5 x ideeën voor macrofotografie

5 x ideeën voor macrofotografie

Inmiddels is volgens mij wel duidelijk dat ik veel foto’s maak met mijn nieuwe macrolens. In het begin was ik er nog niet heel erg tevreden over. Dat ben ik eerlijk gezegd nog steeds niet helemaal, maar ik word er wel steeds handiger in. Maar wat kun je dan allemaal met zo’n macrolens? Vandaag geef ik vijf onderwerpen die je kunt fotograferen met een macrolens. En ja, bloemen staan natuurlijk ook in het rijtje. Die zet ik gewoon op nummer 1!

1. Bloemen

Bloemen lenen zich bij uitstek voor macrofotografie. Ze vliegen niet weg en kunnen mooi model staan. Mits er niet een te harde wind waait in ieder geval. Wind zorgt bij mij namelijk bijna altijd voor onscherpe of bewogen foto’s. Bloemenfoto’s kunnen soms ook wat eentonig worden dus mijn tip is om verschillende perspectieven uit te proberen.

Vandaag vijf leuke ideeën voor macrofotografie. Natuurlijk kun je bloemen mooi fotograferen, maar daarnaast geef ik nog vier ideeën om eens uit te proberen.

2. Patronen

Ik denk dat de foto’s die hieronder volgen dit het beste kunnen uitleggen. In de natuur zijn ontzettend veel patronen en structuren te vinden. Als je hier eenmaal aan begint zie je opeens overal mooie lijnenspellen of stippeltjespatronen.

Vandaag vijf leuke ideeën voor macrofotografie. Natuurlijk kun je bloemen mooi fotograferen, maar daarnaast geef ik nog vier ideeën om eens uit te proberen.

Vandaag vijf leuke ideeën voor macrofotografie. Natuurlijk kun je bloemen mooi fotograferen, maar daarnaast geef ik nog vier ideeën om eens uit te proberen.

3. Achtergrondfoto’s

Als je regelmatig fotoboeken van je foto’s maakt dan vind je het misschien ook leuk om voor de achtergrond eigen foto’s te gebruiken. Ik maak op vakantie bijvoorbeeld ook altijd foto’s van zand, steentjes of gras. Leuk voor op de achtergrond van strandfoto’s of foto’s van een potje voetbal. En voor deze foto’s kun je dus ook prima je macrolens gebruiken.

Vandaag vijf leuke ideeën voor macrofotografie. Natuurlijk kun je bloemen mooi fotograferen, maar daarnaast geef ik nog vier ideeën om eens uit te proberen.

4. Zaad

 Eigenlijk zijn de foto’s die hieronder komen natuurlijk ook foto’s van bloemen. Zaaddozen zijn immers uitgebloeide bloemen. Toch noem ik ze hierbij nog even apart. Ik vind bloemen namelijk in al hun kleurenpracht echt fantastisch, maar veel bloemen zijn ook nog heel bijzonder als ze veranderen in zaaddozen. Hieronder zie je bijvoorbeeld de zwarte zaadjes zitten bij het blauwe druifje en bij een sierui. Prachtig toch?

Vandaag vijf leuke ideeën voor macrofotografie. Natuurlijk kun je bloemen mooi fotograferen, maar daarnaast geef ik nog vier ideeën om eens uit te proberen.

Vandaag vijf leuke ideeën voor macrofotografie. Natuurlijk kun je bloemen mooi fotograferen, maar daarnaast geef ik nog vier ideeën om eens uit te proberen.

5. Insecten

En als laatste de insecten. En dit zijn zeker niet de minsten. Een bij op een bloem kan een foto heel veel meerwaarde geven. Een vliegje op een grassprietje kan van zo’n grassprietje iets heel bijzonders maken. Toen ik eenmaal de smaak te pakken had met het fotograferen van insecten merkte ik dat ik steeds vaker door de tuin liep op zoek naar beestjes en soms mooie bloemen over het hoofd zag. En ik merkte ook wat er toch een grote verscheidenheid van kleine beestjes in de tuin leven! Dit is zeker aanleiding om hier later nog een keer een heel artikel aan te besteden. Insecten blijven namelijk niet mooi stil zitten als jij een foto wil maken.

Vandaag vijf leuke ideeën voor macrofotografie. Natuurlijk kun je bloemen mooi fotograferen, maar daarnaast geef ik nog vier ideeën om eens uit te proberen.

Vandaag vijf leuke ideeën voor macrofotografie. Natuurlijk kun je bloemen mooi fotograferen, maar daarnaast geef ik nog vier ideeën om eens uit te proberen.

Maak jij ook graag foto’s met een macrolens? Als je nog aanvullingen op mijn lijstje heb, hoor ik dat natuurlijk graag! Of als je naar aanleiding van mijn tips mooie foto’s hebt kunnen maken vind ik dat ook erg leuk om te zien. Tag mij dan bijvoorbeeld even via instagram: 31.flowers.

8 gedachten over “5 x ideeën voor macrofotografie

    1. Dankjewel! Macrofotografie werkt soms een beetje verslavend hè! Het is ook zo leuk. En ik vind het echt een uitdaging om er beter in te worden en steeds interessantere foto’s te maken.

  1. Hallo, vooral goed licht is het belangrijkste bij macro fotografie. Je zit natuurlijk dicht op je onderwerp . Ook vind ik het mooist te werken met diepte on onscherpte of bokeh. Maar dit blijft persoonlijk. Succes ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge