De eerste week in Australië: Sydney en the Blue Mountains | Nooit gepubliceerde reisverhalen #2

De eerste week in Australië: Sydney en the Blue Mountains | Nooit gepubliceerde reisverhalen #2

Vandaag deel twee van het verslag van mijn reis van een jaar door Australië. De vorige keer schreef ik over alle voorbereidingen die ik trof om goed op reis te gaan. Vandaag ga ik vertellen hoe mijn eerste week in Sydney verliep. Voor diegenen die vandaag voor het eerst lezen op mijn blog; in 2001 vertrok ik voor een jaar naar Australië om daar te gaan backpacken. Omdat ik destijds nog geen blog had, leek het mij leuk om nu, na al die jaren, alsnog over die voor mij onvergetelijke reis te schrijven.

De eerste week in Australië: Sydney en the Blue Mountains | Nooit gepubliceerde reisverhalen #2. Vandaag schrijf ik over mijn eerst week in Sydney en een bezoek aan de prachtige Blue Mountains. Lees je mee?

De reis

Op zondag 12 augustus vertrok ik. Ik voel mij echt enorm oud nu ik ga schrijven dat ik destijds nog nooit had gevlogen. Ik had wel eens een rondvlucht gemaakt in een klein vliegtuigje maar ik was bijvoorbeeld nog nooit door de douane geweest van Schiphol. Toch kan ik mij niet herinneren dat ik dat vliegen heel erg spannend vond van tevoren. Het scheelde dat ik samen met een groep in het vliegtuig zou zitten, dat gaf wel een geruststellend gevoel. We hadden in Hong Kong een behoorlijk lange tussenstop. Dat was lang wachten maar het gaf ook de gelegenheid elkaar een beetje te leren kennen. Het was volgens mij niemands intentie om een jaar met deze groep op te trekken. Iedereen had voor dit groepspakket gekozen om de eerste dagen in Sydney rustig samen door te komen. Om een beetje te kunnen wennen aan het backpackersleven. Daarna zou iedereen wel zien hoe de reis verder zou verlopen. Eén groepsgenoot kende ik al. Met haar heb ik de maanden of weken voorafgaand aan het vertrek verschillende keren contact gehad. En, met haar heb ik via Facebook nog steeds contact.

De eerste week in Australië: Sydney en the Blue Mountains | Nooit gepubliceerde reisverhalen #2. Vandaag schrijf ik over mijn eerst week in Sydney en een bezoek aan de prachtige Blue Mountains. Lees je mee?Het hostel

Dinsdag 14 augustus kwamen we na wederom een lange vlucht eindelijk aan in Sydney. Met een shuttlebusje werden we naar ons hostel gebracht. Dit hostel heette ‘Hotel Bakpak’. Via Google Streetview heb ik eens zitten kijken of het hostel er nog steeds is. En, het is er nog steeds! Wel met een andere kleur voorgevel, oranje in plaats van fel groen, en het heeft een andere naam gekregen.

De eerste week in Australië: Sydney en the Blue Mountains | Nooit gepubliceerde reisverhalen #2. Vandaag schrijf ik over mijn eerst week in Sydney en een bezoek aan de prachtige Blue Mountains. Lees je mee?Hotel Bakpak was een behoorlijk groot hostel. Ik zat op een vierpersoonskamer. De eerste twee nachten zaten bij het reispakket en we kwamen er al gauw achter dat het een duur hostel is. Maar tijdens mijn reis kwam ik er sowieso achter dat de hostels in de grote steden per definitie duur zijn. Hieronder zie je een foto van de kamer waar ik de eerste nachten in Australië sliep. Ja, het is een rommeltje. Maar, geloof mij, in hostels in Australië kan het nog veel en veel erger zijn. Ik heb natuurlijk niet van alle kamers foto’s gemaakt. Ik heb echter wel een foto van een kamer waar ik een week (!) geslapen heb en als ik nu naar die foto kijk kan ik niet geloven dat ik daar een week geslapen heb. De eerste week in Australië: Sydney en the Blue Mountains | Nooit gepubliceerde reisverhalen #2. Vandaag schrijf ik over mijn eerst week in Sydney en een bezoek aan de prachtige Blue Mountains. Lees je mee?

Introductie

Woensdag 15 augustus had ik samen met mijn reisgroep een introductie over reizen in Australië. Ook kregen we die dag hulp bij het aanvragen van een ‘Tax File Number’. Dat nummer heb je nodig om legaal te kunnen werken in Australië. Ook gingen we met zijn allen naar de Commonwealth Bank om een rekening te openen en een pinpas aan te vragen. Natuurlijk zijn dit allemaal dingen die je zelf ook zou kunnen regelen. Toch vond ik het destijds als achttienjarige erg fijn hierbij wat hulp te hebben.

Sydney Opera House en Harbour Bridge

Als je in Sydney bent moet je natuurlijk het Opera House zien en hetzelfde geldt voor de Harbour Bridge; dé iconen van de stad. Bij het zien van deze bekende bouwwerken realiseerde ik mij pas echt dat ik in Australië was. Ik schreef in ieder geval in mijn reisdagboek dat het zo bijzonder was daar te staan.

De eerste week in Australië: Sydney en the Blue Mountains | Nooit gepubliceerde reisverhalen #2. Vandaag schrijf ik over mijn eerst week in Sydney en een bezoek aan de prachtige Blue Mountains. Lees je mee?

Zoo en Aquarium

En dan begon toch al snel het maken van verdere reisplannen. Samen met een paar groepsgenootjes besloten we het aquarium en de dierentuin van Sydney te bezoeken. Daarna wilden we graag naar de Blue Mountains gaan. Van het aquarium kan ik mij niet zo heel veel meer herinneren. Ik heb wat foto’s van zeehonden en zeeleeuwen maar die vallen eigenlijk in het niet bij de foto’s van zeehonden en zeeleeuwen die ik later tijdens mijn reis in het wild heb gezien. In het aquarium hadden ze echter ook vogelbekdieren. Dat zijn mij toch bijzondere dieren! Ze waren veel kleiner dan ik verwacht had. Een vogelbekdier is samen met de mierenegel het enige zoogdier dat ook eieren legt. Het vogelbekdier heb ik helaas nooit in het wild gezien. De mierenegel trouwens wel.

De eerste week in Australië: Sydney en the Blue Mountains | Nooit gepubliceerde reisverhalen #2. Vandaag schrijf ik over mijn eerst week in Sydney en een bezoek aan de prachtige Blue Mountains. Lees je mee?

De dierentuin van Sydney, The Taronga Zoo, is echt een prachtige dierentuin. Om er vanuit het centrum van Sydney te komen kun je met een ferry gaan. Dat is echt een aanrader want vanaf de ferry heb je een bijzonder mooi zicht op het Opera House en de Harbour Bridge!

De eerste week in Australië: Sydney en the Blue Mountains | Nooit gepubliceerde reisverhalen #2. Vandaag schrijf ik over mijn eerst week in Sydney en een bezoek aan de prachtige Blue Mountains. Lees je mee?

De dierentuin heeft natuurlijk veel dieren die je ook in de dierentuin kunt zien in Nederland, zoals leeuwen en zebra’s. Maar wat de dierentuin van Sydney heel bijzonder maakt is het uitzicht. Zoals hieronder te zien is op de foto heb je vanaf de dierentuin adembenemend uitzicht op de skyline van Sydney.

De eerste week in Australië: Sydney en the Blue Mountains | Nooit gepubliceerde reisverhalen #2. Vandaag schrijf ik over mijn eerst week in Sydney en een bezoek aan de prachtige Blue Mountains. Lees je mee?Blue Mountains

Zaterdag 18 augustus verliet ik samen met twee groepsgenootjes de grote stad Sydney en reisden we per trein naar Katoomba. Vanuit Katoomba kun je gemakkelijk de Blue Mountains bezoeken. Als ik nu wel eens foto’s zie van andere backpackers die de Blue Mountains bezoeken, vraag ik mij wel eens af of we niet wat meer tijd hadden moeten doorbrengen in dat prachtige gebied. We verbleven er twee dagen.

De eerste week in Australië: Sydney en the Blue Mountains | Nooit gepubliceerde reisverhalen #2. Vandaag schrijf ik over mijn eerst week in Sydney en een bezoek aan de prachtige Blue Mountains. Lees je mee?Op de foto zie je de Three Sisters, dé rotsformaties waar de Blue Mountains bekend om staan. Verder is dit een gebied waar je prachtig kunt wandelen. Ik weet niet of het nog steeds mogelijk is, maar destijds in 2001 kon je vlakbij één of meer van de ‘sisters’ komen. Als je goed naar de foto kijkt zie je een loopbrugje tussen de grote rots en de eerst ‘sister’. Hieronder zie je een foto van één van de ‘sisters’ van dichtbij. De eerste week in Australië: Sydney en the Blue Mountains | Nooit gepubliceerde reisverhalen #2. Vandaag schrijf ik over mijn eerst week in Sydney en een bezoek aan de prachtige Blue Mountains. Lees je mee?

Na twee dagen gingen we weer terug naar Sydney. Inmiddels was ik al een week in Australië en had ik redelijk voor ogen wat ik de eerste tijd wilde gaan doen. Ik wilde graag via de oostkust naar het noorden reizen; naar Cairns. Eén van de groepsgenootjes waarmee ik ook naar de Blue Mountains was geweest had ongeveer hetzelfde voor ogen en samen besloten we ieder een busticket te kopen waarmee we de gehele oostkust konden bereizen. Ideaal! Sydney en de Blue Mountains waren geweldig en prachtig maar wat had ik een zin nog veel meer van dit bijzondere land te zien!

De eerste week in Australië: Sydney en the Blue Mountains | Nooit gepubliceerde reisverhalen #2. Vandaag schrijf ik over mijn eerst week in Sydney en een bezoek aan de prachtige Blue Mountains. Lees je mee?

Als je ooit in Sydney bent geweest, wat vond je er van?

Nooit gepubliceerde reisverhalen

Lees hier nog meer nooit gepubliceerde reisverhalen:

Nooit gepubliceerde reisverhalen | Een nieuwe rubriek!

Backpacken in Australië: de voorbereidingen

Of artikelen met reis gerelateerde onderwerpen:

Je bent 18 en je wilt wat

Wat nam ik 16 jaar geleden mee in mijn backpack?

Je bent 20 en je wilt wat | Drie maanden werken in Italië

De voordelen van alleen op reis gaan

Landen uit ‘Wie is de mol?’ die ik graag eens zou bezoeken

12 gedachten over “De eerste week in Australië: Sydney en the Blue Mountains | Nooit gepubliceerde reisverhalen #2

  1. Yes! Groot gelijk! Het is echt een prachtig land. En men denkt vaak dat het er heel droog is maar het is er qua landschap ook erg afwisselend! En dieren! De dieren zijn in Australie zo bijzonder!

 1. Leuk om te lezen Maaike! Wij waren een paar jaar geleden in Australie, maar iets noorderlijker. Ik verbaasde me er toen echt over hoe groot dat land is. Ik bedoel, je ziet het wel op de kaart dat het groot is, maar als je begint te rijden dan dringt het extra door. Wij reisden van Brisbane tot Cairns.

  1. Oh leuk! Ik ben ook vanuit Sydney richting Cairns gereisd, en daarna weer verder (ik was er immers een jaar). Maar het is inderdaad een mega groot land. Bij afstanden heb je het niet meer over km maar over hoeveel uur je er over duurt. Maar dat maakt het land ook divers, het zuiden is heel anders als het noorden en het westen is ook weer heel anders als het oosten.

  1. Ja, je moet wel een paar uur in het vliegtuig zitten eer je in Australie bent. Maar, inmiddels gaat er wel een rechtstreekse vlucht vanuit Londen meen ik.

 2. ahhh hoe gaaf om hier, na al die jaren, toch nog een post over te schrijven. Zo leuk ook, ik herken zoveel! Wat een gave foto’s ook. Ik vind het juist heel gaaf dat ze wat ouder zijn.

  En wat ben ik jaloers op jouw Australië stempel!! Die had ik dus niet gekregen 🙁
  Justine onlangs geplaatst…5 blogposts uit de oude doos #1My Profile

  1. Ja het is echt leuk om zo na al die jaren nog over die reis te bloggen. Het is echt leuk om weer in de foto’s te duiken en mijn reisdagboek te lezen. Had je geen stempel gekregen? Wat jammer!! Ik heb bewust dat paspoort bewaard vanwege die stempels. Er zitten wel wat gaten door gestanst door de gemeenteambtenaar, maar de stempels zal ik altijd koesteren 🙂

 3. Oooh… dat beddengoed. Oooh… de Blue Mountains. Oooh… die giraffes met dat uitzicht. Ooh… de Opera House. Oooh… wat een feest van herkenning! Heerlijke post. Echt, zo leuk om te lezen! Ik denk zo ook meteen terug naar mijn 1e reis naar Australië. Wat een avontuur was dat. De tweede keer was ook leuk, omdat ik die met mijn man maakte. Maar toch anders. Dat onbekende zonder internet, dat had wel wat.
  Sheila onlangs geplaatst…Dag baby, hallo dreumesMy Profile

  1. Wat een leuke reactie Sheila! Ik heb er ook zo veel plezier in om er over te schrijven! Het is heerlijk om de foto’s weer eens te zien.

 4. Wat leuk om te lezen! En al helemaal omdat ik een paar weken geleden nog in Sydney was en zo ongeveer hetzelfde heb gedaan als jij, haha. Zo ben ik ook naar de Blue Mountains geweest en heb ik uiteraard ook een bezoekje gebracht aan Sydney Opera House en Harbour Bridge! Erg leuk om andermans ervaringen te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge