3 x waarom ik een UV filter op mijn camera gebruik

3 x waarom ik een UV filter op mijn camera gebruik

Als titel voor dit artikel had ik eerst ‘3 x tips voor het gebruiken van een UV filter voor je camera’ bedacht. Voor dit artikel put ik echter niet alleen uit mijn eigen kennis en ervaring maar heb ik ook wat informatie opgezocht. Zodoende kwam ik er achter dat er ook mensen zijn die veel gegronde redenen hebben om juist geen UV filter te gebruiken. Ik kies er persoonlijk echter bewust voor om zo’n filter wél te gebruiken en daarom heb ik de titel aangepast. In dit artikel wil ik vooral mijn beweegredenen vertellen waarom ik dat filter dus op mijn camera heb. Gewoon ter informatie aan jullie. Of ter overweging, wellicht had je er nog nooit aan gedacht een UV filter te gebruiken. Of ter bevestiging, misschien zijn mijn argumenten voor jou juist redenen om niet een filter te gebruiken.

Eigenlijk geen UV filter nodig tegenwoordig

De digitale spiegelreflexcamera’s zijn tegenwoordig van zo’n goede kwaliteit dat een UV filter eigenlijk niet nodig is. De digitale sensoren zijn tegenwoordig namelijk niet meer gevoelig voor UV straling. Dit is ook één van de belangrijkste redenen van veel mensen om geen UV filter te gebruiken. Een UV filter heeft echter nog meer eigenschappen dan enkel het tegen houden van UV straling.

1. Krassen en barstjes

Eén van die eigenschappen is dat het filter je lens kan beschermen. Als je met je lens ergens tegen aan komt of ergens tegen aan stoot dan zullen de krasjes op het UV filter komen en niet op je lens. Zo’n UV filter vervangen is veel goedkoper dan het kopen van een nieuwe lens! Ook als je je camera per ongeluk laat vallen heb je kans dat alleen het glas van je UV filter kapot is en niet dat van je lens

2. Zand

Zand kan echt een grote boosdoener zijn voor je camera en je lens. Wanneer je een UV filter op je lens hebt geeft deze enigszins wat bescherming. Dit is vooral aan te raden als je gaat fotograferen op het strand of in de woestijn.

3. Schoonmaken

Een klein maar fijn voordeel is dat een UV filter wat makkelijker schoon te maken is dan een lens. Het filter is lekker klein en er kan niet veel aan kapot.

Nadelen?

Voor de volledigheid van dit artikel wil ik toch ook nog de nadelen van een UV filter aanstippen die ik tijdens mijn ‘research’ gevonden heb. Er wordt gezegd dat het UV filter kan zorgen voor een ‘lensflare’ op foto’s. Dit is een soort lichte vlek die je voornamelijk kunt krijgen als je tegen de zon in fotografeert. Nu fotografeer ik niet heel vaak tegen de zon in maar persoonlijk heb ik nog nooit last gehad van een ‘lensflare’. Daarnaast worden er ook optische afwijkingen als nadelen aangevoerd. Ook hier heb ik zelf nog geen gevolgen van ondervonden.

Tot slot wordt er door veel fotografen aangeven dat zij het volstrekt onlogisch vinden dat wanneer je een duur objectief koopt, je de kwaliteiten hiervan verminderd door er een goedkoop filtertje voor te zetten. Hier valt natuurlijk wat voor de zeggen. Alles wat je voor je lens schroeft doet toch iets afbreuk aan de kwaliteit van je lens. En dat is natuurlijk een beetje cru als je honderden euro’s aan je lens hebt uitgegeven. Mijn lens is echter niet zo duur en ik merk dan ook niks aan de vermindering van kwaliteit aan mijn foto’s.

Zodoende wegen bij mij de voordelen zwaarder dan deze genoemde nadelen. Dat voor mij de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen komt natuurlijk grotendeels door het feit dat ik een huis- tuin-  en keukenfotograaf ben. Eigenlijk zou ik mezelf helemaal geen fotograaf willen noemen, ik ben gewoon iemand die graag foto’s maakt! Maar doordat ik dus geen professionele of hele dure camera heb en doordat ik niet mega kritisch ben, heb ik geen last van de beschreven mogelijke nadelen. Ik ben echter wel super zuinig op mijn camera, vandaar het UV filter!

Gebruik jij een beschermingsfilter of een UV filter op je camera?

Een UV filter heb ik altijd op mijn camera maar daarnaast gebruik ik ook regelmatig een macrolens. Welke macrolens ik heb beschreef ik in dit artikel en ook heb ik al eens een artikel geschreven met veel macrofoto’s en een artikel met ideeën voor macrofotografie.

8 gedachten over “3 x waarom ik een UV filter op mijn camera gebruik

 1. Eerder had ik vaak wel zo’n micro lens voor mijn camera lens. Gewoon een goedkoop dingetje. En deze heeft een keer het leven van mijn camera gered, toen hij door mijn kat van de vensterbank viel. De camera had niets, maar het micro lensje was in duizenden stukjes.
  Iris onlangs geplaatst…Herfst | Beauty WishlistMy Profile

 2. Wat interessant om over jouw ervaringen met zo’n filter te lezen! Ik heb er zelf weleens aan gedacht om zo’n filter te kopen, maar heb het vervolgens toch nooit meer overwogen. Voor extra bescherming lijkt zo’n filter me zeker een goede optie, dus misschien ga ik het toch nog eens overwegen. Het is toch fijn als je niet meteen een hele lens hoeft te vervangen wanneer je camera bijvoorbeeld per ongeluk valt.

  1. Toen ik destijds mijn eerste spiegelreflexcamera kocht, een analoge, werd mij zo’n filter echt aangeraden door de verkoper. En die vertrouwde ik volledig, want ik kocht die camera in zo’n echte camerawinkel. Toen ik vervolgens een paar jaar geleden een digitale camera kocht heb ik dat advies wederom opgevolgd. Vooral omdat ik erg zuinig ben op mijn lens. Jammer eigenlijk dat die speciaalzaakjes er tegenwoordig haast niet meer zijn, of dat het prijsverschil gewoon te groot is. Want waar hoor je anders nog dat soort handige adviezen?

 3. Ik heb geen UV-filter, maar een polarisatiefilter. Die gebruik ik vooral als het ontzettend mooi weer is. Het gevoel van ‘een extra bescherming voor op je lens’ herken ik al te goed. Dat filter is net wat minder erg om te verliezen. Momenteel ben ik aan het sparen voor een nieuwe spiegelreflex, en twijfel nog over welke lens (of lenzen) ik erbij wil hebben (lees: nodig heb ;-)). Dan zou zo’n UV-filter wel eens een goede bescherming kunnen zijn. De tegens gelden ook niet voor mij.
  Loes onlangs geplaatst…Een jarige job is geen meisje (en meer leuke taalweetjes)My Profile

  1. Een polarisatiefilter heb ik inderdaad ook. Maar ik gebruik het op dit moment nog erg weinig. Ik ben vooral veel in de weer met mijn macrolens :). Tof dat je een nieuwe camera gaat kopen! Ik ben benieuwd welke het gaat worden!

  1. Goed om te horen! Ik heb ook echt veel plezier van mijn filter en vind het echt meerwaarde om hem te hebben. Bovendien beschermt het ook je lens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge