5 x wat ik leuk vind aan blogs van anderen

5 x wat ik leuk vind aan blogs van anderen

Blogs lezen is eigenlijk hetzelfde als televisie kijken. Wat je leuk of interessant vindt dat blijf je lezen of kijken, maar wat niet voldoende je aandacht trekt daar zap je van weg. Ik zou mezelf totaal geen expert noemen op het gebied van bloggen, ik kan echter wel zeggen dat ik bepaalde voorkeuren heb waardoor ik op sommige blogs blijf terug komen. Dit artikel wil ik dan ook schrijven vanuit een positieve invalshoek: wat vind ik leuk op blogs van anderen? Wat voor artikelen lees ik graag? Negatieve feedback is er al zoveel, dus in dit artikel alleen maar positieve dingen. Bovendien zijn het ook allemaal dingen waar ik zoveel mogelijk naar streef ze ook te realiseren of waar te maken op mijn eigen blog. Lees je mee?

Lijstjes

Ik maak zelf graag lijstjes maar ik lees ook graag lijstjes. Een artikel dat geschreven is in een lijstjes-vorm vind ik makkelijk en prettig lezen. Bovendien is een lijstje vaak heel concreet waardoor er bijna altijd een hele duidelijke titel bij staat. Een duidelijke titel zorgt er weer voor dat je weet wat je kan verwachten van een artikel, en dat is ook fijn! Eén van mijn eigen lijstjes die veel gelezen is, is 5 x ideeën voor macrofotografie.

Duidelijke opmaak en lay-out

Hierboven schreef ik al dat duidelijke titels fijn zijn, al is dat trouwens niet altijd mogelijk, een duidelijke lay-out van een blog ervaar ik ook als erg prettig. Het is fijn als je op een website meteen weet wat je moet aanklikken om een artikel te lezen en dat het menu ook snel te vinden is. Natuurlijk is een opmaak erg smaakgevoelig, maar persoonlijk houd ik vooral van rustig en zonder te veel poespas.

Een reactie op je reactie

Het is altijd leuk om reacties te krijgen op een artikel. Daarom probeer ik zelf ook vaak bij anderen een reactie achter te laten. En wat is dan leuker als je een reactie krijgt op je reactie? Ik vind dat altijd zo attent. Daarom probeer ik dat zelf ook na te streven en volgens mij lukt dat tot nog toe aardig. Wat ik overigens hierbij ook erg prettig vind, is dat sommige blogs een automatische mail sturen wanneer de betreffende blogger heeft gereageerd op mijn reactie. Het lukt mij namelijk niet om aan het einde van de dag terug te gaan naar de blogs waar ik een reactie heb achter gelaten om te kijken of er op gereageerd is.

Bij mijn eigen blog kan ik het niet bij de instellingen terug vinden of mijn blog ook zo staat ingesteld. Dus een vraagje aan jullie: als je bij een artikel een reactie achter hebt gelaten, krijg je dan een mailtje met mijn reactie daar op? Wellicht is dit wel een hele vage alinea geworden, er staat in bijna iedere zin wel het woord reactie of een vervoeging ervan. Ik hoop dat ik mijn boodschap heb weten over te brengen!

Taal en schrijfstijl

Ik weet nog goed dat een docent tijdens mijn studie het volgende duidelijk aangaf: wanneer je een paper of een verslag ingeleverd had en hij kwam tijdens het lezen op de eerste pagina al drie spelfouten tegen dan stopte hij met nakijken en kreeg je een onvoldoende. Hoe goed de inhoud ook mocht zijn, er was geen genade. Dat heeft bij mij de voorkeur voor goed taalgebruik wel een beetje aangewakkerd. Tekst moet gewoon goed te lezen zijn en het liefste natuurlijk foutloos. Dat eerste gaat mij denk ik redelijk goed af. Verschillende mensen hebben mij al gecomplimenteerd met mijn schrijfstijl. Dat vind ik echt heel erg fijn om te horen.

Al vind ik het zelf soms nog wel een beetje zoeken naar de juiste toon bij sommige artikelen. Zo hoop ik in dit artikel niet te belerend over te komen. Foutloos schrijven zou ik heel graag willen, maar ik ben bang dat er altijd wel kleine foutjes insluipen. En als er een grote fout is ingeslopen hoop ik dat iemand mij dat meldt bij de reacties hieronder! Maar goed, nu schrijf ik deze alinea voornamelijk over mezelf terwijl dit artikel juist gaat over blogs van anderen. En daar kan ik kort over zijn: goed en fijn taalgebruik of een prettige schrijfstijl heeft bij mij een sterke voorkeur! Het leest gewoon fijn. Maar ik ben niet zo genadeloos als mijn docent destijds hoor!

Foto’s

Mooie foto’s kunnen een artikel echt af maken. Ik vind het altijd leuk om bij anderen te zien hoe zij dingen op de foto zetten voor een artikel. Ook doe ik inspiratie op als ik zie wat voor soort foto’s anderen plaatsen. Voor mijn blog maak ik namelijk ook alle foto’s zelf. Dat vind ik belangrijk maar vooral leuk.

Dat waren mijn vijf dingen! Het leek mij overbodig om te noemen dat een onderwerp mij natuurlijk ook moet aanspreken om mij tot lezen aan te zetten. Wat lezer betreft zou ik mezelf omschrijven als een omnivoor. Ik lees van alles en nog wat! Inmiddels lees ik bijna iedere dag wel wat blogs. Enkele daarvan hebben iedere dag een nieuw artikel online, wat ik ongelooflijk knap vind. Maar tegelijkertijd ben ik ook blij dat niet elk blog dagelijks met een nieuw artikel komt, want dan zou ik het allemaal niet meer kunnen bijhouden.

Wat vind jij leuk of prettig aan blogs van anderen?

22 gedachten over “5 x wat ik leuk vind aan blogs van anderen

 1. Nou, dat komt aardig overeen! En verder lees ik het als ik het een interessant artikel vind. Ik krijg van jou overigens geen mail als ik heb gereageerd. Ik moet daar zelf ook eens naar kijken. En ik hoop ook dat mensen mij op foutjes wijzen, al gebeurt dat nooit eigenlijk. Soms lees ik mijn artikel later terug en zie ik toch een kromme zin of een spelfout. Baal ik zooo enorm van, pas het altijd meteen aan!
  Michelle onlangs geplaatst…De laatste keerMy Profile

  1. Dankjewel! Dan ga ik me er eens in verdiepen hoe ik het kan instellen dat er een mailtje gestuurd wordt! Ik kan er inderdaad ook van balen als er toch foutjes in blijven staan, zeker als je er al een paar keer overeen gelezen hebt!

 2. Dat het lekker wegleest.. spelling ben ik zelf heel slecht in (moet het wel tig keer overlezen) dus bij
  anderen let ik daar niet op😂. Ik probeer ook altijd iedereen een reactie te geven. Het eerste halfjaar deed ik dat ook braaf maar kregen mensen dus geen mail dat ik een reactie erop had gegeven..Hoe bedoel je beginnersfout😉

  1. Die interactie door het geven van een reactie is leuk he. Maar volgens mij worden er bij mij geen mails gestuurd als ik op een reactie van iemand heb gereageerd. Ik ga je even een mailtje sturen hoe jij dat destijds hebt opgelost.

   1. Ik heb dat opgelost met een plugin in wordpress, volgens mij werkt het bij mij zo, ik zal het even checken door op jouw reactie te reageren van van de week. Ik probeer dat in ieder geval sowieso te doen als mensen de moeite nemen te reageren.

    1. Dankjewel! Het is uiteindelijk gelukt! Met een plugin inderdaad! En ik had jouw antwoord op mijn reactie op jouw blog ook in de mail! Ik vind dat echt leuk, die interactie!

 3. Oh ja, ik haak zeker af als er veel grammatica fouten in een tekst staan. Ik erger me er al aan als ‘jouw’ wordt gebruikt in plaats van ‘jou’. Maar goed, die probeer ik nog te negeren. Maar als er teveel fouten in een tekst staan, is mijn interesse direct weg. Geldt ook voor boeken die ik lees (verschrikkelijk als ik daar een grammatica fout in ontdek). Ik begrijp jouw docent volledig!
  Sheila onlangs geplaatst…Wat zegt jouw sterrenbeeld over jou?My Profile

  1. Ja, dat vind ik dus ook! Ik kan ook slecht tegen ‘ma’ in plaats van ‘maar’. Tegelijkertijd probeer ik zelf ook niet te kritisch te zijn 🙂

 4. Wat leuk om te lezen wat een andere blog voor jou fijn en leuk maakt. Ik herken me eigenlijk volledig in je lijstje. Ik word ook altijd blij van mooie foto’s, goed geschreven stukken, lijstjes en een fijne opmaak. Ik heb ooit een blog gelezen met witte letters op een zwarte achtergrond. Dat vond ik niet zo’n succes 😉 Verder vind ik het leuk als bloggers een eigen stijl hebben of een unieke kijk hebben op bepaalde onderwerpen. Dan kom ik altijd graag terug. Trouwens ook mijn complimenten voor je schrijfstijl. Je schrijft echt heel prettig!
  En wat betreft de reacties op reacties. Bij mijn reacties op jouw blog krijg ik geen mailtje als erop gereageerd is. Je kunt daarvoor een plug-in installeren. Ik heb deze plug-in: Better Notifications for WordPress. Maar het schijnt dat Comment Reply Notification ook een goede optie is. Hopelijk kun je daar iets mee 🙂
  Romy onlangs geplaatst…‘Life doesn’t have to be fabulous to be good’My Profile

  1. Dankjewel voor het compliment! Dat vind ik echt bijzonder leuk om te horen! Witte letters met zwarte achtergrond lijkt mij inderdaad ook niet lekker lezen. Ik heb trouwens inmiddels een plugin! Yes! Ik heb destijds zoveel lijstjes gelezen met plugins die je moet hebben, maar zo’n plugin stond daar niet tussen. Ik ben blij dat ik er nu een heb! Dank voor de tip!

 5. Ik heb de laatste maanden op een tablet geblogd met een mini toetsenbord. Daardoor had ik best wel wat type fouten. Heel vervelend vond ik dat.
  Ik lees graag de persoon door het artikel heen. De schrijfstijl moet me aanspreken.
  Persoonlijke artikelen, inrichting en deco en diy, over opvoeden en reizen. Ik heb een breed interesseveld.
  Ik ben gestopt met een aantal blogs te volgen omdat ik vond dat ze betweterig of veroordelend naar anderen overkwamen. Daar heb ik geen behoefte aan.
  Van sommigen krijg ik melding in mail dat er een reactie op een reactie kwam. Maar geen idee hoe die daar komt.

  1. Oh ja, lastig is dat he! Ik reageer veel op mijn smartphone, en heb me inmiddels aangeleerd het nog even door te lezen voor het te verzenden. Ik heb inmiddels een plugin geïnstalleerd doe er voor zorgt dat je een mailtje krijgt met mijn antwoord op je reactie. Fijne vakantie nog!

  1. De interactie vind ik ook heel erg leuk! Dat had ik voordat ik begon met bloggen niet verwacht. Inmiddels heb ik een plugin, zodat men ook ziet dat ik antwoord op een reactie!

  1. Persoonlijke verhalen vind ik ook leuk om te lezen. Persoonlijk vind ik het nog wel een moeilijke categorie om te schrijven. Ik weet nog nog goed wat ik wel en niet wil delen. Maar die zoektocht is ook leuk!

  1. Het was echt even zoeken naar een plugin. Ik had sowieso eerst al honderd keer alle instellingen van mijn blog doorgelopen ervanuit gaande dat het daar toch ergens bij moest staan. Vervolgens heb ik ik weet niet hoeveel plugins geprobeerd en deze voldeed aan al mijn eisen: Simple comment notification van Krsysztof. Ik heb zelf nog wel de Engelse tekst die in de mail komt te staat aangepast naar Nederlands. Er staan hier bij de andere reacties trouwens ook nog een aantal goede suggesties voor plugins. Succes!

 6. Leuk om te lezen! Veel dingen die jij opsomt, vind ik zelf ook prettig bij het lezen van een artikel en inderdaad: als bloggers reageren op een reactie maakt dat ze meteen een stukje vriendelijker in mijn ogen. Blogs waarop je zo goed als dagelijks een reactie achter laat omdat je enthousiast bent en waarbij een blogger nooit reageert, lees ik na verloop van tijd niet meer. Het is misschien een beetje judgy, maar ik vind dat gewoon iets arrogants hebben. Het is voor mij vanzelfsprekend dat je de tijd neemt voor mensen die je werk waarderen 🙂

  1. Ik ben het helemaal met je eens. Persoonlijk vind ik het ook leuk als je een reactie krijgt op een reactie die je hebt achtergelaten. En bovendien waardeer ik het ook gewoon enorm als mensen de moeite nemen te reageren op een artikel. Dan wil ik ook graag de moeite nemen om een reactie terug te schrijven. En de interactie is toch ook gewoon hartstikke leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge