Backpacken in Australië: de voorbereidingen | Nooit gepubliceerde reisverhalen

Backpacken in Australië: de voorbereidingen | Nooit gepubliceerde reisverhalen

Vandaag komt eindelijk mijn eerste blog in de rubriek ‘Nooit gepubliceerde reisverhalen’ online. Het duurde even omdat ik nog even de tijd nodig had om na te denken hoe ik deze rubriek verder ga invullen. Ik heb besloten om het grotendeels maar chronologisch te doen. Daarom begin ik vandaag ook echt bij het begin van mijn reis naar Australië anno 2001. Ik begin met de voorbereidingen die ik destijds trof om goed voorbereid op reis te gaan. Gelukkig heb ik nog wat notities zodat ik weet wat bepaalde dingen gekost hebben of op welke datum ik iets geregeld had.

Inschrijving

Het stond voor mij eigenlijk vast om mij in te schrijven bij een reisorganisatie. Ik vond het een prettig idee dat je ergens op terug kunt vallen en dat er hulp is bij het regelen van verschillende zaken. Ik was immers nog maar 18 jaar en ik had nog nooit gevlogen. Op 27 januari schreef ik mij in bij Travel Active. Ik koos voor het programma waarbij je met een groep naar Sydney vliegt en je daar twee overnachtingen in een hostel hebt. In Sydney kreeg ik verder onder andere nog hulp bij het aanvragen van het ‘Tax File Number’ om in Australië te kunnen werken en hulp bij het openen van een bankrekening. En wat ik daarna zou gaan doen, mocht ik natuurlijk verder zelf weten. Ik heb dit programma in ieder geval als heel prettig ervaren als 18-jarige. Inclusief een retourticket waarbij de terugvlucht gewijzigd kon worden kostte dit programma Fl. 2486,-. Dit is dus een bedrag in guldens. Ik kan het gulden teken niet eens meer vinden op de hedendaagse laptop.

Diploma halen

Misschien niet direct reis gerelateerd, maar wat wel heel belangrijk was voor het doorgaan van mijn grote reis was het halen van mijn atheneumdiploma. Wat heb ik gezwoegd op de schoolonderzoeken en de examens. Ik had helaas een aantal vakken waar het dubbeltje de verkeerde kant op zou kunnen vallen en dan zou ik behoorlijk pech hebben. Gelukkig vielen alle dubbeltjes de goede kant op en kreeg ik op donderdag 14 juni 2001 te horen dat ik met allemaal mooie cijfers was geslaagd.

Backpacken in Australië: De voorbereidingen. Vandaag mijn eerste artikel in mijn nieuwe rubriek van nooit vertelde reisverhalen. Ik begin bij het begin en dat zijn de voorbereidingen van mijn grote reis.

Geld verdienen

Al vanaf mijn 13e of 14e heb ik altijd bijbaantjes gehad. En dat kwam voor mijn reis naar Australië natuurlijk goed uit. Ik had namelijk door die vele baantjes behoorlijk kunnen sparen. Een mooi bedrag op de bankrekening was, en is, trouwens ook een vereiste voor de visumaanvraag. Aangezien ik pas in augustus zou vertrekken en mijn examens in mei waren afgelopen had ik in de maanden juni en juli ook nog mooi de tijd om extra te werken. Helaas kon ik bij mijn baantje in de Jaarbeurs destijds niet meer uren krijgen en ging ik op zoek naar een andere tijdelijke full-time baan. Ik had enorme mazzel. Ik vond namelijk erg leuk werk als baliemedewerkster bij een bank. Van die werkervaring heb ik later trouwens als student ook nog profijt gehad omdat ik toen wederom weer als baliemedewerkster aan de slag kon.

Visum aanvragen

Ondanks dat ik veel gespaard had, had ik natuurlijk nooit genoeg geld om een jaar te reizen. Ik zou dus ook gaan werken in Australië. Om in Australië te mogen werken heb je een werkvisum nodig. Als ik het goed heb begrepen kun je tegenwoordig je werkvisum online aanvragen. In het jaar 2001 moest je het visum persoonlijk aanvragen bij de Australische ambassade in Den Haag. Ik ging dus op maandag 16 juli 2001 met mijn nieuwe paspoort (Fl. 122,-)  naar Den Haag om mijn werkvisum aan te vragen. ‘s Ochtends moest ik voor een bepaald tijdstip verschillende documenten inleveren, waaronder; mijn paspoort, bewijs van een bepaald bedrag aan spaargeld en het aanvraagformulier. Na twee uur mocht ik terug komen en kreeg ik te horen of ik al dan niet een visum had gekregen. Al is ‘krijgen’ hier niet het juiste woord. Het visum kostte namelijk Fl. 210,-. Gelukkig was mijn trip naar Den Haag succesvol en ging ik met een visum in mijn paspoort weer terug naar huis.

Backpacken in Australië: De voorbereidingen. Vandaag mijn eerste artikel in mijn nieuwe rubriek van nooit vertelde reisverhalen. Ik begin bij het begin en dat zijn de voorbereidingen van mijn grote reis.

Backpack

Om te kunnen backpacken had ik ook nog een goede backpack nodig. Ik kocht een kwalitatieve backpack bij een outdoor winkel. Dit was nog een behoorlijke uitgave (Fl.  379,95) maar gelukkig kreeg ik deze tas van mijn ouders. Verder kocht ik nog goede wandelschoenen, sandalen, een slaapzak, een discman en natuurlijk de Lonely Planet (Fl. 66,85) van Australië. Wat er verder nog mee ging in mijn backpack lees je hier. Ik kocht trouwens ook nog een ‘moneybelt’. Dat is een soort buideltasje maar dan heel dun. Het is bedoeld om er je waardevolle documenten in te toen en je kunt het tasje eventueel onder je broek dragen.

Backpacken in Australië: De voorbereidingen. Vandaag mijn eerste artikel in mijn nieuwe rubriek van nooit vertelde reisverhalen. Ik begin bij het begin en dat zijn de voorbereidingen van mijn grote reis.

Reisverzekering

Ook voor zo’n lange reis moet je natuurlijk goed verzekerd op pad gaan. Ik sloot een goed dekkende reisverzekering af die geschikt is voor backpackers. Geen idee meer waar ik de verzekering afsloot, wel had ik genoteerd dat de verzekering mij Fl. 978,- kostte.

Ja, volgens mij was ik wel goed voorbereid toen ik op reis ging. Wat had ik er zin in. Dit schreef ik als laatste in mijn dagboek:

Backpacken in Australië: De voorbereidingen. Vandaag mijn eerste artikel in mijn nieuwe rubriek van nooit vertelde reisverhalen. Ik begin bij het begin en dat zijn de voorbereidingen van mijn grote reis.

En zondag 12 augustus 2001 vertrok ik voor een jaar naar Australië. Wordt vervolgd!

11 gedachten over “Backpacken in Australië: de voorbereidingen | Nooit gepubliceerde reisverhalen

  1. Oh echt leuk! Dat lijkt mij heel leuk om te lezen hoe je dat als ouder hebt ervaren! Het is zeker een hele mooie kans als je jong bent. Zo’n bijzondere tijd!

 1. Wat komt er eigenlijk veel bij kijken als je langere tijd naar het buitenland gaat, maar zo te horen was je goed voorbereid op je reis. Een vriend van mij is toevallig afgelopen donderdag voor 3 maanden naar Australië vertrokken en ik verbaasde me er toen ook over wat hij allemaal nodig had, qua visums, maar ook met dingen als iemand thuis machtigen om je acceptgiro’s te betalen. Daar had ik zelf nooit zo bij stilgestaan.
  Romy onlangs geplaatst…Crazy cat lady | Waarom ik gek ben op katten!My Profile

  1. Ja er komt inderdaad veel meer bij kijken dan alleen een ticket boeken en je tas inpakken. En het is inderdaad heel goed om er bij stil te staan dat iemand je bankzaken regelt als je voor een lange tijd weg gaat. Ik had destijds mijn moeder gemachtigd over mijn rekeningen. En dat was maar goed ook. In Australie ging namelijk mijn digipas stuk voor het internetbankieren en mijn moeder kon toen heel gemakkelijk een nieuwe regelen voor mij. Toen ik als student werkte bij een bank heb ik een klant gehad die voor haar dochter nieuwe bankpassen wilde aanvragen. Die dochter was ook een jaar in het buitenland maar had niemand gemachtigd. Dat was nog een heel geregel. Uiteindelijk met veel gedoe is het gelukt om nieuwe passen te sturen maar hier gingen serieus wel weken aan voorbij. Er moest heel wat heen en weer gefaxt en gedaan worden. En in die tijd zat zij in het buitenland met amper wat geld. Dus ja, voordat je een lange reis maakt moet je hier wel over nadenken!

  1. Dank voor je leuke reactie Justine! Mijn Australie reis is al zo’n 17 jaar geleden maar het is denk ik wel duidelijk dat ik er nog heel vaak aan terug denk. En helemaal nu ik weer in de fotoboeken ben gedoken!

 2. Zo leuk om dit te lezen!! Ik herken ook zeker wat dingen. Zelf besloot ik om me nergens bij aan te sluiten toen ik naar Australië ging, maar ik herken zeker Travel Active. En natuurlijk de speciale reisverzekering voor backpackers. Een reisverzekering die langer geldig is en die aanvullend nog een maandje dekkend was, om je tijd te geven om een zorgverzekering te regelen via een baan (goh, heel anders dan nu). Toen was er ook maar één goede maatschappij die dat aanbood, dus we zaten vast bij dezelfde organisatie. Voor mijn reis naar Australië kocht ik ook goede wandelschoenen (ik heb ze nu nog steeds in gebruik, zelfs) en een goede backpack. Zo leuk. Ik ben echt benieuwd naar de rest. Het zal voor mij een feest van herkenning zijn.
  Sheila onlangs geplaatst…Met 12 tassen op vakantie, kan dat niet minder?My Profile

  1. Ja, heerlijk he, om aan die tijd terug te denken. Ik vind het ook enorm leuk om er over te schrijven. Ik kocht ook goede wandelschoenen. Dat bleken ook hele fijne werkschoenen te zijn. En, ik heb ze ook nog steeds en gebruik ze ook nog steeds. Ze waren duur, maar ze waren zeker het geld waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge