Creatieve kerstfotografie | Bokeh en stop-motion

Creatieve kerstfotografie | Bokeh en stop-motion

Kerst gaf mij dit jaar ook wat inspiratie om eens wat creatieve dingen uit te proberen met mijn camera en met foto’s. Zo maakte ik foto’s met het bokeh-effect en heb ik een stop-motion filmpje gemaakt.

Foto met bokeh-effect

Ik zal eerst uitleggen wat bokeh-effect is. Het bokeh-effect onstaat wanneer je een foto maakt met weinig scherptediepte. Je moet de camera dus instellen met een hoog diafragma, bijvoorbeeld F 5.6. Hierdoor wordt de achtergrond wat waziger of onscherper dan het onderwerp op de voorgrond. Als je op de achtergrond lichtjes hebt, veranderen die in wazige lichtbollen.

De kerstboom met haar lichtjes is dus ideaal om als achtergrond te dienen voor een foto met bokeh-effect. Ik besloot eerst maar gewoon iets te oefenen :

Kerst is ook geschikt voor wat creatieve fotografie! Ik laat het resultaat zien van mijn pogingen tot een mooie foto met bokeh-effect. En ik laat een stop-motion filmpje zien.

Ik was eigenlijk direct wel tevreden met het resultaat! De lichtjes veranderden in mooie lichtbolletjes. Tijd om verder wat te experimenteren!

Ik heb ook nog een poging gedaan om de lichtbollen te veranderen in sterren. Dat kun je doen door een kartonnetje voor je lens te bevestigen waar je een sterretje uit hebt geknipt. Dit leidde tot de foto hierboven. Helaas is het niet echt gelukt en had ik ook even geen geduld om dat verder uit te proberen.

Met onderstaande foto’s ben ik bijzonder blij!

Kerst is ook geschikt voor wat creatieve fotografie! Ik laat het resultaat zien van mijn pogingen tot een mooie foto met bokeh-effect. En ik laat een stop-motion filmpje zien.

Kerst is ook geschikt voor wat creatieve fotografie! Ik laat het resultaat zien van mijn pogingen tot een mooie foto met bokeh-effect. En ik laat een stop-motion filmpje zien.

Stop-motion filmpje

Stop-motion is een techniek waarbij je frame voor frame een filmpje maakt. Ik maakte al eens eerder een filmpje met foto’s. En nu heb ik een kerstfilmpje gemaakt van 144 foto’s. Het is een filmpje van nog geen vijftien seconde geworden. Benieuwd? Kijk dan even het filmpje.

Maak jij wel eens ‘creatieve foto’s’?

 

16 gedachten over “Creatieve kerstfotografie | Bokeh en stop-motion

 1. Leuk de aparte foto’s, ook je filmpje is leuk geworden. Ik heb hier geen verstand van hoe het werkt ,maar ik ben wel nieuwsgierig geworden. Ooit wil ik toch wel een duurdere camera hebben maar hij moet wel gebruiksvriendelijk zijn anders ben ik bang dat ik er niet mee overwegkan. Maar jou foto’s vind ik wel altijd mooi gemaakt.

  1. Dankjewel voor het compliment! Als je een nieuwe camera gaat kopen probeer dan vooral voor jezelf goed voor ogen te hebben wat je er mee wilt gaan doen. Er zijn zoveel camera’s in allerlei prijscategorieën dat het soms moeilijk is een keuze te maken. Ik had laatst een fotografie boek uit de bibliotheek, voor wat tips. Maar in het begin stonden ook heel uitgebreid veel tips voor het kopen van een camera met daarbij duidelijk de verschillen uitgelegd. Ik vind fotograferen echt fantastisch, en ik vind het een uitdaging er steeds beter in te worden.

  1. Dankjewel voor de tip! Misschien is het bij mij fout gegaan doordat ik wit papier heb gebruikt. Ik geniet ook enorm van fotograferen. Zo leuk om te doen en ik vind het een uitdaging er steeds beter in te worden.

  1. Dankjewel! Dat vind ik echt leuk om te horen! Als de kerstboom in huis staat is het echt ideaal om met het bokeh-effect te oefenen. Normaal ga ik niet zo snel een stallage maken van kerstverlichting. Als je googlet (ik google, jij googlet?) op bokeh, of op pinterest zoekt op bokeh vind je trouwens ook enorm veel voorbeelden.

  1. Wat leuk dat jullie dat doen in de klas! Onze school is wat dat betreft ook behoorlijk vooruitstrevend en wellicht doen ze dat ook wel in de bovenbouw. Bij ons de bibliotheek bieden ze ook voor kinderen workshops aan om een stop-motion filmpje te maken. Leuk om de kinderen zo vroeg er al wegwijs in te maken. Sowieso vind ik creatief bezig zijn belangrijk voor kinderen. Ze leren er toch anders door denken of op een andere manier oplossingen bedenken.

  1. Dankjewel! Probeer inderdaad nog even te oefenen met de kerstboom! Met zo’n vormpje schijnt het niet moeilijk te zijn. Ik kreeg te tip er zwart papier voor te gebruiken. Ik had wit papier gebruikt en wellicht is het daardoor niet goed gelukt. Succes!

  1. Dankjewel! Verlof is eigenlijk een bijzonder iets he. Je kijkt er enorm naar uit en je hebt in je hoofd allerlei dingen die je graag wil gaan doen maar de praktijk is toch vaak anders. Alvast een fijne jaarwisseling toegewenst!

  1. Dankjewel! Het idee van dat duplo-filmpje komt doordat mijn kinderen heel graag filmpjes van lego op YouTube kijken. En dan het liefste van die bouw-filmpjes. Als ik er naar kijk vraag ik mij iedere keer weer af waarom kinderen dat zo leuk vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge