andere de website van de Autoriteit Persoonsgegevens te bekijken.

11 gedachten over “De nieuwe privacywet en mijn privacyverklaring

 1. Ik vind het ook maar een ingewikkeld onderwerp inderdaad. Op mijn werk zijn we al een tijdje bezig met de GDPR en heb ik bijvoorbeeld net deze week het privacystatement van mijn werkgever naar meer begrijpelijke taal omgezet. Maar ik stond er pas een tijdje geleden echt bij stil dat de wet ook gevolgen heeft voor bloggers. Ik ben nu met een handige website mijn statement aan het samenstellen. Ben blij dat er zo’n site voor bestaat, want helemaal zelf zou ik er niet zo makkelijk uitkomen 😉
  Romy onlangs geplaatst…Get to know me! | 15 willekeurige feitjes over mijMy Profile

  1. Ja, ik vind het dus ook behoorlijk ingewikkeld. Wat ik vooral mis, is de juiste en betrouwbare informatie. Dat we verplicht zijn goed met persoonsgegevens om te gaan, dat snap ik. Maar hoe je dat dan precies moet doen, daar zeggen heel veel mensen verschillende dingen over. Heel veel mensen hebben er ook verstand van met een juridische achtergrond oid, maar ik vind het wel belangrijk om dingen ook ergens terug te kunnen vinden. Bijvoorbeeld met die overeenkomsten, er wordt veel gezegd dat je als blogger zijnde gebruikersovereenskomsten of registers moet afsluiten. Maar, wáár staat dat? Kortom, veel onduidelijkheid!

  2. Romy, nog even ter aanvulling op mijn eerdere reactie; ik kreeg vandaag per mail een verwerkersovereenkomst van mijn hosting. Dus houd je mail in de gaten, scheelt misschien een hoop (uitzoek)werk!

 2. Het is idd moeilijke materie. Ik bezocht afgelopen week een seminar en toen werd me veel duidelijk. Het is goed dat de wet er is. Van de andere kant gezien dan, het beschermt onszelf ook als persoon. Het is dus goed om na te gaan wat er met welke gegevens je eigenlijk opslaat en vooral de vraag te stellen: waarom eigenlijk. Alleen al het besef over wat je opslaat, waar en hoe dit verwijderen is, is al een grote winst. Ik ben er voor mijn werk nu ook mee bezig. En daarvoor is het niet alleen maar een privacyverklaring op de website voldoende. Trouwens voor bloggers ook niet. Je moet ook een verwerkersovereenkomst afsluiten met je leveranciers. Wat doen zij met gegevens die ze van jou krijgen.
  roelina onlangs geplaatst…Wij gingen naar de film: Pieter KonijnMy Profile

  1. Oh wat goed dat je een seminar hebt bezocht! Fijn dat het een stuk duidelijker is geworden. Ik hoop dat wanneer de wet eenmaal draait, het allemaal ook steeds duidelijker wordt. Ik hoop in ieder geval dat ik al een eind in de goede richting ben met mijn privacyverklaring. En ik blijf mij er verder in verdiepen.

  2. Roelina, nog even ter aanvulling op mijn eerdere reactie; ik kreeg vandaag per mail een verwerkersovereenkomst van mijn hosting. Dus houd je mail in de gaten, scheelt misschien een hoop (uitzoek)werk!

  1. Ja, ik zag er ook enorm tegen op. Ik heb mij er behoorlijk in verdiept maar kon helaas niet hét antwoord vinden op wat je nu precies moet doen. De site is wel een goede tip! misschien kan ik je nog aanraden om de tekst die je krijgt wat aan te passen naar je eigen stijl. Voor zover dat mogelijk is natuurlijk. Ik heb her en der wat zinnetjes vervormd. Toevallig las ik gisteren namelijk nog een stukje over SEO en dat Google het niet fijn vindt als er op meerdere websites dezelfde teksten staan. Maar, doe vooral wat je denkt dat goed is hoor. Oh ja, ik kreeg vandaag van mijn hosting een verwerkersovereenkomst, dus ik kan je óók nog aanraden je mail in de gaten te houden! Heel veel succes!

 3. Oh wow, wat is jouw verklaring professioneel zeg. Goed gedaan! Maakt me alleen maar zenuwachtig dat ik me niet goed genoeg in de materie verdiep. Ik weet niet eens hoe ik mijn blog moet veilig stellen door er een https van te maken. Is dat eigenlijk wel te doen voor iemand die vrijwel geen verstand heeft van wordpress? Ik zie dat jij dat ook netjes hebt geregeld.
  Sheila onlangs geplaatst…Dag baby, hallo dreumesMy Profile

  1. Hoi Sheila, zenuwen zijn niet perse nodig hoor. Door middel van die website die ik noem in het artikel kun je redelijk gemakkelijk een privacystatement maken. Je krijgt dan wel een tekst met naar mijn idee statische taal maar her en der kun je best wat dingen veranderen in je eigen woorden. Ik heb ook geprobeerd zoveel mogelijk privacyverklaringen van andere bloggers te lezen, dat helpt ook. En met betrekking tot die https; dat heb ik een poosje geleden gedaan. En het is heel goed te doen hoor! Ik ben eigenlijk begonnen bij het informeren bij mijn host. Zij hebben een hele fijne beschrijving op de website staan : https://www.antagonist.nl/help/nl/ssl/wordpress. Maar misschien heeft jouw host ook wel een handige beschrijving. Soms lijkt iets heel ingewikkeld en dan valt het eigenlijk reuze mee. Succes! En mocht je nog meer willen weten, je weet me te vinden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge