Blauwe druif vermeerderen: hoe doe je dat?

Blauwe druif vermeerderen: hoe doe je dat?

Het blauwe druifje, wie houdt er niet van? Ik vind het vooral een mooie en subtiele plant die met veel andere planten mooi combineert. Zelf heb ik veel blauwe druifjes gecombineerd met tulpenbollen, zoals ik al eerder schreef in een artikel over tulpen. Maar hoe krijg je nou meer van planten die je mooi vindt zonder ze te kopen in de winkel? Dat vind ik zelf altijd een leuke sport. Ik ben altijd weer erg blij als het mij gelukt is planten door middel van zaaien, stekken of scheuren te vermeerderen. Dat scheelt echt een hoop geld als je het vergelijkt met wanneer je die planten in de winkel had gekocht. Bollen van blauwe druifjes kun je doorgaans in het najaar in bijna iedere winkel wel kopen. Het is niet echt een dure plant, de bolletjes zijn vaak goedkoper als tulpen of hyacinten. Maar toch is het leuk als je er zelf voor kunt zorgen dat je meer blauwe druifjes in je tuin krijgt zonder dat het je geld kost. En bij blauwe druifjes is dat niet eens zo moeilijk!

Zaaien, parteren, scheuren…

Er zijn meerdere manieren om blauwe druifjes te vermeerderen. Je kunt ze namelijk zaaien, parteren en scheuren. Zaaien en parteren is beide niet moeilijk, maar scheuren geeft naar mijn idee het snelste en het meeste resultaat. Dus vandaar laat ik in dit artikel alleen laat zien hoe je blauwe druifjes kunt vermeerderen door middel van scheuren. En toevallig is het nu de juiste periode om dat te doen!

Want, als het goed is zijn de blauwe druifjes inmiddels uitgebloeid. Ze zullen kleine zaaddoosjes gevormd hebben waardoor je nog heel goed kunt zien waar ze staan. Het is namelijk de bedoeling dat je de bolletjes gaat opgraven. Als je de bolletjes hebt opgegraven kun je zien dat de grote bol allerlei kleine bijbolletjes heeft gevormd. Tenminste, dit is bij zo’n 75% van de bollen die ik heb opgegraven het geval.

Het blauwe druifje is een prachtig plantje. Eigenlijk een must voor iedere tuin. In dit artikel beschrijf ik hoe je op een erg makkelijke manier deze plant kunt vermeerderen.

Deze bijbolletjes kun je voorzichtig losmaken van de grote bol en vervolgens kun je alle bollen weer terug zetten in de grond. Je hoeft hiervoor niet te wachten tot het najaar. Blauwe druifjes kunnen namelijk het hele jaar gewoon in de grond blijven zitten. Waarschijnlijk geeft het grootste gedeelte van deze kleine bijbolletjes volgend jaar al weer bloemen. Is dit niet gewoon een erg makkelijke manier van vermeerderen? Ik doe dit ongeveer om de twee jaar. Ik wil namelijk graag op meer plekken in de tuin deze leuke vrolijke plant hebben en ik vind het ook leuk om af en te wat van deze bolletjes weg te geven.

Heb jij ook blauwe druifjes in de je tuin? En graaf je ze wel eens op om ze te vermeerderen?

2 gedachten over “Blauwe druif vermeerderen: hoe doe je dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge